Geschiedenis van koffiemachines en koffie

Wat is een koffiemachine? Een koffiemachine is een klein kookapparaat die gebruikt wordt voor het brouwen van een kopje of kan koffie. Er zijn verschillende soorten koffiemachines die gebruik maken van verschillende brouwmechanismen. Bij de meeste apparaten wordt de gemalen koffie in een papieren of permanente filter in een trechter gedaan, waar vervolgens een koffiepot onder wordt gezet. Een koffiepot is een kookpot in de ketel familie. Water wordt in een apart reservoir gegoten en dit wordt vervolgens opgewarmd totdat het bijna kookt. Het komt vervolgens in de trechter terecht en druppelt in de koffiepot of kan. Deze koffie brouwmethode is bekend als een automatisch drup brouwsel.

 

Hoe mensen koffie ontdekte

Zoals met zoveel voedingsmiddelen die al honderden jaren beschikbaar zijn, is het begin van koffie een mysterie en mythe. Een Ethiopische legende spreekt over een geitenhoeder die energieke effecten opmerkte toen zijn kudde de rode bessen van een bepaalde struik of boom aten. Hij at vervolgens zelf een beetje van het fruit.

De geitenhoeder vertelde een monnik in een lokaal klooster over het fruit en gaf hem een paar. De monnik keurde het gebruik echter niet goed en gooide de bessen in het vuur. Dit zorgde voor een aantrekkelijke aroma, waar andere monniken op af kwamen. Geroosterde bonen werden vervolgens uit de hete kolen gehaald, vermalen en opgelost in heet water, waardoor het eerste kopje koffie in de wereld geproduceerd werd. Steeds meer mensen kwamen te weten over het energieke effect van deze bessen. Uiteindelijk bereikte koffie het Arabische schiereiland waar de reis begon en de reputatie verspreid werd over de wereld.

Vandaag de dag wordt koffie in veel landen wereldwijd verbouwt. Of het nu Azië, Oostenrijk of Afrika, Zuid of Centraal-Amerika en de Stille Oceaan of de Caribische eilanden is, alle kunnen teruggeleid worden naar planten in de eeuwenoude bossen in het Ethiopische plateau.

Het was in de 13e eeuw dat mensen begonnen met het roosteren van de koffiebonen. De eerste stap van het proces wanneer je koffie maakt die we vandaag de dag kennen.

Percolator

 

De uitvinding van koffiefilters

De meeste koffiefilters zijn gemaakt van papier. Het wordt gebruikt om gemalen koffie vast te houden en vloeibare koffie erdoor te laten stromen.

Een Duitse huisvrouw Melitta Bentz ontwierp de eerste papieren koffiefilter op 8 juli 1908. Ze wilde effectief de bittere smaak die veroorzaakt werd door het koken van losse koffie of wanneer de veelgebruikte methode met linnen in koffie gebruikt werd elimineren. Ze experimenteerde met verschillende methodes, maar kwam uiteindelijk op het gebruik van papier uit het oefeningenboek van haar zoon. Toen de minder bittere en vrij van koffiedik koffie erg enthousiast ontvangen werd, besloot ze om een bedrijf op te starten. Melitta Bentz patenteerde haar uitvinding en organiseerde een bedrijf die koffiefilters verkocht. Ze huurde haar man en twee zonen in en dit waren haar eerste werknemers.

 

Hoe populair is koffie?

Afgezien van olie is koffie waarschijnlijk het meest waardevolle legale koopwaar op aarde. Wereldwijd worden nu meer dan twee miljard kopjes koffie per dag gedronken. Per drie personen wordt er een kopje per dag geconsumeerd en dit is een ongelofelijke verhouding. Het is geen wonder dat er zo’n grote markt voor koffiemachines is. Het was in 1990 dat voor het eerst de vraag ontstond voor mooiere huishoudelijke apparaten die perfect bij moderne keukens pasten. Dit resulteerde in een nieuwe trend van geheel nieuw ontworpen koffiemachines, die beschikbaar waren in verschillende kleuren en stijlen.

 

Geschiedenis en omschrijving van de verschillende soorten koffiemachines

Koffiemachines helpen om het leven zo veel makkelijker te maken, dat we het gewoon niet kunnen veroorloven om niet een te gebruiken wanneer we koffie maken. Het gebruiksgemak en cafeïne boost en daarnaast ook de drukke schema’s voorkomen dat steeds meer mensen minder tijd hebben voor handmatig brouwen. Er zijn zelfs machines die het mogelijk maken om een kopje of kan met koffie te maken terwijl je een douche neemt. Beeld je eens in wat je voorouders allemaal moesten doen om een kopje koffie te maken. Hieronder zullen we de soorten koffiemachines die vandaag de dag het meeste gebruikt worden bespreken.

Koffiezetapparaat

 

Druppel of filterkoffiezetapparaat

Deze soort koffiemachine debuteerde in de VS in 1972 als de populaire Mr. Coffee. Het was direct een succes en maakte deze methode erg populair. In 1996 gaf ongeveer 73% van de huishoudens aan dat ze een druppelmachine gebruikte. Met een automatische druppelmachine wordt een afgemeten hoeveelheid koud water overgegoten in een aparte kamer. Hier verwarmt een verwarmingselement het water tot bijna kokend.

Heet water wordt over de gemalen koffie gegoten in een metalen of papieren filter, via een kopstuk die ongeveer hetzelfde functioneert als een douchekop. Het water stroomt door de gemalen koffie waarbij de essenties en oliën geabsorbeerd worden. Dit water stroomt vervolgens aan de onderkant van het koffiefilter in een pot. Het filter zorgt ervoor dat de koffiedik in het filter blijft en alleen maar water in de koffiepot terecht komt. Je kan een druppel koffiemachine in een 4-12 kopjes capaciteit kiezen en ze zijn beschikbaar in verschillende stijlen, kleuren, modellen en prijzen.

 

Enkele portie koffiemachine

Deze soort koffiemachine is de laatste jaren erg populair geworden. Het is een brouwmethode waarbij precies genoeg koffie voor een portie wordt bereid. Het brouwsysteem laat een afgemeten hoeveelheid heet water door de koffiepad of pod stromen. Dit creëert een standaard kopje koffie, welke in een kopje onder het spuitstuk wordt gegoten. Koffie pads zijn van te voren ingepakte gemalen koffie in hun eigen filter. Je kan kiezen uit een grote verscheidenheid van drankjes bij dit soort machines. Zo heb je bijvoorbeeld de keuze uit warme chocolademelk, thee en andere speciale melkdrankjes. Dit soort koffiemachines zijn uitstekend om schoon en snel speciale soorten koffie maken.

 

Percolator

Het was in 1865 toen James Nason uit Massaschusetts een percolator ontwerp patenteerde. Vervolgens ontwierp Hanson Goodrich, een boer uit Illinois een moderne percolator en op 16 augustus 1889 werd zijn patent geaccepteerd. De patent omschrijving van Goodrich verschilt weinig van de fornuis percolators van vandaag de dag.

Het percolator design werkt door water te verwarmen in een pot met ontkoppelbare deksel. Verwarmt water wordt door een metalen buis gedrukt en komt in een brouwmandje terecht waar de koffie in zit. Vloeistoffen stromen heen en weer en dit wordt herhaald totdat de vloeistof genoeg getrokken heeft. De gebruiker kan bepalen of de koffie de juiste kleur en sterkte heeft bereikt via een transparante knop op de deksel. Vervolgens kwam elektriciteit naar voren en werd het gebruik van de percolator makkelijker gemaakt. Deze modellen hebben een verwarmingselement die elektrisch aangedreven wordt, waardoor je geen fornuis meer nodig hebt. Alhoewel eerdere ontwerpen van percolators gebruikte maakte van een glazen constructie, zijn percolators van 1930 en daarboven meestal van metaal gemaakt (aluminium en koper).

 

Cafetière

Voor deze soort koffiemachine is een grover gemalen koffie vereist vergeleken met druppel koffiemachines. Fijnere koffie zal alleen maar door het filter stromen en in de gebrouwen koffie terechtkomen. De brouwmethode van een cafetière werkt door koffie en water bij elkaar te doen, te roeren en het een aantal minuten te laten koken. Vervolgens druk je een pers naar beneden, waardoor de gemalen koffie aan de onderkant van de beker komt te zitten en gescheiden wordt van de vloeistof. Koffieliefhebbers zijn enorme fans van de geweldige kwaliteiten van een cafetière en beweren dat het de beste koffiesmaak biedt.

 

Espressomachines

De eerste espressomachine werd gepatenteerd en gebouwd door Angelo Moriondo uit Turijn, Italië. In 1884 demonstreerde hij een prototype van deze machine in Turijn en op 16 mei 1884 werd zijn patent geaccepteerd. Hij kreeg een certificaat voor zijn uitvinding. Luifi Bezzera uit Milaan patenteerde vele verbeteringen voor deze machine in 1901. Pavoni Desiderio kocht het patent in 1905 en richtte het bedrijf La Pavoni op. Daar begon hij met het commercieel produceren van deze machines, waarbij hij één espressomachine per dag maakte.

Espressomachine

Vandaag de dag zijn er veel verschillende mechanismes om een espresso te maken. Zo heb je stoom, piston, pomp en lucht. Ze delen echter ook een aantal dezelfde onderdelen, zoals de grouphead en portafilter. Espressomachines hebben soms ook een stoompijp die melk stoomt en opschuimt voor een cappuccino of latte. Een espressomachine werkt door water dat bijna kookt onder hoge druk door samengedrukte fijn gemalen koffie te drukken. Dit zorgt voor een erg geconcentreerde koffie, welke bekend is als espresso.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo