Wat is het verschil tussen cappuccino, latte, mokka en flat white?

De keuze van koffie is niet meer eentje van met suiker, melk of zwart. Vandaag de dag heb je in elk café de keuze uit een hoop verschillende soorten koffie, waarbij de meeste gebaseerd zijn op espresso. Alhoewel de meeste mensen waarschijnlijk weten dat een espresso een klein shotje zwarte koffie is en een cappuccino melk heeft, is het verschil tussen een cappuccino, flat white, latte of mokka mogelijk moeilijker om vast te stellen. Of je nu slimmer wilt zijn in het café of het drankje dat je het lekkerste vindt thuis na wilt maken, deze gids zal je helpen om de verschillen te ontdekken. Dus wat is het verschil tussen een cappuccino, latte, mokka en flat white?

 

De basis: Espresso en geschuimde of gestoomde melk

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat al deze drankjes beginnen met een sterk shotje espresso en dat ze verschillende hoeveelheden geschuimde of gestoomde melk gebruiken. Zo zal een cappuccino bijvoorbeeld gelijke delen espresso, geschuimde en gestoomde melk gebruiken, waarbij een latte voornamelijk zal bestaan uit gestoomde melk met een kleine hoeveelheid geschuimde melk bovenop.

 

Cappuccino

Wat is een cappuccino?

Zoals we hierboven al aangegeven hebben bevat een cappuccino vaak gelijke delen espresso, geschuimde en gestoomde melk. Alhoewel dit steeds vaker veranderd, zou de afmeting van een cappuccino normaal gesproken kleiner moeten zijn dan een latte en een cappuccino kopje is meestal tussen de 150 en 180 ml, dus een stuk minder dan je normale kopje. De afmeting van het kopje is belangrijk om de juiste smaak te krijgen, waarbij een enkel shotje espresso met de juiste hoeveelheden melk gebalanceerd wordt.

 

Zo maak je een cappuccino

Veel barista’s zullen beginnen met de 1/3 gestoomde melk in het kopje te gieten. Vervolgens gieten ze voorzichtig de espresso in het kopje en tot slot scheppen ze de geschuimde melk op de top. Dit creëert de juiste smaak en textuur.

Als je hem echter thuis maakt met een espressomachine die op moet warmen om melk te schuimen, is het waarschijnlijk beter om met de koffie te beginnen, daarna de gestoomde melk toe te voegen en tot slot de geschuimde melk op de top scheppen. Als alternatief voor een meer fluweelachtige textuur kan je beginnen met eerst de geschuimde melk scheppen en daarna voorzichtig de gestoomde melk hier bovenop gieten. Dit zou een soort gelaagde microschuim moeten creëren (kleine bubbels met lucht in de melk) wat een cappuccino geweldig maakt.

Caffè latte

 

Caffè Latte

Wat is een caffè latte?

De grote broer van de cappuccino, de latte, wordt vaak gemaakt met een dubbele shot espresso, wat voor 1/3 van het kopje zorgt. Daarna heb je nog 2/3 gestoomde melk en een kleinere laag van geschuimde melk bovenop. Een vol 240 ml kopje wordt vaak gebruikt voor een latte.

In het land van herkomst (Italië) is een caffè latte een koffie met melk en de korte vorm latte is simpelweg een glas melk. De bereiding buiten Italië dat een latte wordt genoemd, is in Italië een latte macchiato.

 

Zo maak je een caffè latte

Net zoals bij een cappuccino moet je de espresso en gestoomde melk in lagen toevoegen. Omdat we echter maar een kleine laag geschuimde melk bovenop willen, giet je redelijk vloeibare gestoomde melk op de espresso, terwijl je een lepel vasthoudt om te voorkomen dat de geschuimde melk mengt.

 

Mokka koffie

Wat is mokka?

De mokka, mocacinno of caffè mocha is in essentie een sterke warme chocolademelk met een shot espresso en gestoomde melk toegevoegd. Vaak worden gelijke delen espresso en warme chocolademelk gebruikt naast een kleinere hoeveelheid stoom, wat ongeveer 1/5 van de espresso en chocola is. Je kan als je wilt net als bij een latte een klein laagje geschuimde melk bovenop toevoegen.

Variaties van mokka gebruiken cacaopoeder gemengd in de melk of chocaladesiroop toegevoegd bovenop de gestoomde melk. De laatste laag van geschuimde melk vervangen met crème kan een meer luxueuze versie creëren.

Een dubbel shotje espresso (60 ml) wordt normaal toegevoegd aan gelijke (of grotere) hoeveelheden chocola, naast ongeveer 20-40 ml gestoomde melk om dezelfde hoeveelheid als een cappuccino te maken.

 

Zo maak je mokka

Maak de warme chocolademelk en espresso. Giet de espresso over de chocola en voeg vervolgens voorzichtig de gestoomde melk toe. Sluit af met een beetje crème of geschuimde melk op de top. Een beetje cacaopoeder over de top sprenkelen is bedoeld om de chocolade smaak te versterken.

 

Flat white

Wat is een flat white?

Dit is een nieuwkomer in Europa en een koffie variant die oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland en Australië komt. Een flat white is normaal gesproken kleiner dan een latte en gebruikt een microschuim mengsel van zowel geschuimde en vloeibare gestoomde melk. Dit creëert een gelijk en soepel mengsel van melk zonder de soorten lagen die je bij een latte of cappuccino ziet. Er zou een fluweelachtige schuim moeten zijn die goed gemengd is met de espresso, wat voor het verschil met een latte zorgt, aangezien een latte meer koffie met melk is.

 

Zo maak je een flat white

Bereid de espresso en giet daarna de gestoomde melk in het kopje. De verhoudingen zouden ongeveer 1/3 espresso en 2/3 melk moeten zijn. De gestoomde melk zou een microschuim moeten vormen, maar niet een stijve schuimlaag die gebruikt wordt voor op een latte of cappuccino.

Mokka

 

Geschuimde of gestoomde melk: wat is het verschil en hoe maak je ze?

Wat je mogelijk tot dusver opgevallen is, is dat het primaire verschil van alle op espresso gebaseerde drankjes in de melk zit. Ervoor zorgen dat de melk de juiste textuur en schuimlaag heeft is belangrijk voor zowel hoe het drankje in de mond voelt als hoe het mengt met de koffie en het creëert de unieke smaak van het drankje.

Om de microschuim, geschuimde of gestoomde melk te creëren moet je gebruik maken van de stoom functie van je espressomachine of een melkopschuimer. Het doel van deze tools is voor lucht in je melk zorgen.

De stoompijp heeft echter de extra functie van het verwarmen van je melk door gebruik te maken van stoom. Als je een melkopschuimer gebruikt, dan moet je de melk verwarmen in een pan terwijl je het opschuimt. De ideale temperatuur van melk dat gebruikt wordt voor espresso drankjes ligt rond de 65 graden Celsius. Het is dus aanbevolen om je melk voorzichtig op te warmen wanneer je een fornuis gebruikt, want zodra deze de 70 graden C bereikt zal de smaak veranderen en je drankje verpest worden.

Het verschil tussen verschillende vormen van geschuimde of gestoomde melk ligt in de hoeveelheid lucht die aan de melk wordt toegevoegd.

Voor geschuimde melk zou je een hoop lucht toe moeten voegen, waarbij de volume verdubbeld wordt, terwijl gestoomde melk ongeveer 1/3 in volume toe zou moeten nemen. In beide gevallen plaats je de stoompijp of opschuimer net onder het oppervlak om een draaikolk te creëren, maar bij geschuimde melk verlaag je de pijp langzaam naar bodem, om zodoende een laag schuim bovenop op te bouwen.

Om een microschuim textuur te creëren moet je eerst de toplaag opschuimen en vervolgens de pijp richting de bodem plaatsen om gestoomde melk te creëren. Tot slot tik je de melk tegen het aanrecht of met je hand en laat je het even staan, zodat de bubbels volledig ontwikkelen. Voordat je het in je kopje giet moet je eerst de container met melk een paar keer draaien, zodat je een soepel mengsel van schuim en vloeistof krijgt wanneer je het in je espresso giet.

Flat white

 

Conclusie

We hopen dat je het nu duidelijk voor je is wat het verschil tussen deze melkdrankjes is, zodat wanneer je een keuze moet maken, je precies weet wat je krijgt.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo