Meer koffie drinken leidt tot een langer leven

Volgens twee nieuwe onderzoeken kan het consumeren van meer koffie leiden tot een langer leven. De bevindingen hebben ervoor gezorgd dat de eeuwenoude discussie over de gezondheidsvoordelen en –nadelen weer aangewakkerd wordt.

Bij een onderzoek deden meer dan 520.000 personen in tien Europese landen mee, waardoor dit het grootste onderzoek ooit over koffie en sterfte is. In het onderzoek kwam men tot de conclusie dat het drinken van meer koffie de kans op sterfte van een persoon significant kan verlagen.

Het tweede onderzoek was meer uniek, aangezien er alleen gefocust werd op de niet blanke populatie. Na het onderzoeken van meer dan 185.000 Afro-Amerikanen, inheemse Amerikanen, Hawaiianen, Japanse Amerikanen, Latino’s en blanken, kwamen onderzoekers tot de conclusie dat koffie de levensduur van de verschillende rassen verhoogt.

Volgens het onderzoek hadden personen die twee tot vier kopjes per dag dronken 18% minder kans op overlijden vergeleken met personen die geen koffie dronken. “Deze bevindingen zijn consistent met eerdere onderzoeken die grotendeels naar de blanke populatie keken”, zei Veronica Wendy Setaiwan, assistent professor van preventieve medicijnen aan de USC Keck School of Medicine, die het onderzoek over de niet blanke bevolking leidde.

“Deze bevolkingsgroepen zijn erg divers en alle personen hebben verschillende levensstijlen. Ze hebben erg verschillende dieetgewoontes en vatbaarheden, maar toch vonden we vergelijkbare patronen”, zei Setiawan.

Het nieuwe onderzoek laat zien dat er een sterke biologische mogelijkheid is voor de relatie tussen koffie en lang leven en er werd ontdekt dat sterfelijkheid duidelijk verbonden was met consumptie van koffie voor hartziekte, kanker, ademhalingsziektes, beroertes, diabetes en nierziekte.

Het onderzoek in de Europese landen liet een omgekeerde verhouding tussen koffie en leverziekte, zelfmoord bij mannen, kanker bij vrouwen, spijsverteringsziektes en vaatziektes zien. Personen die drie of meer kopjes koffie per dag dronken hadden een lager risico op alle oorzaken van sterfte dan personen die geen koffie dronken.

Beide onderzoeken werden gepubliceerd in de Annals of Internal Medicine.

“We hebben naar verschillende landen in Europa gekeken, waar de manier waarop koffie gedronken en bereid wordt aardig verschillend is”, zei Marc Gunter, lector in kanker epidemiologie en preventie aan de Imperial College School of Public Health in het VK, wie deels de leiding had over het Europese onderzoek.

“Het feit dat we dezelfde relatie in verschillende landen zagen, laat zien dat het met de koffie te maken heeft in plaats van dat het te maken heeft met de manier waarop koffie bereid wordt of hoe het gedronken wordt”, zei hij.

Koffie en gezond dieet

 

De biologische voordelen en kanttekeningen

“Koffie is een complex mengsel van onderdelen, waarvan bij sommige biologische effecten zijn ontdekt in laboratoria”, zei Gunter.

Onderzoeken hebben laten zien dat bepaalde onderdelen neurobeschermende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben die kunnen helpen om het risico op ziektes zoals Parkinson te verlagen.

Tijdens het Europese onderzoek hadden personen die koffie dronken een lager niveau van inflammatie, gezondere lipidenprofielen en betere glucosecontrole vergeleken met personen die geen koffie dronken. Gunter gaf echter aan dat hij geïnteresseerd is om dit verder te onderzoeken.

Bij beide onderzoeken werden rokers en niet-rokers van elkaar gescheiden, aangezien het bewezen is dat dit de levensduur verkort en gekoppeld wordt aan verscheidene ziektes. Men ontdekte echter dat koffie ook omgekeerde effecten op sterftekansen van rokers heeft.

“Roken lijkt de effecten van koffie niet te verzwakken”, zei Gunter. “Het maakte niet uit of je rookte of niet. Er was nog steeds een potentieel bevorderlijke beïnvloeding van koffie of sterfte.”

Dr. Alberto Ascherio, professor van Epidemiologie en Voeding aan de Harvard T.H. Chan School of Public Health, zei echter dat mensen op moeten passen met deze bevinding.

“Zelfs als dit waar was, dan klinkt dit niet logisch voor mij, want door te roken vergroot je meerdere malen je kans op sterfte. Maar door koffie te drinken verlaag je die kans met 10%, dat gaat er bij mij niet in”, zei Ascherio, die niet betrokken was bij het onderzoek.

“Ik denk dat het een gevaarlijke bewering is, omdat hiermee gesuggereerd wordt dat een roker de effecten van roken kan bestrijden door koffie te drinken, wat te gek voor woorden is. De onderzoeken vullen de werken aan die al uitgevoerd zijn over koffie en sterfte en uit vorige onderzoeken is al redelijk duidelijk geworden dat koffiedrinkers een lager risico op sterfte hebben”, zei hij.

“Met alle observaties van vorige onderzoeken is het echter moeilijk om de mogelijkheid uit te sluiten dat koffiedrinkers sowieso al gezonder zijn”, zei Gunter.

Personen die koffie vermijden, voornamelijk in continenten zoals Noord-Amerika en Europa waar het drinken van het drankje heel erg gewoon is, doen dit mogelijk omdat ze gezondheidsproblemen hebben. Hun hogere kans op sterfte kan het resultaat zijn van dat ze al minder gezond zijn.

“En duidelijke conclusie voor wanneer je een koffiedrinker bent, is dat je gewoon je koffie moet blijven drinken en blij moet zijn”, zei Ascherio. En als je dat niet bent? “Ik denk dat je zonder problemen je thee of water kan blijven drinken.”

Koffie gezond

Gunter en Setiawan zijn meer standvastig over koffie en de gezondheidsvoordelen die het drankje biedt.

“De boodschap van dit onderzoek, is dat het drinken van een paar kopjes koffie per dag niet slecht voor je is en je mogelijk zelfs diverse voordelen geeft”, zei Gunter.

“Gematigde consumptie van koffie kan toegevoegd worden aan een gezond dieet en levensstijl”, zei Setiawan. “Deze en vorige onderzoeken laten zien dat koffie voor het overgrote deel van de bevolking geen nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid.”

 

Lees ook:

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo