Braziliaanse koffie: alle ins en outs

Braziliaanse koffie

Het is niet moeilijk om Braziliaanse koffie te vinden – de meeste koffie op de wereld komt uit Brazilië. Maar waar staat koffie uit Brazilië echt om bekend? Hoe wordt het geteeld en geoogst? Zullen ze altijd ’s werelds grootste koffieproducerende land blijven? En de belangrijkste vraag: Hoe bereid je geweldige Braziliaanse koffie vanuit je eigen huis?

Lees verder om uit te vinden hoe de koffie in Brazilië begon, waar de industrie in de toekomst naartoe gaat en wat Brazilië onderscheidt van andere koffieproducerende landen.


 

Enkele interessante feiten over Braziliaanse koffie

Brazilië is een enorm land. Het 5e grootste land ter wereld op basis van landmassa (8,51 miljoen vierkante kilometer) en het 5e meest bevolkte land ter wereld (207 miljoen). Een groot deel van het land is nog steeds regenwoud. Het heeft een warm tropisch klimaat, waardoor het geweldig is voor het verbouwen van koffie. Wat maakt Brazilië zo’n uniek koffieland?

  • Brazilië produceert een derde van de wereldwijde koffieproductie
  • Er zijn 220.000 koffieboerderijen in het land
  • Er wordt zowel Arabica als Robusta koffie verbouwd
  • Wereldwijd komen de meeste espressobonen uit Brazilië
  • Het land heeft een erg gespecialiseerd classifiseringssysteem
  • Het oogstseizoen begint in mei en eindigt in september
  • Brazilië is de enige grote koffieproducent die ook rekening moet houden met vorst

Brazilië produceert de meeste koffie van alle koffie producerende landen

Het land produceert al 150 jaar meer koffie dan enig ander land ter wereld. In 2016 produceerde Brazilië 2.595.000 ton koffie, waarbij Vietnam, als tweede grootste producent van koffie, 1.650.000 ton koffie produceerde. Ethiopië (#5 op de lijst) produceerde slechts 384.000 ton.

braziliaanse koffie proeven

Brazilië en Ethiopië zijn de enige koffieproducerende landen met een aanzienlijke koffieconsumptie. De meeste andere koffieproducerende landen exporteren het grootste deel van hun koffie en drinken zelf nauwelijks koffie.


 

Slavernij (zou nog steeds kunnen bestaan) op koffieplantages

Koffie kwam in het midden van de jaren 1700 door Franse kolonisten in het land aan. Naarmate de tijd verstreek werd koffie uiteindelijk het grootste exportproduct van Brazilië, meer dan suikerriet. In 1840 produceerde Brazilië meer koffie dan enig ander land en werden de plantage-eigenaren zeer rijk. Pas in 1888 werd de slavernij officieel afgeschaft. Maar tot op de dag van vandaag zijn er nog steeds boerderijen met slavernijachtige omstandigheden.

koffieplantage in brazilie

Brazilië is zeer vooruitstrevend in de koffie-industrie en de bescherming van boeren, maar soms kunnen boerderijen ongezien blijven en migrerende arbeiders als slaven behandelen. De grootste boerderijen zijn zo geavanceerd in hun werkwijzen en technologieën dat ze vaak door verschillende instanties worden gecontroleerd om aan bepaalde certificeringen te voldoen, en de kleinste boerderijen worden meestal door families gerund.

Het zijn de middelgrote boerderijen die het grootste risico lopen op slavernijachtige omstandigheden, zoals lange werkdagen, gebrek aan goede huisvesting en schuldslavernij. Wees je hiervan bewust als je rechtstreeks koopt; dat soort dingen wil je natuurlijk niet steunen.


 

Groeiomstandigheden

De koffieteeltgebieden van Brazilië liggen aan de Atlantische kust in het zuidoosten van het land. Deze gebieden krijgen het hele jaar door gematigd zonlicht en regen met constante temperaturen, wat geweldig is voor de teelt van zowel Arabica als Robusta bonen. Wat Brazilië echter mist, zijn de hoger gelegen gebieden, die vaak betere koffie produceren. Door de lagere hoogtes kunnen boerderijen meer en sneller koffie verbouwen. Ze kunnen ook Robusta bonen verbouwen. Het resultaat is meer kwantiteit, maar niet noodzakelijkerwijs koffie van hoge kwaliteit.

Braziliaanse koffiebes

Het land investeert tijd en geld om betere droogtechnieken te produceren om het proces te versnellen en de bonen te beschermen tegen langdurige fermentatie. Brazilië verwerkt ook een aanzienlijke hoeveelheid van hun koffie via de gepulpte natuurlijke methode, die de beste eigenschappen van natte en droge verwerkingsmethoden combineert. Door de lage luchtvochtigheid heeft Brazilië deze verwerkingsmethode onder de knie en produceert het de beste natuurlijke koffie van de hele wereld.


 

Smaakkenmerken

brazilie koffie beste

Koffie uit Brazilië heeft meestal een lage zuurgraad, glad mondgevoel met zoete smaken. Deze smaken zijn voornamelijk chocolade- en nootachtig. Deze kunnen variëren van melkchocolade tot bittere cacao en gebrande amandel.

Sommige van de hoogwaardige, speciale koffiesoorten die op grotere hoogte groeien, kunnen subtiele citrusnuances en andere heldere fruitkenmerken bevatten. Het is zeer zeldzaam om een Braziliaanse koffie te vinden met een heldere, sappige zuurgraad.

 

Beste koffiesoorten

De bonen uit de volgende regio’s van Brazilië mag je niet missen:

brazil santos koffieBrazil Santos is de bekendste speciale koffiesoort uit het land. De naam Santos komt van de haven waar de koffie van deze regio doorheen reist. Santos is dus een algemeen herkenningsteken, maar vertegenwoordigt een aantal van de beste koffiesoorten die Brazilië te bieden heeft (het betekent niet automatisch dat de koffie uitstekend is, dus koop bij gerenommeerde branders).

Carmo de Minas is een andere prachtige koffie uit Brazilië. Carmo de Minas ligt in het zuidelijke deel van de deelstaat Minas Gerais. Hier vind je een vruchtbare bodem en het is iets hoger gelegen dan een groot deel van het land. De koffie die hier wordt geproduceerd kan een beetje zuurder zijn met wat zachte fruitnuances, ondersteund door een zoete chocolade volheid.

Landgoedkoffie uit Brazilië wordt verbouwd op specifieke, hoogwaardige boerderijen in het land. Wanneer je het woord “landgoed of estate” ziet, kan je de herkomst herleiden naar die specifieke boerderij en familie. Veel van deze koffiesoorten hebben prijzen gewonnen. Dus als je er een ziet, koop hem dan zeker.


 

De huidige situatie van de Braziliaanse koffie-industrie

Op het gebied van technologie en duurzaamheid van de koffieproductie is Brazilië een van de meest ontwikkelde landen. Ondanks het feit dat de koffieproductie tegenwoordig met zoveel obstakels wordt geconfronteerd, blijven Braziliaanse boeren zich aanpassen en hun werkwijzen verbeteren. Brazilië investeert voortdurend in nieuwe technologieën om de efficiëntie en kwaliteit op de boerderijen te verhogen en probeert ervoor te zorgen dat de koffieboeren goed worden verzorgd, goed worden betaald en voldoende kansen krijgen.

Braziliaanse koffieboer

De koffieproductie in Brazilië bestaat voor 70-80% uit Arabica. De rest is Robusta. Voor een land dat zoveel koffie produceert, is met een relatief lage groeihoogte niet alle koffie geweldig. Het overgrote deel van de geproduceerde koffie is zelfs niet goed. Maar het dient allemaal een doel: de meeste speciale branders kopen Braziliaanse koffie voor hun blends. Deze koffiesoorten zijn vol, zoet en met een laag zuurgehalte, zodat ze kunnen worden gemengd met koffie met een lichte volheid en heldere smaaknuances om tot een uitgebalanceerd kopje of de perfecte espresso te komen.

Brazilië is ook ’s werelds grootste exporteur van oploskoffie. Tussen de 10-20% van alle door Brazilië geëxporteerde koffie is oploskoffie. Oploskoffie wordt meestal gemaakt van koffie met een lagere kwaliteit. In 1960 was koffie de belangrijkste export van Brazilië, goed voor bijna 60% van alle export van het land. In 2006 was koffie goed voor 2,5% van de export van het land.


 

De beste manier om Braziliaanse koffie te bereiden

De beste koffiesoorten uit Brazilië hebben een volle smaak, een lage zuurgraad en nuances van zoete chocolade en gebrande noten. Er zijn meerdere manieren om optimaal van dit soort koffie te genieten.

 

Cafetière

braziliaanse koffie drinkenDe cafetière of French press staat bekend om het bereiden van koffie met een volle, zware textuur. Omdat bij de cafetière de koffie volledig ondergedompeld wordt, ligt de koffie tot 5 minuten in het water. Dit gaat niet zo goed samen met erg zure koffie, omdat het zuur en modderig kan smaken. Maar het is echter perfect voor koffiesoorten die van nature minder zuur zijn. Het helpt ook om de zoete chocoladetinten van de koffie naar voren te brengen.

Helaas gebruiken de meeste mensen de french press op zo’n manier dat ze de koffie verpesten. In dit artikel bespreken we hoe je de cafetière op de juiste manier gebruikt.

 

Espresso

Bijna elke traditionele espresso blend bevat Braziliaanse bonen. Waarom? Deze bonen zijn gewoon gemaakt voor espresso. Het is het volle, zoete, chocolade karakter dat helpt om de perfecte espresso te maken.

 

Cold brew

Om dezelfde redenen als hierboven vermeld is Braziliaanse koffie geschikt voor cold brew. De meeste personen willen dat hun cold brew zacht en verfrissend is. Braziliaanse bonen blinken uit en zijn zacht en verfrissend, vooral wanneer ze koud bereid worden.

LEES OOK: Cold brew koffie maken recept


 

Meest geschikte brandprofiel voor Braziliaanse bonen

Braziliaanse bonen werken met alles wat je maar wilt.

  • Als je van lichter gebrand houdt, krijg je een zacht kopje koffie met een lage zuurheid en nuances van chocolade en noten. Het zal gemakkelijk te drinken zijn.
  • Als je van donker gebrand houdt, werken deze bonen ook prima. Het donkere brandprofiel zal de volheid en het gebrande notenkarakter echt benadrukken.

De chocoladetinten kunnen van melkchocolade zoetheid naar een bittere zoete cacao gaan. Deze koffiebonen zijn veelzijdig en je kunt er op elke gewenste manier van genieten.

koffiebonen uit brazilie

Braziliaanse bonen hebben meestal een lage bonendichtheid, waardoor het branden iets lastiger kan zijn dan bij andere koffiesoorten. Je moet gewoon opletten bij het branden en niet te snel gaan. Omdat deze bonen zachter zijn, zal het toepassen van een lagere temperatuur gedurende een langere periode zorgen voor een evenwichtig brandprofiel, in tegenstelling tot een hoge hitte die de bonen snel kan laten verbranden.


 

Conclusie

koffie uit brazilie

Braziliaanse koffie is technisch gezien de populairste koffie ter wereld. Het is overal verkrijgbaar. De koffie heeft zijn eigen unieke profiel en zijn eigenschappen zullen alleen maar verbeteren naarmate de tijd verstrijkt en Brazilië steeds meer investeert in hun koffie-industrie. Heb je een favoriete koffie uit Brazilië? Deel hieronder je ervaringen.

LEES OOK:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo