Koffiezetapparaten soorten & kooptips

Of je nu je oude druppel koffiezetapparaat wilt vervangen, één drankje per keer wilt brouwen met een enkele portie brouwer of echte koffiehuis creaties wilt maken met een espressomachine, er is altijd wel een koffiezetapparaat dat bij je past. Leer meer over koffiezetapparaten en welke het beste bij je levens- en designstijl past in dit artikel.

Direct naar:

 

Een koffiemachine uitkiezen

Denk na over hoe je wilt dat je koffie smaakt, de hoeveelheden die je per keer gaat maken en de hoeveelheid inspanning die je in je brouwsel wilt steken en dan heb je de formule voor het beste koffiezetapparaat voor jou. Mogelijk wil je jezelf zelfs verwennen met meer dan één soort.

Als je van rijke koffie met een volle smaak houdt en bereid bent om een beetje extra tijd aan elk kopje te spenderen, dan is een espressoapparaat of Franse pers misschien je perfecte oplossing. Als je daarentegen echter minder geïnteresseerd bent in die diepe, complexe smaak en je meer zorgen maakt over hoe je op een makkelijke manier een grote hoeveelheid koffie kan maken, dan is een druppelmachine goed voor jou. Moderne versies van dit bekende aanrecht apparaat verrassen je mogelijk met hun geavanceerde, tijdbesparende functies en mooie designs. Overweeg een enkele portie brouwer als je echt haast hebt. Deze kunnen redelijk snel een gepersonaliseerd kopje koffie maken (zelfs espresso), waardoor je dagelijkse stop bij het tankstation of café vervangen wordt voor een fractie van de prijs.

 

Koffiezetapparaten voor meerdere kopjes

Koffiezetapparaten kopenDe betrouwbare druppel koffiemachine die bij veel huishoudens nog steeds op het aanrecht staat, is nog steeds een makkelijke en betrouwbare manier om een grote hoeveelheid koffie te maken. De meeste modellen serveren tenminste 8 tot 12 kopjes per kan, dus ze zijn perfect voor dinerfeesten, huishoudens met meer dan één koffiedrinker of voor personen die meer dan één kopje nodig hebben om volledig wakker te worden in de ochtend. Alhoewel je geen aangepaste koffie verrassing krijgt met een druppelmachine, zijn er voldoende optionele functies om je ochtend makkelijker en lekkerder te maken.

Features van druppel koffiezetapparaten

 • Multifunctioneel: Geweldig voor personen die van verscheidene drankjes en afmetingen houden. Deze machines kunnen heet water voor je thee klaarmaken of een vers kopje koffie rechtstreeks in je koffiemok of reismok.
 • Kan afmeting: Bij de meeste koffiezetapparaten kan je 8 tot 12 kopjes per kan serveren, maar veel commerciële machines kunnen meerdere kannen tegelijk verwerken. Als je niet een hardcore koffiedrinker bent of jullie huishouden maar uit twee personen bestaat, dan is een machine voor 4 kopjes mogelijk de perfecte afmeting.
 • Programmeerbaarheid: Stel in wanneer je koffie gezet moet worden voordat je gaat slapen en wordt de volgende morgen wakker met de geur van verse aroma.
 • Sterkte en temperatuurinstellingen: Controleer zowel de temperatuur van het water en de tijd die het neemt om de gemalen koffie te verzadigen, waardoor een sterkere of slappere smaak wordt gecreëerd.
 • Koffie kan type: Glazen kannen komen het vaakst voor, maar een duurzame thermoskan zal je koffie langer warm houden, zelfs als je besluit om de kan op de ontbijttafel te zetten.
 • Ingebouwde koffievermaler: Een ruimte besparende manier om bonen te vermalen net voor je gaat brouwen. Dit is een methode die volgens velen de best smakende koffie produceert.
 • Automatische uitschakeling: Een vereist veiligheidskenmerk die de meeste koffiezetapparaten hebben.
 • Pauze functie: Maakt het mogelijk om een kop koffie te drinken voordat het proces afgerond is. Het eerste kopje is echter mogelijk een stuk sterker dan de rest van de kan.
 • Filter bakje of papieren filters: Machines met ingebouwde filter bakjes elimineren de kosten en afval van papieren filters, maar vereisen meer tijd om schoon te maken en erg fijn gemalen koffie komt mogelijk in je kopje terecht.

 

 

Koffiezetapparaten voor één kopje

Beste Koffiezetapparaten kopenHet is de nieuwste trend: één kopje koffie per keer maken. Als je van verscheidenheid houdt in je leven en je koffie wilt hebben zonder al te veel schoon te hoeven maken, dan is dit mogelijk de perfecte machine voor je. Veel personen kopen deze koffiezetapparaten voor naast hun druppelmachine, voor wanneer ze niet veel tijd hebben. Aangezien deze apparaten zowel koffie kunnen produceren met de druppel en espressomethode, is het belangrijk dat je er een koopt die de koffie maakt die graag wilt drinken. Daarnaast gebruiken veel van deze machines voorverpakte capsules, welke verkocht worden in een grote verscheidenheid aan smaken. Deze capsules maken het makkelijk om je ochtendroutine te veranderen met een kopje thee, warme chocolademelk of zelfs warme cider. Sommige capsules werken echter alleen met bepaalde machines. In veel gevallen kan de machine de barcode van de capsules lezen en de instellingen aanpassen voor het perfecte kopje. Je moet er echter wel voor zorgen dat je na aanschaf makkelijk compatibele capsules kan kopen.

 

Features van koffiezetapparaten voor één kopje

 • Waterbassin afmeting: Je maakt één kopje per keer, maar je wilt mogelijk meerdere achter elkaar maken. Als je vaak drankjes voor meerdere personen maakt, dan doe je er goed aan om een machine te overwegen met een groot bassin.
 • Hoogte van het kopje: Een kleinere machine neemt mogelijk minder ruimte op je aanrecht in beslag, maar zorg ervoor dat de machine die je op het oog hebt, groot genoeg is voor je reismok als je snel een kopje koffie wilt maken en weer verder wilt.
 • Variabele afmetingen: Sommige van deze koffiezetapparaten geven je de mogelijkheid om de afmetingen van je drankje uit te kiezen.
 • Sterkte en temperatuur aanpassingen: Kies de sterkte van je koffie terwijl je dezelfde hoeveelheid koffie gebruikt. Deze machines kunnen zowel de temperatuur van het water onder controle houden en de tijd voor het verzadigen van de koffie, waardoor een sterkere smaak wordt gecreëerd. De National Coffee Association adviseert temperaturen tussen de 90 en 96 graden Celsius.
 • Beschikbaarheid van de capsules: Sommige fabrikanten van deze machines maken ook hun eigen koffiecapsules. Zorg ervoor dat je makkelijk aan de juiste capsules kan komen of controleer of andere capsules compatibel zijn.
 • Creëer je eigen capsule: Sommige bedrijven verkopen milieuvriendelijke en herbruikbare filters of hervulbare capsules die je kan gebruiken met je eigen gemalen koffie. Sommige modellen zijn echter mogelijk niet compatibel met deze producten.
 • Opslag: Als je een hoop capsules hebt, dan kan het een beetje een chaos worden, dus zorg dat je iets hebt waar je capsules kan organiseren en opbergen.

 

Multifunctionele koffiezetapparaten

Overweeg een multifunctionele koffiemachine als je ultieme flexibiliteit wilt. Dit zijn machines die zowel een hele kan als een enkel kopje kunnen maken, wat afhangt van je behoeften. Voor sommige van deze machines zijn speciale capsules vereist, omdat de capsule een barcode heeft waarmee ervoor gezorgd wordt dat je de juiste hoeveelheid water en sterkte voor je gewenste drankje krijgt.

 

Espressomachines

Beste KoffiezetapparatenHet creëren van espressodrankjes kan iets meer tijd en inspanning vereisen om één espresso shot of kopje te maken en je spendeert mogelijk iets meer om een espressomachine aan te schaffen in plaats van een druppelmachine. Het rijke en smaakvolle brouwsel kan echter volledig aan je smaak aangepast worden.

Bij espressoapparaten wordt een kleine hoeveelheid water door erg fijn gemalen koffie geforceerd om een shot van espresso te maken die je kan gebruiken als basis voor veel andere drankjes. Hierbij moet je denken aan café latte, cappuccino, mokka, Americano, macchiato en nog meer. Espressomachines hebben vaak ook een stoom tuit om gestoomde melk voor latte en schuim voor cappuccino’s te maken.

 

Soorten espressomachines

 • Capsules: Deze machines zijn vergelijkbaar met koffiezetapparaten voor één kopje en gebruiken een capsule om ervoor te zorgen dat de gehele capsule in een container die onder druk staat zit.
 • Stoom: Deze (vaak goedkopere) machines worden espressomakers genoemd, maar gebruiken niet het volledig druk systeem van echte espressomachines, waardoor vaak een kopje koffie wordt gemaakt die meer lijkt op een bakje koffie van een druppel koffiemachine dan een espressomachine.
 • Super automatisch: Druk simpelweg op een knop en de machine vermaalt, doseert, stampt en brouwt je espresso. De koffie puck wordt vervolgens verwijderd, waardoor je alleen een hete shot espresso overhoudt.
 • Halfautomatisch en automatisch: Je moet mogelijk je eigen koffie vermalen en aanstampen bij deze machines. Pompdruk, water en stoomtemperatuur zijn automatisch, maar de hoeveelheid water en temperatuur van elke shot espresso moet je programmeren of handmatig regelen.
 • Handmatig (hendel): Handmatige machines zijn zeker weten niet voor de beginnende espresso makers, maar beschikbaar voor personen die een professionele barista willen worden. Jij besluit hoe lang je de koffie laat trekken (de hoeveelheid tijd dat heet water op de aangestampte koffie zet), de hoeveelheid water dat je wilt gebruiken en wanneer je het wilt gebruiken.

 

Espressomachine features

 • Bouw: Zoals bij de meeste apparaten, betekend een metalen constructie vaak meer duurzaamheid, alhoewel je mogelijk iets minder wilt spenderen aan een minder kwalitatief plastic model. Modellen met rubberen kussentjes onder de unit kunnen het geluid en de vibraties verminderen.
 • Bruikbaarheid: Overweeg indicatorlichtjes en hun locatie. Zal je ze kunnen zien in je keukenverlichting? Noteer de afmetingen van de machine en de locatie van het waterbassin. Als je niet voldoende ruimte onder je keukenkastjes hebt, dan moet mogelijk de machine elke keer verplaatsen wanneer je water gebruikt of nodig hebt. Zijn stijl en design belangrijke elementen voor je? Je espressomachine kan een brandpunt op je aanrecht zijn.
 • Ingebouwde schuimer: Veel espressomachines hebben een schuimstokje, wat een stroom van hete lucht produceert die melk zal verwarmen en beluchten, waardoor een zoete, schuimende laag voor je cappuccino wordt gecreëerd. Deze schuimstukken kunnen ook apart gekocht worden en met of zonder verwarmfunctie.
 • Ingebouwde vermaler: Sommige machines worden geleverd met koffiebonenvermalers, dus het enige wat je bij deze hoeft te doen is hele koffiebonen toevoegen. Als je ruimte wilt besparen, dan is dit mogelijk een goede keuze voor jou.

 

 

Franse pers

Krijg eenGoedkoopste Koffiezetapparaten rijke koffiesmaak zonder de kosten van een espressomachine. Een Franse pers is volledig handmatig, maar erg makkelijk om te gebruiken. Dit apparaat laat grof gemalen koffiebonen een paar minuten in heet water weken, en daarna wordt de koffiedik door een pers gescheiden van de koffie. Deze machines zijn beschikbaar in verschillende afmetingen en kunnen 1 tot 4 kopjes per keer maken, wat lang niet zoveel is als de meeste druppelmachines of percolators.

Een Franse pers is erg draagbaar, waardoor hij uitstekend is voor het reizen, zelfs voor backpack of wandel trips. Alhoewel ze over het algemeen van glas zijn gemaakt, kan je ook stevigere modellen vinden en zelfs geïsoleerde. Er bestaat uiteraard een risico dat koffiedik in je koffie terecht komt, maar veel fijnproevers vinden dat deze ‘dikke’ en intense koffie, met al zijn oliën en sedimenten die anders mogelijk achterblijven in een filter, het meest smaakvolle brouwsel is.

Kook water voor je Franse pers machine of voor een kopje thee met een ketel, welke zowel beschikbaar zijn als kookplaat en elektrische modellen. De theepotten zijn snel en economisch en sommige zullen je water opwarmen tot een specifieke temperatuur om het perfecte kopje te creëren.

LEES OOK: Beste cafetière kopen? Tips, vergelijken & TOP 10

 

 

Percolators

Goedkoopste Koffiezetapparaten kopenDe percolators zijn de voorganger van de druppel koffiemachine en worden al sinds het begin van de twintigste eeuw gebruikt. Ze zijn beschikbaar in kookplaat en elektrische modellen en maken vaak een hetere koffie, die als je hem niet in de gaten houdt mogelijk gaat koken en bitter smaakt.

Moderne elektrische percolators elimineren echter het risico van het koken van koffie en schakelen over op een verwarmingsfunctie zodra de koffie gebrouwen is. De betrouwbare percolator heeft misschien nog niet een trendy terugkeer gemaakt, maar hij is makkelijk te gebruiken, relatief goedkoop, kan grote hoeveelheden koffie per keer maken en maakt mogelijk je beste kan met koffie.

LEES OOK: Beste percolator kopen gids + TOP 10

 

Je eigen koffiebonen vermalen

Bijna elke koffie expert is het er mee eens dat koffie beter smaakt wanneer je de bonen net voor het brouwen van koffie vermaalt. Heet water haalt de smaak er sneller of langzamer uit, wat afhangt van de afmeting van de boon, dus hoe fijn je je bonen vermaalt beïnvloedt de smaak van de koffie. Over het algemeen geld dat hoe korter de brouwcyclus, hoe fijner de koffie vermalen zou moeten worden. Een snelle espressocyclus vereist fijnere koffie en een Franse pers cyclus vereist grovere koffie. Sommige koffiemakers en espressomakers hebben ingebouwde vermalers, maar ze zijn ook los verkrijgbaar.Koffiezetapparaten kopen tips

Soorten vermalers

 • Mes vermalers: Deze vermalers geven je de mogelijkheid om de grofheid van de bonen te bepalen door simpelweg de hoeveelheid tijd dat de machine werkt in te stellen. Ze zijn over het algemeen minder duur, maar je zal mogelijk problemen hebben om consistente resultaten te behalen.
 • Molen vermalers: Deze zijn duurder dan mes vermalers en gebruiken discussen of kegels om de bonen in een uniforme afmeting te vermalen. Je kan vaak instellen hoe groot de vermalen koffie zou moeten worden.

 

 

Gefilterd water

Het recept voor gebrouwen koffie bestaat uit maar twee ingrediënten, namelijk: koffiebonen en water. Aangezien de oliën en smaak alleen maar uit de bonen gehaald worden, bestaat je koffie voor 98% uit water. Dus mogelijk spendeer je een hoop geld aan kwalitatieve bonen, maar ze zullen de onaangename smaken die mogelijk in je kraanwater zitten niet overwinnen. Een kwalitatieve waterfilter kan je koffie lekkerder maken en ook voorkomen dat je brouwer verstopt raakt. Sommige koffiezetapparaten hebben een ingebouwde waterfilter voor gemak, maar als dit niet het geval is, dan zou je moeten overwegen of je een filter kan wilt kopen om de algehele smaak van je koffie te verbeteren. Volgens de National Coffee Association zou je niet gedistilleerd water moeten gebruiken voor het maken van koffie.

 

Accessoires

Mooiste KoffiezetapparatenMogelijk wil je je koffiezetapparaat uitrusten met meer toeters en bellen of simpelweg een kapotte kan vervangen. Het maakt niet uit welke machine je koopt. In verscheidene winkels kan je koffievermalers, koffiekannen, filters en nog meer vinden. Er zijn zelfs meer gespecialiseerde accessoires beschikbaar voor espressomachines, zoals schuimkannen en melk, stampers, thermometers en alles wat je nodig hebt om het perfecte bakje koffie te maken.

 

Conclusie

Hopelijk ben je met dit artikel iets wijzer geworden over welke koffiezetapparaten beschikbaar zijn en voor welke situatie je ze het beste kan kopen. Bepaal eerst waar je de koffiemachine voor wilt gebruiken en bepaal vervolgens welke koffiezetapparaten in die doelgroep je het beste vindt. Vergelijk de functies en prijs van dezen en kies vervolgens je favoriet. Veel succes!

Direct naar:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo