Koffie op de camping tips

Koffie tijdens het kamperen nodig?

Niets is zo lekker als wakker worden in de natuur om te genieten van de koele bries, de geluiden van tsjilpende vogels en frisse lucht. Echter, uit een warme slaapzak kruipen lijkt voor veel mensen een uitdagende taak. Gelukkig is er één effectieve manier om echt op te warmen: een stomende mok koffie.

Veel mensen denken vaak dat het te ingewikkeld is om tijdens het kamperen een kopje koffie te zetten en lopen deze geweldige ervaring mis. Dit proces hoeft echter niet complex te zijn, want alles wat je nodig hebt zijn een paar eenvoudige hulpmiddelen en de juiste methode.

In dit artikel laten we je zien hoe je tijdens het kamperen een goede koffie kunt bereiden en hoe je van je buitenervaring onvergetelijke momenten kunt maken.


 

Bereiding

Kamperen en koffie

 

1

Benodigdheden kopen

Omdat je in de wildernis koffie gaat zetten, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je alles bereidt wat je nodig hebt voor deze taak voordat je aan de reis begint. Dit zijn onder andere schoon water (voor het geval er geen waterbron in de buurt van de camping is), koffie, mokken of kopjes en enkele extra’s zoals poedermelk of suiker.

Als je een caravan hebt, kan het een goed idee zijn om een koffiezetapparaat mee te nemen voor gebruik in de caravan.

 

2

Maal de bonen

Als je koffiebonen koopt, zal je er niet veel aan hebben als je ze niet eerst maalt. Een andere optie is een handmatige koffiemolen kopen en die meenemen. Zorg ervoor dat alle bonen fijngemalen worden, zodat ze volledig kunnen worden geëxtraheerd en geabsorbeerd in verwarmd water.

 

3

Verpak benodigdheden

Als alles klaar is, plaatst je alle benodigdheden in een schone bak, inclusief het water, de hulpmiddelen en koffie zelf. Door dit te doen, weet je direct waar je ze kunt vinden in de ochtend, in plaats van dat je hectisch door je tassen moet zoeken.

 

Water opwarmen

kampeer gasfornuisWelke koffiesoort of methode je ook gebruikt, heet water is altijd nodig om een lekker kopje koffie te maken. Er zijn twee manieren om water te koken wanneer je op een camping bent: een vuur en een kampeerfornuis. Als je van plan bent om een meerdaagse wandeling of trektocht te maken, kan het gewicht een groot probleem zijn. Het is dus beter om te kiezen voor licht kookgerei en een gasfornuis om jezelf niet te zwaar te beladen.

Als je water uit een nabijgelegen meer, beek of rivier gebruikt, zorg er dan voor dat je het minstens 2 minuten opwarmt om eventuele schadelijke bacteriën te doden. Als je op grote hoogte kampeert (meer dan 2000 meter), verwarm het water dan minstens 4 minuten.


 

3 eenvoudige manieren om koffie te zetten tijdens het kamperen

aeropress kamperen koffie zetten

Er zijn vele manieren om tijdens het kamperen een goed kopje koffie te zetten, laten we eens kijken welke het beste bij je past.

 

1

Oploskoffie

douwe egberts oploskoffieAls je je niet echt bekommert om de smaak van je kopje koffie, dan is oploskoffie ongetwijfeld de gemakkelijkste methode.

Je hoeft alleen maar water op te warmen en het over de oploskoffiemix te gieten. Wacht 3 minuten en nu heb je iets om ’s ochtends van te genieten.

»» ontdek hier de bestverkochte oploskoffie

 

2

Cowboy stijl

Als je geen ruimte hebt om extra materiaal mee te nemen voor het maken van koffie tijdens een wandeling, overweeg dan de methode die de meeste cowboys al jaren gebruiken. Idealiter gebruik je dezelfde pan als voor het koken van je maaltijden. Doe gemalen koffie en water in de pan, verwarm het en drink het mengsel als het afkoelt en de koffiedik de bodem raakt.

 

3

French press of cafetière

Veel mensen houden van een cafetière, omdat het een eenvoudige methode is om een kopje koffie te bereiden met dezelfde smaak als thuis.

aeropress kopen kamperen koffie zetten

Het enige wat je hoeft te doen is gemalen koffie in de cafetière doen, verwarmd water eroverheen gieten, 4 tot 5 minuten wachten en genieten van je traktatie op een koele avond.

LEES OOK:


 

Welke factoren zijn van belang bij het maken van koffie?

kamperen en koffie zetten

Over het algemeen zijn er 3 factoren in het bereidingsproces die de smaak je koffie bepalen, waaronder de verhouding tussen water en koffie, de maalgraad en de bereidingstijd.

 

1

Verhouding water/koffie

De eenvoudigste manier om je kopje koffie beter te maken, is door het af te meten voordat je koffie zet. Hieronder delen we een algemene handleiding om je de geschatte mix van water en koffie te laten zien:

  • 1 kopje water voor 1 eetlepel of 10 gram koffie
  • 2 kopjes water voor 2 eetlepels of 20 gram koffie
  • 4 kopjes water voor 4 eetlepels of 40 gram koffie

 

2

Maalgraad

bonen kamperen koffie zettenMaak je geen zorgen als je geen dure koffiemolen hebt. Elke lokale koffiewinkel biedt je het juiste gereedschap voor deze klus. Zorg ervoor dat je dit proces zorgvuldig uitvoert, want een consistente maalgraad is echt belangrijk voor een goede extractie. Je kunt zelfs overwegen om een handmatige koffiemolen te kopen die perfect is voor op de camping.

 

3

Bereidingstijd

Afhankelijk van de gekozen methode kan de duur van het bereiden variëren, hier zijn enkele vuistregels ter referentie:

  • Oploskoffie: 2 tot 3 minuten
  • Cowboy stijl: 3 minuten
  • French press: 4 tot 5 minuten

 

Conclusie

Wacaco Nanopresso reviewZoals je ziet hoeft het niet lastig te zijn om van een lekker kopje koffie te genieten tijdens het kamperen. Probeer de bovenste methodes tijdens je volgende trip uit en deel je ervaringen hieronder.

Voor het kamperen of onderweg kunnen we je tot slot nog de Wacaco Nanopresso aanbevelen. Met dit compacte espressoapparaatje zet je overal een lekkere espresso.

Bekijk de Nanopresso

 

 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo