Keniaanse koffie: alles wat je moet weten

Keniaanse koffie

Als het gaat om het rangschikken van de beste koffiesoorten over de hele wereld, zijn er slechts een handvol grote regio’s die regelmatig op de eerste plaats komen. Een van de bekendste daarvan: Kenia.

Keniaanse bonen worden wereldwijd en consistent beschouwd als de elite van de elite. Maar dit is natuurlijk niet alleen door toeval. Keniaanse koffieboeren hebben veel verschillende factoren in hun voordeel. Van ideale groeiomstandigheden tot uitgebreide onderzoeks- en handelsstrategieën. Er gebeurt veel achter de schermen om het aanbod van heerlijke Keniaanse koffie op gang te houden.


 

Interessante feiten over Keniaanse koffie

  • Keniaanse koffiebonen zijn medium-vol met sterke smaken en sappigheid.
  • De belangrijkste gebieden waar de koffie verbouwen wordt zijn: Bungoma, Embu, Kiambu, Kirinyaga, Kisii, Achakos, Mt. Elgon, Murang’a, Nakuru, Taita Taveta en Tran-Nzoia.
  • SL-28 en SL-34 zijn de bekendste bonen door hun unieke variëteiten en kom je bijna nooit buiten het land tegen. Deze groeien op grote hoogte en staan bekend om hun complexiteit.
  • Het klimaat in Kenia is perfect voor het verbouwen van koffie; niet te heet en niet te koud, met genoeg regen het hele jaar door.
  • De bekendste manier om koffie te bereiden is de Kahawa Chungu (bittere koffie), wat een specialiteit is in de Keniaanse keuken aan de kust en vooral oudere mannen vinden dit lekker.
  • De gradaties van Keniaanse koffiebonen zijn: E, PB, AA, AB, C, TT, Kenia T, MH/ML. Speciale koffie die verkocht wordt door importeurs is AA, maar AB en T worden ook geïmporteerd.

 

De smaak

Keniaanse bonen staan bekend om hun evenwichtige complexiteit en diepe dimensie. Ze bieden typisch een hartige-zoete nuance die deskundigen omschrijven als een wijnachtige zuurgraad. Veel bonen die op grote hoogte in vulkanische bodems worden geteeld, zijn doordrenkt met een hoog zuurgehalte.

koffie uit kenia

Keniaanse bonen zijn middelvolle bonen, terwijl ze nog steeds een gedurfde smaak en sappigheid geven die in de mond resoneert. Afhankelijk van de bonenvariëteit variëren de tonen van zwarte bessen tot zure citrusvruchten. Ze zijn universeel schoon in het kopje en bieden een tropische smaak die uniek is voor het gebied en gewaardeerd wordt door vele kenners.


 

Populairste bonen

De meest populaire en gewaardeerde Keniaanse bonen zijn SL-28 en SL-34. Deze robotachtige klinkende namen komen van het feit dat beide tientallen jaren geleden door Scott Labs werden gepromoot. Het lab werd in de jaren dertig van de vorige eeuw door de Keniaanse overheid ingehuurd om de meest economisch levensvatbare koffiesoorten in het land te bepalen.

Boeren Keniaanse koffie

SL-34 onderscheidt zich in het veld door zijn bronskleurige bladeren, weerstand tegen zware regenval en groeiomstandigheden op lagere hoogtes.

SL-28 is de prima donna van de twee, met een complexe en geweldige tomaatachtige zuurgraad die zo uniek is, dat velen de streek als een bijdragende factor benoemen.

Keniaanse bonen worden ook gesorteerd op grootte, waarbij het meetproces voorafgaand aan het branden wordt uitgevoerd. De grootste zijn gesorteerd Kenia E (voor olifant) en de op een na grootste zijn aangeduid als Kenia AA. Keniaanse AA-bonen behoren tot de meest gewilde ter wereld.


 

Wat is de koffiesoort in Kenia?

Er bestaan twee soorten koffiebonen in de wereld – arabica en robusta. Van arabicabonen is bekend dat ze een betere smaak en een hogere kwaliteit koffie bieden, terwijl robusta bonen, die last hebben van een inherente bitterheid, gewaardeerd worden om hun gemakkelijke groei en grote opbrengsten.

keniaanse koffie

Kenia is een bijna perfecte plek om arabicabonen te kweken, waarvan is aangetoond dat ze goed gedijen op grote hoogte en in diepe, goed gedraineerde leemgrond. De bijna exclusieve productie van deze hoogwaardige bonen draagt bij aan een wereldwijde reputatie voor kwaliteitsvolle koffiesoorten.

In wat een wereldwijde trend aan het worden is, ligt Kenia steeds meer onder vuur voor de introductie van nieuwe hybride variëteiten van arabica die met succes bestand zijn tegen ziekten. Volgens veel kopers en experts bieden deze bonen niet dezelfde subtiel zure nuances als de oude klassiekers, zoals SL-28 en SL-34.


 

Groeiomstandigheden van Keniaanse koffie

In Kenia wordt koffie geteeld in vruchtbare vulkanische grond op grote hoogte tussen 1.400 en 2.000 meter boven de zeespiegel. Deze diepe, leemachtige grond is perfect voor de teelt van arabicabonen en is grotendeels verantwoordelijk voor de reputatie van Kenia voor kwaliteitsproducten.

koffie uit kenia drinken

Op dit moment wordt er ongeveer 160.000 hectare grond bebouwd voor de koffieteelt. Dit is verdeeld over grote plantages en kleinschalige telers. Het belangrijkste teeltgebied ligt op de hellingen van Mt. Kenia en strekt zich uit tot aan de hoofdstad Nairobi. Daarnaast is een kleinere regio ook in productie rond Mt. Elgon. De karakteristieke heldere smaken van Keniaanse java worden vaak toegeschreven aan het bijna volledige gebrek aan schaduw in beide districten.


 

De verwerkingsmethode van de bonen

Voor de verwerking van Keniaanse bonen is een speciaal protocol opgesteld dat een betrouwbaar product van hoge kwaliteit oplevert. Alle verwerkingen worden uitgevoerd via de natte methode, die de neiging heeft om een schoner, helderder en fruitiger kopje koffie te creëren.

koffie uit kenia proeven

Tijdens het plukken worden alleen perfect rijpe rode kersen zorgvuldig geselecteerd om beschadigde of zieke vruchten te verwijderen. De bonen ondergaan een lang gistingsproces van maximaal 36 uur. Dit helpt om de slijmerige, suikerhoudende coating te verwijderen, waarna de bonen in de zon worden gedroogd en vervolgens worden doorgestuurd om te worden gemalen.


 

De huidige Keniaanse koffie-industrie

De koffie-industrie in Kenia wordt vaak gezien als een van de meest geavanceerde ter wereld. Dit is te danken aan een coöperatief systeem van productie, verwerking, malen en marketing. Ze beschikken over geavanceerde onderzoeksfaciliteiten en een open veiling export die als de sleutel tot succes wordt gezien.

De koffieteelt kwam in het begin van de 20e eeuw door de Britten naar Kenia. Het is nu de 16e grootste producent ter wereld, met een jaarlijkse opbrengst van 100 miljoen tonnen. Daarvan is ongeveer 95% bestemd voor de export, omdat de Kenianen zelf al lang de voorkeur geven aan theedrinken.

Verwerking Keniaanse koffie

Volgens schattingen zijn er 150.000 koffieboeren in Kenia en vinden tot zes miljoen Kenianen direct of indirect werk via de koffie-industrie. Twee derde van de productie is afkomstig van kleinschalige boeren en het resterende derde is afkomstig van grote plantages.

Helaas behoren de koffieboeren in Kenia, ondanks de winstgevendheid van de bonen zelf, tot de armste ter wereld. Dit begint een tol te eisen op de productie, met een daling van de opbrengsten in de afgelopen jaren doordaat kleinschalige boeren toegeven aan sociaal-economische factoren.

Ook de koffieproductie is op dit moment in een neerwaartse spiraal terechtgekomen door een opleving van de huizenmarkt in gebieden die voorheen voor de teelt werden gebruikt, en door de instabiliteit van de koffieprijs wereldwijd.


 

Beste manier om Keniaanse koffie te bereiden

Kahawa Chunghu

Kahawa Chunghu koffieKenianen geven zelf de voorkeur aan thee in plaats van koffie en het is pas in de afgelopen decennia dat het koffiedrinken in de regio gegroeid is. De uitzondering hierop is Kahawa Chunghu, ook wel bekend als bittere Keniaanse koffie, die van oudsher door oudere Swahili-mannen wordt gedronken uit miniatuurkoppen.

Het drankje wordt meestal bereid boven een houtskoolfornuis in een hoge koperen ketel en ontleent zijn bitterheid aan de toevoeging van gember, kardemom, kaneel en/of andere kruiden. Het wordt vaak geserveerd met dadels of andere zoete lekkernijen om de smaakpapillen in evenwicht te brengen.

Kahawa Chunghu wordt vaak geprezen als afrodisiacum, omdat het helpt bij de bloedcirculatie en alertheid.

 

Bereidingsmethode door de koffie te laten trekken

Als je echt wilt genieten van de subtiele nuances van een Keniaans drankje, raden veel experts een trekmethode in plaats van een filtermethode aan. Een cafetière of een AeroPress zijn beide uitstekende hulpmiddelen hiervoor.

Er wordt ook gesuggereerd dat Keniaanse bonen iets sterker worden bereid en iets fijner worden gemalen dan normaal is. Dit alles dient om de heldere en zure aard van de bonen beter tot hun recht te laten komen.

 

Cold brew met een heldere smaak

In een soortgelijke geest worden Keniaanse bonen vaak beschouwd als een van de beste voor het maken van koud bereide koffie (cold brew). Bij het koud bereiden van koffie blijven de subtielere bloemige en fruitige noten van een boon behouden, wat vooral interessant is bij Keniaanse bonen die bekend staan om de sappige smaken.

Cold brew is zo eenvoudig als het laten trekken van gemalen koffie in koud water gedurende 18 tot 24 uur voordat je de koffiedeeltjes uit het drankje zeeft. Een French press is een betrouwbaar hulpmiddel voor de klus, maar er kan ook gebruik worden gemaakt van een grote pot en een fijne zeef.


 

Meest geschikte manier om te branden

Keniaanse koffie werkt goed met verschillende brandgraden, maar meestal wordt gekozen voor licht branden, om de subtiele fruitige smaken van de boon beter te benadrukken. Hoewel verschillende classificaties (AA, AB, peaberry) iets anders reageren op de toepassing van warmte, betekent de relatieve dichtheid van al deze bonen dat alle gradaties erg vergevingsgezind zijn.

De sleutel is om de fruitige zuurgraad van de bonen te benadrukken, samen met het romige mondgevoel. Zeer licht branden geniet vaak de voorkeur, maar iets donkerder gaan kan helpen om de zoetere bessenaroma’s van de boon te promoten.

Opslag Keniaanse koffie

Zeer licht gebrand is vaak zetmeelachtig met maltachtige en bananen nuances, terwijl iets donkerder branden cacao en karameltinten naar voren brengt.

Het droogstadium van het branden is vooral belangrijk bij Keniaanse koffie. Het bereiken van het punt van de eerste scheur, wanneer de bonen voor het eerst een hoorbaar scheurgeluid geven tijdens het branden, moet langzaam gebeuren. Langzamer drogen helpt de zoetheid te stimuleren en het gewaardeerde, zware mondgevoel te ontwikkelen. Er wordt ook aanbevolen dat Keniaanse bonen na het branden minstens twee dagen moeten rusten om hun inherente zoetheid echt te optimaliseren.


 

Neem vandaag nog een kopje Keniaanse koffie

koffiesmaken kenia

Keniaanse koffiebonen zijn een wereldwijd bekend product dankzij de grote hoogtes en vulkanische leemgronden die ideaal zijn voor de teelt van arabicabonen. Door deze fortuinlijke natuurlijke hulpbronnen te combineren met een geavanceerd groei-, productie- en distributiesysteem, heeft Kenia zijn koffiepotentieel volledig benut.

Aangezien externe factoren de productie in de regio negatief beginnen te beïnvloeden, moet je dit luxeproduct zeker proeven voordat het te laat is. Deel je ervaringen hieronder!

LEES OOK:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo