Top trends in de koffie industrie dit jaar

Sinds de opkomst van koffie in de 15e eeuw is dit drankje dat je overal kan krijgen uitgegroeid van een drankje waar Ethiopische monniken alleen maar van genoten tot een fundamenteel onderdeel van een internationale voedselcultuur.

Koffie is in de wereld van vandaag een enorme industrie geworden en er worden jaarlijks honderden miljarden euro’s in verdiend. Wanneer je nagaat dat koffie het op een na meest gewilde product na rauwe olie is, dan zal je wel een aardig goed idee kunnen krijgen hoe enorm de koffie industrie is.

Dus welke kan gaat de koffie industrie op en wat voor soort trends vormen momenteel de koffiewereld? Hieronder zullen we de meest noemenswaardige koffie industrie trends bespreken waar je dit jaar op moet letten.

 

Jongere koffiedrinkers

De leeftijdsgroep van koffiedrinkers wordt steeds jonger en de snelst groeiende demografische statistiek van koffiedrinkers vandaag de dag is de leeftijdsgroep van 13-18 jaar.

Zoals je waarschijnlijk al geraden had, is de ‘oude manier’ van koffie zwart drinken niet interessant voor het jongere publiek, dus de koffie industrie heeft hier op gereageerd met verschillende drankjes die koffie bevatten, maar ook een zoetere en/of romigere smaak en textuur hebben. Koffieshakes zijn bijvoorbeeld enorm populair geworden sinds ze geïntroduceerd zijn.

 

Koud gebrouwen koffie

Super koffieWanneer de meeste personen ‘koud gebrouwen koffie’ horen, dan denken ze aan een drankje dat heet bereid is, maar vervolgens afgekoeld wordt door er ijs in te doen. Dit is echter bekend als ‘ijskoffie’ en niet hetzelfde als koud gebrouwen koffie.

Om koud gebrouwen koffie te bereiden doe je simpelweg vermalen koffie in een kom met koud water of water dat niet op kamertemperatuur is en laat je het tussen de 12 tot 24 uur trekken. Wanneer de tijd voorbij is heb je een kom met vers gebrouwen koffie waar geen enkele warmte of speciale apparatuur voor nodig is.

Fans van deze koffie zweren erbij en zullen je vertellen dat het veel soepeler smaakt met een lagere zuurgraad dan zijn hete tegenhanger. Het gemak waarmee je dit steeds populairdere drankje kunt bereiden heeft ervoor gezorgd dat cafés en restaurants het ook aanbieden, aangezien het erg makkelijk in grote hoeveelheden te bereiden is.

 

Superfood koffie (ook wel superkoffie)

Het was een kwestie van tijd tot de voedingsrijke drankjes en koffie industrieën met elkaar zouden samenwerken en dit jaar lijkt het jaar te zijn dat deze unieke samenwerking tot stand gebracht wordt.

De personen die superkoffie bereiden nemen simpelweg veel voedingsstoffen en superfood dat je in een gemiddelde ontbijtsmoothie kunt vinden en doen deze in je kopje koffie. Zo kan je bijvoorbeeld je dag beginnen met een superkoffie die eiwitpoeder, maca, verschillende gezondere specerijen en andere belangrijkste voedingsstoffen bevat.

 

Nitro koffie

Bij deze interessante nieuwe trend neemt men koud gebrouwen koffie en voegt hier stikstof aan toe. Net als koud bier wordt nitro koffie geserveerd via een tap en het heeft een bubbelig of schuimend koolzuurhoudend element die een vergelijkbare consistentie heeft als een stout of porter. Met zijn rijke, romige textuur en sterke smaak heeft nitro koffie al snel een hoop fans gekregen.

 

Koffiezetapparaten met wifi

De tijd van het internet der dingen is in volle gang en een van de producten die ontstaan is door deze revolutionaire verandering in technologie is de opkomst van ‘smart’ koffiemachines. In plaats van dat je handmatig door het hele proces van je kopje koffie bereiden hoeft te gaan, kan je nu commando’s geven aan je wifi koffiezetapparaat via volledig geïntegreerde smartphone apps.

Je kan bepaalde voorkeuren instellen en opslaan, zoals de sterkte van je koffie, de hoeveelheid kopjes, etc. En wanneer je klaar bent om je koffiemachine te gebruiken, dan zal een simpele tik op het scherm alles op gang brengen. Dat is pas gebruiksgemak.

 

Conclusie

Er zijn tientallen andere trends in de koffiewereld die het ook zeker waard zijn om in de gaten te houden, waaronder cursussen voor barista’s, abonnementen voor koffiediensten en de opkomst van unieke latte art. De waarheid van dit alles, is dat alhoewel de koffie industrie al eeuwen stevig gevestigd is, deze nu een interessant punt bereikt heeft die een wereld van mogelijkheden zal openen voor alle soorten koffieliefhebbers. Wij drinken in ieder geval een kopje koffie op de spannende toekomst van dit zeer populaire drankje.

 

LEES OOK: Geschiedenis van koffiemachines en koffie

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo