14 lekkere koffiedesserts + recepten

De lekkerste koffiedesserts

Koffie drinken aan het einde van een maaltijd is een traditie. Of het nu standaard filterkoffie is of een van de vele dessert-koffiesoorten met alcohol, een shot cafeïne aan het einde van een grote maaltijd is de kers op de taart. Dit geldt natuurlijk ook voor desserts, dus het lijkt ons niet meer dan logisch om de geneugten van koffie te combineren met de decadentie van het dessert.

Maar niet alle koffiedesserts zijn hetzelfde. Ze variëren van eenvoudig te maken, tot gecompliceerde gebakjes. Koffie kan een accentuering toevoegen of het kan voorop staan. We hebben een lijst van 14 van de beste koffiedessertrecepten samengesteld, en er is echt voor ieder wat wils. Wat je kookkunsten ook zijn, als je glutenvrij, veganistisch of laag GI nodig hebt – blader door de lijst en je vindt de perfecte manier om je volgende diner af te sluiten.


 

Geschiedenis van koffie en dessert

lekkerste koffiedesserts

Het dessert is het gerecht dat traditioneel aan het einde van de maaltijd wordt geserveerd. Hoewel het meestal een zoetwarengerecht is, kan het ook meer hartige elementen zoals een kaasplank bevatten. Het is de manier waarop de meeste culturen een maaltijd beëindigen – de enige gebieden die dat niet doen, zijn sommige delen van Afrika en China.

Koffie werd in veel delen van de wereld pas later populair als afsluiting van de maaltijd. Daarvoor was het gebruikelijk om thee te drinken na het eten. Maar door de groeiende populariteit van koffie werd thee al snel in grote delen van de wereld overmeesterd.

Wanneer werden de dessert en koffie nagerechten echter één en hetzelfde?

Waarschijnlijk moeten we de Italianen daarvoor bedanken. Hun liefde voor espresso betekende dat ze het verwerkten in desserts zoals tiramisu, dat in de jaren zeventig en tachtig een internationaal fenomeen werd.

Koffie is een veelzijdig ingrediënt. Het werkt goed samen met andere smaken, met name chocolade en noten. En met de uitvinding van koffie in poedervorm was het mogelijk om een intense koffiesmaak toe te voegen zonder dat daar ook veel vocht aan te pas kwam. Er is nu een enorm aanbod van koffiedesserts.

Het was lastig om onze lijst op 14 te houden, maar we hebben een aantal geweldige opties voor je uitgekozen. We beginnen met eenvoud en eindigen met een klassieker – geniet van je culinaire koffiereis!


 

1

Affogato

Affogato

Als je zin hebt in een koffiedessert, is dit het snelst en eenvoudigst te maken. Affogato betekent ‘verdronken’. IJskoffieliefhebbers zullen genieten van dit dessert, wat een en al eenvoud is. Natuurlijk zijn er altijd variaties. Je kunt een shot amaretto of bicerin toevoegen of experimenteren met je favoriete likeur. Dit geeft de zoete en bittere mix een opwarmende stoot alcohol.

Ingrediënten

  • Vanille ijs
  • Een shot vers bereide espresso

Bereiding

Doe het ijs in de kom, giet de espresso erbij en geniet. Ja, dat is echt alles wat je hoeft te doen. Affogato is een van die ongelooflijk eenvoudige en toch verbluffend goede desserts. Gebruik geweldige koffie en kwaliteitsijs en je hebt een gerecht dat geschikt is voor een koning.

Als je van plan bent om een extra-speciale maaltijd af te maken, kun je wat knapperigs toevoegen aan de romigheid. Gebruik verkruimelde amaretti-koekjes, cantuci of fijngehakte noten.


 

2

Cappuccino ijsje

Cappuccino ijsje

Van eenvoudig tot eigenzinnig. Als je een maaltijd wilt afsluiten met een leuke noot (vooral een zomerbarbecue), laat je gasten dan afkoelen en verwen ze met een cappuccino ijsje. Ze zijn eenvoudig te maken en moeten van te voren worden gemaakt, zodat je meer tijd hebt om door te brengen met de mensen die je hebt uitgenodigd. Dit recept kan je ook heel eenvoudig veganistisch maken – vervang gewoon de zuivel door amandelmelk. Als het toevoegen van glucosestroop en geraffineerde suiker niet je ding is, dan kun je in plaats daarvan agave nectar of een andere meer natuurlijke suiker gebruiken.

Ingrediënten

  • 1 kopje espresso (een maatkopje, geen espressokopje)
  • ⅔ kopje suiker
  • 2 eetlepels glucosestroop
  • 1 kopje melk
  • ½ theelepel vanille-extract
  • 1 theelepel kaneel

Bereiding

Bereid één kopje espresso. Voeg dit samen met de andere ingrediënten toe in een steelpan en verwarm zachtjes tot de suiker is opgelost en alles goed gemengd is. Laat het afkoelen en giet het vervolgens in de ijsvormen. Het duurt minstens zes uur om ze in te vriezen, dus het beste is om ze minstens een dag van te voren te maken.


 

3

Koffie macarons

Koffie macarons

Macarons zijn van die klassiekers waar de afgelopen jaren weer nieuw in is geblazen. Verrukkelijke kleine amandelachtige, zoete hapjes, de gewone soort is opnieuw uitgevonden om fruit, noten, chocolade en natuurlijk koffie versies toe te voegen. Deze desserts zijn natuurlijk ook glutenvrij. Dit recept heeft koffie in zowel de macaron als de heerlijke, mokka ganache, waardoor je twee mogelijkheden hebt om wakker te worden met elk lekkere hapje. Macarons zijn een van die desserts die lastig lijken, maar zolang je de basisstappen volgt, is het eigenlijk vrij eenvoudig.

Ingrediënten

Voor de macarons

  • 4 eiwitten
  • 75 g basterdsuiker
  • 225 g poedersuiker
  • 115 g gemalen amandelen
  • 1 eetlepel espresso

Voor de ganache

  • 1 eetlepel espresso
  • Een snufje zout
  • 150 g donkere chocolade
  • 125 ml room

Bereiding

Klop de eiwitten met de basterdsuiker in een schone kom tot ze stijve pieken vormen. Zeef de poedersuiker en amandelen in een kom om er voor te zorgen dat er geen klontjes zijn. Roer deze langzaam in het eiwitmengsel. Voeg de espresso stukje bij beetje toe. Schep het mengsel in een spuitzak.

Bedek de bakplaten met antiaanbakpapier of bakpapier. Spuit er kleine cirkels op om ze te vullen. Macarons verspreiden zich niet te veel wanneer ze gebakken worden, dus je hoeft er alleen maar een klein gaatje tussen te laten. Als je klaar bent, tik je de bakplaat een paar keer op het aanrecht om luchtbellen te verwijderen. Laat je macarons vervolgens 20-40 minuten staan, of totdat ze een mooie korst krijgen; ze moeten droog aanvoelen voordat ze worden gebakken.

Verwarm de oven voor op 150℃. Verhit de room in een steelpan tot het begint te koken, haal dan van het vuur en voeg de espresso en de chocolade (in stukjes) toe. Wacht een paar seconden tot de chocolade is gesmolten en roer dan tot een glanzende ganache. Laat afkoelen.

Bak je macarons 20-25 minuten. Ze moeten gemakkelijk van het bakpapier komen als ze gaar zijn, breng ze (voorzichtig) over op een koelrek. Wanneer ze volledig afgekoeld zijn, schep je wat ganache op een macaron en plaats je hier vervolgens een andere op. Probeer ze niet allemaal tegelijk op te eten.


 

4

Koffie brownies

Koffie brownies

Geen enkele lijst van desserts is compleet zonder de zachte perfectie van brownies. Warm geserveerd met ijs voor de volledige dessert ervaring, of koud met een kopje koffie, brownies maken een geweldige match met koffie. Dit recept combineert chocolade en koffie, voor een mokka stoot van zachte heerlijkheid. Gooi er wat gehakte walnoten in en je hebt een smaaksensatie om elke maaltijd te eindigen.

Ingrediënten

  • ¾ kopje bloem
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ¼ theelepel zout
  • 1 eetlepel espressopoeder
  • 100 g donkere chocolade
  • ⅓ kopje boter
  • 2 eieren
  • 1 kopje suiker
  • 1 theelepel vanille
  • ½ kopje walnoten

Bereiding

Verwarm je oven voor op 190℃. Smelt de chocolade en boter in een au bain-marie. Zeef de bloem, bakpoeder en espressopoeder in een kom. Klop in een andere kom de eieren en de suiker tot ze luchtig en romig zijn. Voeg de eieren toe aan het chocolade- en botermengsel en roer ze samen. Roer er vervolgens het droge mengsel bij. Roer als laatste de vanille en de gehakte noten erdoor. Bak gedurende 25 minuten. Het is klaar als het midden weer terugveert wanneer je hier op drukt.


 

5

Vegan koffiegelato

Vegan koffiegelato

Italiaans koffie-ijs is een van die lekkernijen voor volwassenen. Een rijke combinatie met precies de juiste hoeveelheid zurigheid om te voorkomen dat het plakkerig wordt. Perfect om je op een warme dag op te peppen, een shake van te maken of om een maaltijd met verkoeling af te sluiten. Als je een veganistisch leven leidt, dan is kokosmelk het enige dat echt romige ijs produceert. Dit recept kan met of zonder ijsmachine worden gemaakt, maar het is een stuk makkelijker als je er een hebt.

Ingrediënten

  • 2 blikken kokosmelk
  • 1 shot espresso
  • ¾ kopje suiker
  • 1 theelepel vanille-extract

Alternatieven: Je kunt een ½ kopje pure chocolade chips toevoegen voor een extra lekker dessert. Als je de geraffineerde suiker wilt verwijden, dan zal een gelijke hoeveelheid Agave nectar net zo goed werken.

Bereiding

Combineer de ingrediënten in een steelpan en verwarm op een laag vuur en roer tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen. Giet het in je ijsmachine en volg de instructies van het apparaat. Als je geen ijsmachine hebt, maak je dan geen zorgen. Zolang je een handmixer hebt, kun je de gelato gewoon uit de diepvries halen en om de 45 minuten mengen totdat het volledig bevroren is.


 

6

Mokka meringue taart

Mokka meringue taart

Met een knapperige korst en een weelderige vulling gemaakt met pure chocolade en sterke koffie, bedekt met wollige meringue – dit dessert is zeker rijk gevuld. Geïnspireerd door s’mores, maar je hebt geen kampvuur nodig om ervan te genieten. Het zou niet misstaan als aanvulling op een luxe diner. De bereiding is niet ingewikkeld, het is gewoon een kwestie van de ingrediënten in de juiste volgorde samenstellen. Als je de onderstaande stappen volgt, heb je een indrukwekkend (en smakelijk) dessert die duidelijk je inspanningen laten zien.

Ingrediënten

Voor de korst

  • 9 hele crackers (ongeveer 150g)
  • 2 eetlepels zware room
  • 2 eetlepels Nutella
  • 30 g halfzoete (donkere) chocolade
  • 1 eetlepel boter

Voor de mokka vulling

  • 340 g halfzoete chocolade
  • 2 eetlepels ongezouten boter
  • 1¼ kopje zware room
  • 2 eetlepels fijngemalen koffie

Voor de meringue

  • 2 grote eiwitten
  • ½ kopje basterdsuiker

Bereiding

Doe de crackers in een stevige zak en verbrijzel ze met het uiteinde van een deegroller tot je kruimels hebt – als alternatief kun je de crackers ook licht verwerken in een blender of keukenmachine. Smelt de boter, chocolade en nutella in een kleine pan, laat afkoelen en voeg dan de room toe. Giet dit in de kruimels en meng goed. Druk dit mengsel in de bodem van een taartvorm en zet het in de koelkast.

Maak de vulling door de room op het kookpunt te brengen en vervolgens van het vuur te halen. Voeg de chocolade, koffie en boter toe (eerst in kleine stukjes snijden). Laat enkele minuten smelten en roer tot een gladde massa. Laat volledig afkoelen, giet in de korst en doe deze terug in de koelkast.

Tot slot pak je een schone kom en klop je de eiwitten tot je stijve pieken krijgt. Voeg de basterdsuiker langzaam toe tot het geheel gecombineerd is. Het moet er glad en glanzend uitzien. Haal de schaal uit de koelkast en voeg de meringue toe aan de bovenkant. Gebruik de achterkant van de lepel om ruwe pieken te maken. Als je er een hebt, gebruik dan een keukenbrander om de meringue te kleuren.


 

7

Cappuchia pudding

Cappuchia pudding

Alhoewel je dit als dessert kunt eten, is het ook een geweldige optie om je dag mee te beginnen. Mokka chia pudding zit boordevol met de hersenversterkende effecten van koffie en superfood chia om je een vol gevoel te geven en is erg makkelijk om te maken. Volg gewoon de uitleg hieronder en laat het in de koelkast staan om samen te komen.

Maak het veganistisch! Gebruik amandelmelk in plaats van koeienmelk voor een veganistische versie van dit dessert. Helaas schuimt de amandelmelk niet zo goed als koeienmelk, dus is het moeilijker om de cappucino look te krijgen. Laat het ons weten als je een goed alternatief hebt.

Ingrediënten

  • 2 eetlepels chiazaad
  • 1-2 theelepels suiker
  • ½ theelepel cacao
  • ½ theelepel espressopoeder
  • ¼ theelepel kaneel
  • ½ kopje melk

Alternatieven: Je kunt een ½ kopje pure chocolade chips toevoegen voor een extra lekker dessert. Als je de geraffineerde suiker wilt verwijden, dan zal een gelijke hoeveelheid Agave nectar net zo goed werken.

Bereiding

De hoeveelheden in dit recept maken een individuele pudding. Dus als je iets voor meer mensen wilt bereiden, vermenigvuldig de hoeveelheden dan. Om de pudding te maken, combineer je gewoon alle ingrediënten en roer goed. Laat de pudding ongeveer 10 minuten in de koelkast staan en roer opnieuw. Anders kunnen je chiazaden samenklonteren. Nu kan je hem ’s nachts in de koelkast laten staan. Als je klaar bent om te eten, schuim je gewoon wat melk op en voeg dat in cappuccino stijl toe. Je kunt hier meer cacao over heen strooien om het de authentieke look te geven.

Alternatief: Je kunt altijd yoghurt toevoegen, of een zuivelvrij yoghurtalternatief bovenop dit dessert.


 

8

Koffiemousse

Koffiemousse

Een mousse dessert is een prachtige manier om een maaltijd af te sluiten. Rijke ingrediënten die zo licht als een veer aanvoelen, je hebt niet veel nodig om je eetlust te bevredigen. Als je van je mousse een showstopper wilt maken, overweeg dan om hem in chocoladebekers te serveren. Dit recept ziet er niet alleen geweldig uit, maar de smaakcombinatie is ook een klassieker.

Ingrediënten

  • 4 theelepels gelatine
  • ⅔ kopje espresso (afgekoeld)
  • 4 eieren, gescheiden
  • ⅓ kopje suiker
  • 1 kopje slagroom

Alternatieven: Je kunt een ½ kopje pure chocolade chips toevoegen voor een extra lekker dessert. Als je de geraffineerde suiker wilt verwijden, dan zal een gelijke hoeveelheid Agave nectar net zo goed werken.

Bereiding

Strooi de gelatine over de koffie en laat twee minuten staan om het te laten bloeien. Als dat klaar is, warm je de koffie zachtjes op in een pan of in de magnetron totdat de gelatine volledig is opgelost. Klop de eiwitten in een schone kom tot ze stijve pieken vormen. Zet aan de kant. Meng in een andere kom de eidooiers en suiker gedurende ongeveer 4 minuten met een elektrische mixer. Ze moeten er uitzien als saladecrème als je klaar bent. Giet er dan het koffie en gelatinemengsel bij. Klop de room in een andere vorm totdat het gevormd is. Roer vervolgens de room langzaam in het koffiemengsel. Als dat allemaal gecombineerd is, doe je hetzelfde met het eiwit.

Je kunt het uiteindelijke mengsel koelen in serveerschalen, of terugzetten in de koelkast in de mengkom en het in de chocoladebekers of een alternatief serveerschaaltje lepelen als het klaar is om te eten.

Vegetarisch of veganistisch? Kies dan simpelweg voor je favoriete vegetarische gelatine-alternatief. Lees de verpakking om er zeker van te zijn dat je de juiste hoeveelheid gebruikt.


 

9

Koffie soesjes

Koffie soesjes

Traditioneel bedekt in chocolade en gevuld met slagroom, deze heerlijke kleine hapjes zijn niet zo lastig te maken als je zou denken. Bij deze versie worden ze gevuld met een koffiecrème en bedekt met een koffieglazuur, waardoor een bittere nuance door de rijke combinatie van gebak en room wordt gesneden.

Ingrediënten

Voor het beslag

  • 60 g ongezouten boter, in stukjes gehakt
  • ⅔ kopje water
  • ⅔ kopje gewone bloem
  • 3 eieren, geklopt

Voor de vulling

  • 1 kopje volle room
  • 1 theelepel espressopoeder
  • 6 eetlepels poedersuiker

Voor het glazuur

  • 2 kopjes poedersuiker
  • 2 eetlepels espresso

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200℃. Verwarm het water en de boter in een steelpan tot het smelt. Verlaag het vuur, voeg dan de bloem toe en meng. Blijf roeren tot het mengsel loskomt van de zijkant van de pan. Haal het van het vuur wanneer dat gebeurt en laat het een paar minuten afkoelen. Meng er vervolgens het geklopte ei langzaam door, totdat het mengsel de consistentie heeft bereikt waar het gemakkelijk van de lepel valt. Er moet ongeveer 2 eetlepels overblijven.

Je kunt het beslag nu in een spuitzak doen en voor elk soesje een rondje beslag uitknijpen. Als je je geen zorgen maakt om ze gelijkmatig te krijgen, kun je gewoon ongeveer 2 eetlepels mengsel bij elkaar stapelen. Bestrijk het met het resterende eimengsel en bak vervolgens 5-10 minuten tot het goudbruin is.

Om de room te maken, voeg je de koffie en room toe aan een kom en klop met een elektrische mixer. Voeg langzaam de poedersuiker toe tot je stijve pieken hebt, klaar om in de soesjes te spuiten.

Eenmaal gevuld kan je het glazuur over de soesjes verspreiden. Voeg voldoende espresso toe om de juiste consistentie te bereiken. Te dun en het stroomt direct van de soesjes af!

Als je dit dessert extra luxe wilt maken kun je de soesjes in een piramide opstapelen. Giet hier vervolgens het glazuur over om een mooi pronkstuk te maken.


 

10

Koffie semifreddo

Koffie semifreddo

Als je nog nooit een semifreddo hebt gehad, is het misschien wel het makkelijkst te omschrijven als een bevroren mousse. Gemaakt met vergelijkbare ingrediënten voor ijs, heeft het meer een opgeklopte textuur. Er zijn veel varianten van semifreddo, maar we richten ons natuurlijk op de koffievariatie.

Wat semifreddo’s tot een geweldige afsluiting van een diner maakt, is dat ze van tevoren kunnen worden gemaakt en in de vriezer kunnen worden bewaard totdat het tijd is om te serveren. Vervolgens kan je er stukjes afsnijden vanuit de vriezer, waardoor je meer tijd hebt voor je gasten.

Ingrediënten

  • 1 eetlepel espressopoeder
  • 1 eetlepel koffielikeur (Tia Maria, Kahlua of iets dergelijks)
  • 4 grote eieren, gescheiden
  • 100 g basterdsuiker
  • 300 ml volle room
  • 100 g chocolade ‘honeycomb’, fijngehakt

Bereiding

De beste mal om te gebruiken is een 1-liter siliconen broodblik. Als je er geen hebt, kun je een gewoon broodblik met huishoudfolie bedekken. Combineer in een kom de likeur, espressopoeder, eidooiers en suiker. Meng een paar minuten tot een goede combinatie. Klop de room tot zachte pieken in een andere kom. Doe hetzelfde met de eiwitten in een aparte kom. Roer de room voorzichtig in het koffiemengsel en voeg er vervolgens het eiwit aan toe. Roer tot slot de stukjes chocolade erdoorheen.

Giet het mengsel in de vorm en vries het vervolgens in. Het is tot zes weken houdbaar. Als je het niet meteen gaat eten, wikkel het dan in folie om het te beschermen tegen diepvriesverbranding en smaakvervuiling. Om te serveren, haal je het uit de diepvries en pak je het uit. Snijd in plakjes en garneer met chocoladekrullen, een mokkasaus of wat met chocolade bedekte koffiebonen.


 

11

Mini koffie- en walnootcakes

Mini koffie- en walnootcakes

Koffie en walnootcakes zijn een belangrijk onderdeel van elke bakkersmarkt of ochtendevenement met koffie. Er is iets klassiek en charmant gedateerd aan het recept, maar ze zijn helemaal up-to-date gebracht in deze miniatuurversies. De smaken hebben niet voor niks de tijd doorstaan; het is een geweldige combinatie en wordt vaak geciteerd als een van de beste taartrecepten met koffiesmaak. Gemaakt met de beste ingrediënten en geserveerd met een vleugje retro-ironie, zijn deze de perfecte afsluiting van een diner.

Ingrediënten

  • Walnoot helften, voor decoratie

Voor de cake

  • 170 g boter
  • 170 g suiker
  • 170 g zelfrijzend bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 3 eieren
  • 3 eetlepels espressopoeder verdund met 1 eetlepel water

Voor de boterroom

  • 170 g ongezouten boter
  • 340 g poedersuiker
  • 3 eetlepels espressopoeder verdund met 1 eetlepel water

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160℃. Combineer alle cake-ingrediënten in een kom en meng met de hand of met een elektrische mixer tot een glad mengsel. Doe in een 23cm vierkant blik en bak gedurende 25-30 minuten of totdat de cake begint weg te trekken van de rand van het blik. Haal uit het blik en laat afkoelen.

Maak met een hand- of staafmixer het glazuur. Klop de boter tot hij zacht wordt en voeg dan langzaam de poedersuiker toe. Voeg de koffie toe als het stijf begint te worden. Controleer de consistentie wanneer alle ingrediënten zijn gecombineerd. Als het te stevig is, voeg dan een beetje melk of room toe en klop opnieuw tot je de juiste textuur krijgt.

Snijd de cake in 16 vierkantjes (4 x 4). Snijd vervolgens elk vierkantje horizontaal door. Vul de cake met de boterroom. Voeg meer toe aan de bovenkant en rond het af met een halve walnoot.


 

12

Japanse koffiegelatine

Japanse koffiegelatine

Ooit kon je koffiegelei gevonden in vele receptenboeken terugvinden. Vandaag de dag is zijn populariteit afgenomen, maar het is een grote hit in Japan. Nu kan je de eerste zijn om deze trend terug te brengen waar hij thuishoort. Het is een eenvoudig dessert dat je niet hoeft te bakken, en in combinatie met koffiegelato wordt het een volwassen versie van een kinderklassieker.

Ingrediënten

  • 2 kopjes koffie
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel gelatine (of een gelijkwaardige hoeveelheid vegetarische gelatine)
  • 4 eetlepels water

Bereiding

Strooi de gelatine over het water en laat het 2-3 minuten bloeien. Verwarm ondertussen de koffie en de suiker zachtjes in een steelpan tot de suiker is opgelost en verhoog het vuur tot het mengsel bijna kookt. Voeg de gelatine toe en klop tot deze volledig is opgelost. Giet in serveerschotels en zet in de koelkast. Als je dit liever op de Japanse manier serveert, zet dan de gelei in een vierkante of rechthoekige bak en snijd in blokjes.


 

13

Kaasplank met banaan en koffiechutney

Kaasplank met banaan en koffiechutney

Deze is voor degenen onder jullie die niet iets zoets willen als dessert. Een zoetzuur mengsel van bananenchutney met koffie. Het is perfect om een beetje warmte toe te voegen aan milde kaas en crackers. Deze chutney is gemaakt met xylitol in plaats van suiker, waardoor het geschikt is voor mensen die een laag GI-dieet proberen te handhaven.

Ingrediënten

  • 3 bananen, in plakjes gesneden
  • 2 appels, in blokjes gesneden
  • 200 g pruimen, in stukken gesneden
  • 200 ml appelazijn
  • 2 eetlepels espressopoeder
  • 100 ml appelsap
  • 200 ml water
  • 1 theelepel Xylitol
  • 1 theelepel gemberwortel, geschild en geraspt
  • 1 theelepel mierikswortel, fijn geraspt
  • ½ theelepel rode chilipeper, fijngehakt
  • ½ theelepel vanille-extract
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel zout

Bereiding

Combineer alle ingrediënten in een grote pan en breng aan de kook. Zet het vuur op laag en laat het ongeveer een uur koken. Roer regelmatig om er zeker van te zijn dat het niet blijft plakken. Het is belangrijk om chutney te koken totdat de azijn smaak niet langer de overhand heeft. Proef en pas de koffie en kruiden aan naargelang je voorkeur. Deze kan tot een week in de koelkast in een pot bewaard worden.


 

14

Tiramisu

Tiramisu

Als je zin hunkert naar koffiedesserts, dan is tiramisu voor jou. Misschien wel de bekendste van alle koffiedesserts, tiramisu bestaat traditioneel uit koffie doordrenkte koekjes tussen de lagen van romige vulling. Er is enige discussie over waar tiramisu is uitgevonden, maar het wordt algemeen aanvaard dat het voor het eerst werd geserveerd in Le Beccherie, in Treviso, Italië, in de jaren 1960. Men denkt dat de inspiratie een ander Italiaans gerecht was, Zuppa Inglese, dat een gelaagde spons en vla was. Dat dessert zou geïnspireerd zijn op het Engelse gerecht, trifle.

Omdat recepten over de hele wereld worden gedeeld, worden ze vaak aangepast. Er zijn nu veel variaties van tiramisu, zelfs sommige waar de koffie wordt vervangen door andere smaken. We weten niet zeker waarom.

Ingrediënten

  • 6 eidooiers
  • ½ kopje suiker
  • 450 g mascarpone
  • 4 eiwitten
  • 12-14 lange vingers
  • 1½ kopje espresso, gekoeld
  • Cacaopoeder

Bereiding

Meng met behulp van een elektrische mixer of garde de eidooiers en suiker tot ze verdubbeld zijn en laat een lint achter wanneer ze geroerd worden. Voeg ⅓ van de Marscapone per keer toe, en klop goed tussen het toevoegen door.

Klop de eiwitten in een aparte kom tot ze zachte pieken maken. Roer de eiwitten voorzichtig in het mascarponemengsel. Verspreid ⅓ van dit mengsel in een dienblad. Week de lange vingers in espresso en leg ze op de room tot dit volledig bedekt is.

Herhaal dit en voeg tot een laagje room toe. Zet minstens een uur in de koelkast. Bestrooi vlak voor het serveren de bovenkant van het dessert met cacaopoeder.

De variaties van tiramisu bestaan meestal uit het vervangen van de lange vingers door iets anders. Panettone of andere desserts op basis van gist worden gebruikt, of de koek wordt vervangen door cake om een andere textuur te geven.


 

lekkerste koffiedesserts recepten

Conclusie

Hopelijk kun je nu de veelzijdigheid zien die koffie heeft als dessert. Of het nu gebruikt wordt om de smaak te versterken of het belangrijkste onderdeel is, er zijn ongetwijfeld een aantal heerlijke manieren om koffie te gebruiken in je laatste gang.

Hoe denk jij erover? Hebben we een recept voor een koffiedessert gemist waar je echt van houdt? Heb je een van deze recepten geprobeerd? Laat het ons hieronder weten.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo