Cichorei koffie: Recepten, smaak, gezondheidsvoordelen en bijwerkingen

Een hoop mensen kennen deze variant van het populaire drankje misschien nog niet, maar cichorei koffie is al aardig lang beschikbaar en daarvoor moeten we helemaal teruggaan naar het begin van de negentiende eeuw in Frankrijk. Cichorei of de Cichorium Intybus Sativum is een soort bloem die in het wild groeit. Hij heeft lichtpaarse bloemen en eetbare wortels, waarvan de laatste geroosterd en vermalen worden om cichorei koffie te maken.

 

Wat is cichorei en hoe komt het in koffie terecht?

De cichorei plant wordt al eeuwen gebruikt vanwege zijn medicinale eigenschappen en als een culinair ingrediënt. Maar het idee om het toe te voegen als een vervanging voor koffie kwam rond het begin van 1800, toen Napoleon de continentale blokkade plande. Met het idee om Groot Brittannië te laten verhongeren, verbande Napoleon alle goederen die uit Britse havens kwamen. Alle schepen die naar Frankrijk vaarde vanuit verschillende Britse koloniën werden tegengehouden en hun goederen ingenomen. Verscheidene goederen die niet afkomstig waren uit Frankrijk, zoals koffie, waren hierdoor niet meer beschikbaar en zeldzaam.

Als een gevolg begon men een kleine hoeveelheid cichorei wortels aan hun koffie toe te voegen. Toen koffie uiteindelijk te zeldzaam werd, vervingen de mensen de heerlijke koffiebonen volledig door gemalen cichoreiwortels. Daarom wordt cichorei soms ook wel de koffie voor de armen genoemd. De geroosterde wortels van de cichorei plant hebben dezelfde nootachtige smaak, maar ze bevatten echter geen cafeïne. Toen de blokkade weer opgeheven werd, was koffie weer makkelijk beschikbaar en werd cichorei niet meer zoveel als koffie vervanging gebruikt. Het gebruik bleef echter wel bestaan en een hoop Franse koloniën wereldwijd begon met het mengen van gemalen cichorei wortels met koffie om een unieke en versterkende smaak te creëren.

 

Waar smaakt cichorei koffie naar?

Cichorei wortels bevatten inuline, wat verminderd wordt tijdens de verwerking. Dit geeft de geroosterde cichorei een zoetere smaak. De algehele smaak is redelijk nootachtig en het doet goed zijn werk om het bittere randje van gemalen koffiebonen te verminderen. Dit maakt een zacht drankje met een gebalanceerde cafeïne inhoud.

De inuline in cichorei is een probiotische oplosbare koolhydraat, wat betekent dat het goed oplost en een voller drankje creëert. Soms was de bitterheid van cichorei een beetje overweldigend en een hoop mensen deden melk in hun drankje om dit te verminderen. Dit is het bekende Café au Lait recept waarbij de cichorei gemengd wordt met melk om een chocoladeachtige smaak aan koffie te geven.

 

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van cichorei koffie?

Cichorei heeft een kruid herkomst en zodoende heeft het dus ook genoeg gezondheidsvoordelen. Cichorei kan gebruikt worden als een vervanging voor koffie, terwijl het dezelfde notige smaak heeft. Dit is een gezonder alternatief voor koffie, maar het kan ook gemengd worden om een smaakvoller drankje te creëren met een aantal gezondheidsvoordelen.

Cichorei bestaat voornamelijk uit inuline, wat zoals we eerder al aangaven een oplosbare koolhydraat is. Deze moedigt goede bacteriën aan om in de darmen te groeien. Deze micro-organismen helpen bij de spijsvertering en houden je lichaam vrij van vrije radicalen. Je moet cichorei echter een lange tijd koken om de inuline inhoud te verminderen. Te veel inuline kan namelijk maagkrampen veroorzaken. De extra verwerking geeft dubbele voordelen, aangezien de overtollige inuline een suikerachtige smaak vrijlaat, wat de smaak van de koffie versterkt.

Nog meer onderzoek heeft bewezen dat cichorei de LDL of ‘slechte’ cholesterol verlaagt, de HDL waarden of ‘goede’ cholesterol behoudt en ook de bloedsuikerspiegel verlaagt. Dit helpt om het risico op Type 1 en 2 diabetes te verminderen. Aangezien het werkt als een tonic wordt het vaak geconsumeerd om de urineproductie te verhogen en zodoende de gezondheid van de lever te verbeteren.

Cichorei koffie

 

Heeft cichorei koffie bijwerkingen?

Het rechtstreeks gebruiken van de cichorei wortels kan soms dermatitis veroorzaken. Het roosteren van de wortels vermindert echter het risico. Cichorei is een goede zenuwontspanner. Als je op zoek bent naar een goed shotje espresso om je wakker te maken in de ochtend, consumeer dan geen cichorei, aangezien je daar juist van zult ontspannen. Daarnaast kan het bij vrouwen ook samentrekkingen van de baarmoeder veroorzaken. Alhoewel dit niet gevaarlijk is, kunnen er complicaties ontstaan bij zwangere vrouwen. Het wordt altijd aangeraden om geen cichorei met koffie te consumeren tijdens de zwangerschap.

 

Bevat de cichorei wortel cafeïne?

Onderzoek heeft laten zien dat de cichorei plant helemaal geen cafeïne bevat. Dit is een groot pluspunt voor koffieliefhebbers die een lagere cafeïne impact willen hebben wanneer ze koffie drinken. Een hoop personen mengen hun normale koffie met cichorei, zodat de hoeveelheid cafeïne vermindert en de smaak zachter en voller wordt. Uit onderzoeken is gebleken dat een kopje koffie gemengd met cichorei maar een derde van de cafeïne bevat die je in oplos koffiedrankjes kan vinden.

Alhoewel cafeïne helpt om het functioneren van het lichaam te verbeteren, kan een consumptie van te veel cafeïne voor complicaties zorgen. Koffie gemengd met cichorei verlaagd dit risico echter significant. Door deze plant te mengen met hun koffie kunnen mensen hun cafeïne inname gebalanceerd houden, terwijl ze nog steeds kunnen genieten van 3-4 kopjes per dag.

 

Cichorei koffie recept: Hoe kan je cichorei koffie maken?

Als je cichorei met koffie wilt mengen, dan moet je eerst weten welke verhoudingen je aan zou moeten houden. De normale verhouding van cichorei en koffie kan zo laag als 1 tot 3 en zo hoog als 3 tot 1 zijn. Afhankelijk van de soort smaak die je wilt kan je besluiten hoeveel cichorei je in je gemalen koffie wilt gebruiken.

Het recept voor een cichorei drankje is hetzelfde als koffie. Je kan cichorei koffie met dezelfde tools maken, zoals een filter koffiemachine, een handmatige druppelmachine, een espressomachine, een aeropress of een Franse pers. Om cichorei op te lossen in water moet je gebruik maken van dezelfde verhouding als dat je bij koffie en water aanhield. Meng twee eetlepels cichorei poeder in elke 180 ml water om het goed te mengen.

Cichorei koffie kan soms een beetje te bitter zijn. In zo’n geval kan je een Café au Lait maken. Je hoeft alleen maar een half kopje melk aan een half kopje koffie met cichorei toe te voegen. Het resultaat is een zachte cafeïne hoeveelheid met een meer chocoladeachtige smaak. Het proces is redelijk eenvoudig:

  • Meng een theelepel koffiepoeder met een theelepel cichorei poeder en brouw dit in water met elke willekeurige koffiemachine.
  • Giet het drankje in een kopje en voeg een half kopje warme melk toe. Je kan elke soort melk die je wilt gebruiken.
  • Roer en je Café au Lait is klaar.

Je moet ervoor zorgen dat de cichorei verwarmd is, zodat de meeste inuline omgezet wordt in suiker en zodoende geen krampen veroorzaakt. Om dit te bereiken kan je de cichorei tien minuten laten koken. Het probleem met dit proces is echter dat het koken van het drankje de koffie oliën ook kan verbranden.

De beste methode is om cichorei te laten trekken met koffie en op lage temperaturen af te gieten. Het is beter om deze ingrediënten samen te brouwen met behulp van een espressomachine, een filtermachine of laat het trekken in een Franse pers. Je kan zelf bepalen wat je voorkeur heeft.

Cichorei koffie maken

Cichorei met koffie creëert een prachtig drankje met verrukkelijke aroma’s. Je kan nog steeds genieten van een shot van cafeïne, maar de kruidenvoordelen van de cichorei zullen helpen om je immuunsysteem te versterken en je sterk en ontspannen te houden. Probeer het vandaag nog uit!

8 Opmerkingen
  1. Deze informatie zocht ik al heel lang! Eenvoudig maar overduidelijk!
    Bedankt

  2. Ik drink heel weinig water, maar nu doe ik chicorei in een theeeitje giet er kokend water op, laat het afkoelen,doe het in een fles en drink deze gedurende de dag leeg. Ik hoop maar dat ik zo dezelfde gezondheidsvoordelen van de chicorei zal ervaren.

  3. Ik drink al een tijdje cichorei koffie om mijn maag te ontzien.
    Het bevalt prima en vind het zelfs erg lekker. Ik had bamboekoffie maar vind deze veel fijner.

  4. Ik zocht op internet info of chicorei histamine bevat.
    Kunt u mij daar antwoord op geven ivm histamine intolerantie?

  5. Waar vind ik de chichorei die bruine korrels , hier afgebeeld ?

  6. ik dronk teveel koffie, wegens gezondheidsproblemen werd koffie afgeraden teveel cafeïne,de ontwenning is verbazend vlug gegaan, ik drink nu dagelijks meerdere kopjes v cichorei Pacha zonder suiker,met warme melk in winter, een aanrader voor sporters!

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo