Sulawesi-koffie: Alles wat je moet weten

Sulawesi-koffie

Sulawesi koffiebonen (ook wel ‘Toraja’ genoemd) is een van de juweeltjes van de Pacifische koffieteelt wereld. Wild verbouwd, moeilijk te vinden en uiterst verrukkelijk.

Het vinden van een goed kopje van deze koffie is de perfecte uitdaging voor elke koffieliefhebber die op zoek is naar een avontuur. In dit artikelen laten we je precies zien waarom deze koffie zo bijzonder is.


 

Feiten over Sulawesi-koffie

Het eiland Sulawesi maakt deel uit van Indonesië – een van de top 5 koffieproducerende landen in de wereld. Maar koffie is niet inheems in de natie met zijn meerdere eilanden en de geschiedenis van de aankomst van de plant op de eilanden binnen de Maleisische archipel is vaak onduidelijk.

Sulawesi-koffieplukkers

Het was waarschijnlijk in de 17e eeuw dat de koffieplanten in eerste instantie naar de regio werden gebracht. Ze werden voor het eerst in Jakarta geplant door de koloniale Nederlanders, die dachten dat ze een florerende business konden creëren in het koffievriendelijke klimaat. Het experiment van de Nederlandse kolonisten was een succes en na verloop van tijd werden de planten verplaatst naar andere eilanden, waaronder het grote eiland Sulawesi (toen bekend als Celebes), dat in het centrum van de archipel lag.

Deze voormalige naam van het eiland, samen met de regio Toraja en de stad Kalossi, hebben allemaal hun naam geleend aan de koffie die er geproduceerd wordt. Zo kan je Sulawesi, Sulawesi Toraja, Celebes Kalossi, enz vinden. Vaak verwijzen deze namen naar specifieke regio’s waar de bonen vandaan komen (meer daarover verderop), maar soms worden ze gebruikt om te verwijzen naar koffie van het eiland zelf.

 

Hoe smaakt de koffie?

Sulawesi-koffie kan aan de lichtere, meer zure kant zijn in vergelijking met andere koffiesoorten uit de archipel. Denk bijvoorbeeld aan Sumatraanse koffie, die over het algemeen zeer vol is en een lage zuurgraad heeft.

koffiebessen bonen

Dit betekent voor alle duidelijkheid niet dat Sulawesi een te lichte, heldere en zure koffie is. Integendeel, het is nog steeds een zeer rijke, donkere en aangename variatie. Sulawesi is sterk, pittig en vol leven.

 

Sulawesi Toraja koffiesmaak

  • Aroma: Noten- en chocoladeachtig
  • Smaak: Lage tot gemiddelde zuurgraad; zijdezachte, romige, zware textuur; warme boventonen van kaneel, kardemom en andere kruiden; subtiele vleugjes fruit en donkere chocolade
  • Nasmaak: Glad

 

Andere feiten over Sulawesi-koffie

De teelt en verwerking van de koffie

De koffie wordt over het algemeen verbouwd op kleine percelen en op familieboerderijen, waarvan sommige meer dan 1.800 meter boven de zeespiegel liggen.

Het wordt geoogst in het late voorjaar en in het vroege tot midden van de zomer. Veel van deze factoren samen geven de Sulawesi-bonen een unieke smaak en zorgen ervoor dat koffie in kleine hoeveelheden beschikbaar is en er een grote vraag op de internationale markt is.

sulawesi koffieboerderij

Sulawesi-koffie wordt over het algemeen verwerkt volgens de vrij nieuwe methode van de natte schilmethode, die erg populair is geworden in de regio. Dit is grotendeels te wijten aan de noodzaak, omdat de vochtigheid en de regenval het typische lange droogproces kunnen bemoeilijken.


 

Beste koffiesoorten

Er zijn veel verschillende koffieproducerende regio’s verspreid over het eiland, maar er zijn er twee die zich onderscheiden van de rest van het eiland.

sulawesi vulkaan

 

Sulawesi Toraja koffie

sulawesi koffiesmakenVeel Sulawesi-koffie wordt in en rond het bergachtige gebied van Toraja verbouwd. Het is een van de bekendste koffieproducerende regio’s van Sulawesi en van Indonesië in het algemeen, met een aantal hoogwaardige bonen. Deze koffie kun je niet overal verkrijgen omdat de vraag ernaar erg groot is.

 

Sulawesi Kalossi koffie

koffie uit sulawesiEen andere koffie die gevonden wordt in een van de hooglanden en niet ver van Toraja, is Kalossi koffie. Kalossi wordt geteeld in het zuidoostelijke deel van het eiland en is genoemd naar de nabijgelegen stad Kalossi. Wederom is deze variant op de Sulawesi koffieboon een van de meest verrukkelijke koffiesoorten die het eiland te bieden heeft. Het heeft een zeer lage zuurgraad, een aardachtige volheid en een gladde afwerking.

Wat hebben deze twee regio’s gemeen? Ze bevinden zich allebei in hoger gelegen gebieden van Sulawesi, waardoor ze streepje voor hebben op veel van de andere koffiesoorten die op lagere hoogtes worden geteeld.


 

De huidige situatie van de koffie-industrie op Sulawesi

Veel van de landbouwbedrijven op Sulawesi bevinden zich in de hooglanden van het eiland, waaronder de belangrijkste gebieden van Toraja, Kalossi en Mamasa (de laatste produceert de laagste kwaliteit van de bonen op grote hoogte). De rest van de lager gelegen bonen zijn ook van een lagere kwaliteit, wat niet verwonderlijk is, aangezien koffie het best hogerop groeit.

Sulawesi-koffiebes

De koffiecultuur van het eiland is robuust, waarbij Sulawesi een grote hoeveelheid koffie produceert en volledig deelneemt aan de enorme bijdrage van Indonesië aan de koffiewereld. Veel delen van de teelt-, verwerkings-, handels- en transportprocessen hebben echter nog steeds belangrijke factoren die nog niet zijn goed worden uitgewerkt. Extreem gelokaliseerd in zijn aard en nauwelijks georganiseerd op grote schaal zoals in Kenia of Rwanda, verbouwen boeren over het algemeen kleine aantallen vaak lukrake koffieplanten en verkopen de geoogste bonen aan verzamelaars die ze doorgeven, waardoor de kwaliteit moeilijk te voorspellen is zonder goed toezicht.

Voor consumenten betekent dit dat je je Sulawesi-koffiebonen met zorg moet kiezen. Hierbij moet je aandacht besteden aan de regio of stad van het eiland waar ze vandaan komen en ervoor zorgen dat de online verkoper alleen werkt met gerenommeerde boerderijen.


 

Hoe Sulawesi-koffie bereiden

Terwijl de rijke en volle smaak van Sulawesi-bonen in de meeste vormen van bereiden werken, zijn ze het beste voor espresso. De donkerheid en diepe aardsheid van de smaken passen perfect bij een goed getrokken espresso, of zelfs een koffie met een mokkapot.sulawesi landschap

Wat betreft branden van Sulawesi-koffie, zullen de meeste branders voor donker gebrand kiezen om de aardse smaken naar voren te brengen, dus dit is de meest voorkomende optie. Natuurlijk kun je nog steeds lichtere en middelzware brandprofielen proberen, die allemaal verschillende aspecten van de rijke en gevarieerde smaken naar voren brengen.

Let er echter op dat je deze bonen niet te veel brandt. Ze hebben de neiging om hun gebrande kleur langzamer te tonen dan andere bonen, waardoor het moeilijk te voorspellen is hoe ver ze in het brandproces zijn. De truc is om je niet al te veel zorgen te maken over hun uiterlijk. Houd je in plaats daarvan en blijf gefocust op die tweede scheur (als je niet eerder stopt) en maak van daaruit kleine aanpassingen met toekomstige bonen.


 

Conclusie

En dat is ons overzicht van de koffie die op het eiland Sulawesi wordt verbouwd. Deze rijke, aardse, volle koffie boeit al generaties lang drinkers en is een van de beste bonen die je kunt gebruiken bij het zetten van koffie. Wanneer je ze kan vinden uiteraard.

Sulawesi-koffie

We hopen dat je hebt genoten van dit artikel en horen graag wat je denkt over deze koffie. Laat hieronder een reactie achter.

LEES OOK:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo