6 antioxidanten in koffie die je waarschijnlijk nog niet kende

Iedereen wil goede koffie. Een reden is dat koffie mogelijk een van de grootste bronnen van antioxidanten op de wereld is. De andere reden is omdat goede koffie verslavend is, op een goede manier.

Alhoewel wetenschappers nog steeds bezig zijn om alle bevindingen 100 procent te bevestigen, kunnen antioxidant eigenschappen in koffie je helpen om gewicht te verliezen, diabetes voorkomen en je beschermen tegen bepaalde vormen van kanker; wat allemaal gezondheidsproblemen zijn waar steeds meer mensen wereldwijd onder lijden.

 

Wat voor doel hebben antioxidanten

De verbindende lijn tussen deze aandoeningen, is dat ze allemaal teruggeleid kunnen worden naar een hoge hoeveelheid gifstoffen in het lichaam. Kanker, hartziekte, diabetes, vroegtijdige veroudering en sommige vormen van cognitieve achteruitgangsstoornissen worden gekoppeld met een onvoldoende hoeveelheid antioxiantniveaus of -functie in het lichaam.

Antioxidanten zijn ‘reinigers’ en oxideren vrije radicalen in het lichaam om schadeloze stoffen te vormen die natuurlijk uit de bloedstroom en het lichaam verwijderd worden. In het geval van koffie kan je de vereiste antioxidanten uit een drankje halen.

 

Koffie heeft een negatieve reputatie op het gebied van gezondheid gehad

Nieuwe onderzoeken geven aan dat het drinken van 3-5 kopjes koffie per dag 60 procent van je dagelijkse benodigde antioxidant inhoud kan bieden. Koffie wordt echter soms als giftig bestempeld, wat voornamelijk komt door de stimulerende cafeïne inhoud.

Koffie en kankerpreventie

Een onderzoek in december 2010 dat gefinancierd werd door Nestle, liet zien dan maar 8 procent van de 2027 ondervraagden koffie zagen als het voedingsmiddel voor hun dosis antioxidanten. Daarentegen dacht 35 procent dat thee een uitstekende antioxidant was. 59 procent dacht dat zwarte bessen geweldig waren en 40 procent koos voor donkere chocola.

Ondanks zijn controversiële reputatie op het gebied van gezondheid, is koffie nog steeds een afschrikwekkend en populair drankje. De statistieken melden het volgende:

  • Ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking zijn fanatieke koffiedrinkers
  • Deze personen drinken gemiddeld 3,1 kopjes per dag
  • De gemiddelde persoon drinkt 1,6 kopjes koffie per dag
  • 35 procent geven de voorkeur aan zwarte koffie en 65 drinken koffie liever met suiker of koffiemelk.

Dus welke antioxidanten heeft koffie waar je mogelijk nog nooit iets over gehoord hebt? En waarom koffie? We zullen het hieronder bespreken.

 

Antioxidanten in koffie

In 2005 werd een onderzoek gepubliceerd waren aangegeven werd dat koffie meer antioxidant eigenschappen bevat dan men in eerste instantie dacht. Het probleem was echter dat die eigenschappen alleen naar voren kwamen tijdens een specifiek punt van het branden van de koffiebonen. Dat betekent dat de antioxidant eigenschappen op een bepaald punt gevangen kunnen worden of verloren gaan.

Hoe je koffie bereidt is belangrijk. De bereidingswijze heeft een grote invloed op de hoeveelheid antioxidanten. Zo bevat gebrande koffie meer antioxidanten dan niet-gebrande koffie.

Er zijn echter een aantal onderzoeken die een aantal waarheden over koffie vastgesteld hebben. Alhoewel de meeste bekende antioxidanten gevonden kunnen worden in mineralen en gekleurd fruit en groenten, bevatten sommige andere onderdelen ook antioxidant eigenschappen; en een aantal van deze kan je terugvinden in koffiedranken.

Hieronder zullen we vastgestelde bevindingen en in sommige gevallen nog gaande onderzoeken over koffie als een antioxidant bespreken.

 

Cafestol

Cafestol in koffiebonen zit zelfs nog in de koffie na het cafeïnevrij maken. Cafestol fungeert als een regelaar van galzuur in de darmen. Ook is het een sterke ontstekingsremmende stof in de hersenen en (cafeïnevrije) koffie kan volgens Science Daily mogelijk helpen om het geheugen te verbeteren.

 

Trigonelline

Dit onderdeel is antibacterieel en helpt mogelijk om gaatjes in de tanden te voorkomen. Trigonelline, de bittere alkaloïde van koffie, zorgt ook voor de unieke aroma van koffie.

Dit onderdeel kan tien keer zoveel gevonden worden in gebrande koffie ten opzichte van niet-gebrande koffie en Arabica bevat ook meer van dit onderdeel dan Robusta. Ook belangrijk om op te merken, is hoe het geleidelijk aan afneemt tijdens het branden. Hoe donkerder de koffie gebrand is, hoe minder trigonelline over is. Tijdens het branden breekt trigonelline deels af om nicotinezuur en pyridinen te vormen.

LEES OOK: Wat is het verschil tussen arabica en robusta koffie

Nicotinezuur is ook wel bekend als vitamine B3 (of niacine), wat een bekende antioxidant is. Door demethylering van trigonelline met hoge temperaturen tussen de 160 en 230 graden Celsius, kunnen branders vitamine B3 verkrijgen wanneer 85 procent van de trigonelline afbreekt. Wat erg belangrijk is, is de temperatuur die gebruikt wordt, in plaats van hoe lang de koffie het uithoudt in de hitte.

 

Chlorogeenzuur

Chlorogeenzuur is in overvloed aanwezig in zowel groene als gebrande koffie. Volgens het Journal of Nutrition is chlorogeenzuur onderdeel van een grote hoeveelheid veresterde onderdelen; het is de ester van cafeïnezuur bijvoorbeeld.

Koffie voorkomt diabetes

Het fenolonderdeel is een belangrijk onderdeel in antioxidant, antibacteriële en ontstekingsremmende activiteiten in het lichaam. Lactonen die gevonden kunnen worden in chlorogeenzuur verbeteren volgens onderzoeken de insulinefunctie in labmuizen. Als dit net zo werkt in het lichaam van mensen, dan kan chlorogeenzuur gebruikt worden om diabetes te bestrijden. Groene koffie wordt bestempeld als een primaire bron van chlorogeenzuur en een onderzoek dat uitgevoerd werd bij muizen en mensen heeft tot bevindingen geleid dat chlorogeenzuur helpt om de vetophoping in het lichaam te voorkomen en de snelheid van het metabolisme te verhogen. Tijdens dit onderzoek werd alleen maar cafeïnevrije koffie en geen normale koffie gebruikt.

 

Andere fenolen

Voornamelijk hydroxyzinezuur bevat een aantal van de meeste actieve antioxidant eigenschappen in een koffiedrankje. Hydroxyzinezuur wordt bestempeld als een krachtig oxiderend middel dat vrije radicalen neutraliseert en helpt om de negatieve effecten van oxidatieve stress te verlichten. De drie die het meeste aanwezig zijn in koffie zijn:

  • 3-Caffeoylquinic zuur
  • 4-Caffeoylquinic zuur
  • 5-Caffeoylquinic zuur

3-Caffeoylquinic zuur wordt bijvoorbeeld in twee onderzoeken omschreven als dat het fenolzuur bevat, een component dat veelvuldig gevonden kan worden in gekleurde fruit en groenten en het is het grootste ingrediënt voor de antioxidant krachten in beide voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten.

In een onderzoek werd een 40mg/100ml monster van een koffiedrankje getest en geanalyseerd en men kon vaststellen dat koffiedranken fenolzuur bevat; wat naar bewijs van de antioxidant eigenschappen van koffie wijst.

 

Melanoïdinen

Wist je dat melanoïdine verantwoordelijk is voor de unieke aroma tijdens het branden van koffie? Belangrijker is dat melanoïdinen in koffie de bruingekleurde, stikstof componenten in koffie zijn. De onderdelen met een groot moleculair gewicht worden gevormd tijdens het brandproces en bevatten antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen, wat bevestigd wordt in een onderzoek dat gepubliceerd werd in de US National Library of Medicine.

 

Kinine

Dit bittere onderdeel is een van de primaire middelen in koffie die het drankje een aantal van zijn antioxidant eigenschappen geeft. Kinine is afgeleid van de schors van een tropische groenblijvende plant, die de Cinchona boom genoemd wordt, welke voornamelijk bij de behandeling van malaria gebruikt wordt.

De bitterheid in sommige koffiebonen kan gekoppeld worden aan een hogere kinine inhoud. Kinine en koffie behoren tot dezelfde Rubiaceae familie. Belangrijker is echter dat kinine als een antioxidant krachtiger wordt nadat koffie goed gebrand is. Koffiedranken bevatten echter maar een kleine hoeveelheid kinine. En dat is maar goed ook, aangezien de stof schadelijk is in grote hoeveelheden en bij sommige personen veroorzaakt het allergische reacties. Maar de kleine hoeveelheid die in koffie voorkomt is niet schadelijk voor onze gezondheid.

 

Cafeïne

Koffie vs thee

Volgens een onderzoek door ACS gepubliceerd in het Journal of Physical Chemistry B is cafeïne zelf ook een antioxidant. Dranken met cafeïne kunnen helpen om hoofdpijn te verlichten, gewicht te verliezen en diabetes te voorkomen. Een recente uitgebreide analyse van cafeïne liet interessante resultaten zien. De structuur is namelijk vergelijkbaar met urinezuur, wat een vastgestelde antioxidant is.

Volgens Jeffrey Benabio, M.D. kan cafeïne daarnaast ook mannen helpen die lasten hebben van blozen, roodheid en het kan ook helpen bij het verminderen van een opgezwollen gezicht.

Onderzoek is echter nog steeds gaande om vast te stellen hoe cafeïne werkt als een antioxidant. Zonder twijfel is cafeïne echter het meeste te vinden in koffie; meer dan twee keer zoveel als in thee. Als cafeïne echt een gezonde antioxidant blijkt te zijn, dan kan de nieuwe informatie voor een revolutie zorgen ten opzichte van hoe het momenteel gezien wordt.

 

Koffie heeft meer antioxidanten dan zowel groene als zwarte thee

Resultaten van een ander onderzoek gepresenteerd door een Italiaanse groep wetenschappers, bestempeld espresso als het hebben van een zogenaamde ‘FRAP’ van 129. Cafeïnevrije koffie scoort 93. FRAP staat voor Ferric Reducing Antioxidant Power. Het meet wat voor chemische veranderingen en hoe goed die veranderingen plaatsvinden wanneer een stof contact maakt met verscheidene voedingsmiddelen.

Dezelfde schaal geeft aan dat zowel groene als zwarte theeën een FRAP-score van respectievelijk 18 en 10 hebben. Dat zou betekenen dat koffie inderdaad meer antioxidant voordelen heeft dan zowel beide soorten thee.

FRAP moet nog steeds onderzoeken wat voor de antioxidant kracht van koffie zorgt of welke chemicaliën of chemische onderdelen in koffie bestempeld kunnen worden als de grootste antioxidantmiddelen.

 

Koffie heeft meer antioxidanten dan rode wijn

Koffie vs rode wijn

Volgens het onderzoek dat uitgevoerd werd voor Nestle dachten 40 procent van de 2027 ondervraagden dan rode wijn een beter middel is voor antioxidanten dan koffie, maar dit is echter niet het geval.

Volgens een onderzoek in 2010 dat geleid werd door wetenschapper Perez Jemenez J, bevat elke portie van 200ml oplosbare koffie ongeveer 387mg aan antioxidant voordelen. Tijdens een onderzoek naar het vinden van 100 rijkste dieetbronnen die folyfenolen bevatten, werd vastgesteld dat rode 269mg per 125ml portie bevat. Het verschil tussen de twee is bij een gelijke hoeveelheid misschien klein, maar desalniettemin een verschil.

 

Koffie: De grootste bron van antioxidanten wereldwijd

Naast olie is koffie het meest verkochte handelsmiddel wereldwijd. Het feit dat nieuwe onderzoeken ook aangeven dat koffie meer antioxidanten bevat dan thee en donkere chocola, betekent dat koffie echt op gelijke hoogte staat met blauwe bessen als een krachtige antioxidant.

 

Gezondheidsvoordelen van koffie

Om deze lijst met antioxidanten die koffie bevat aan te vullen, zullen we hieronder een aantal voordelen van koffie op je gezondheid bespreken.

 

Verlaagt het risico op kanker

Koffie is gezondDe antioxidant eigenschappen van koffie worden in meerdere onderzoeken gekoppeld als een goede bron om gifstoffen uit ons lichaam te verwijderen, welke kunnen leiden tot beschadiging van eiwitten en DNA door vrije radicalen. Volgens Dr. David Troup van de Monash University en een van de eerste wetenschappers die ontdekt heeft dat koffie vrije radicalen bevat, kan koffie reageren met onschadelijke vrije radicalen en helpen om hun schadelijke effecten te bestrijden. Cafeïnevrije koffiedrinkers hebben tot wel tien jaar langer 15 procent minder kans op darmkanker dan niet-drinkers, wat vastgesteld werd in een ander onderzoek dat gepubliceerd werd in het American Journal of Clinical Nutrition. Hetzelfde onderzoek geeft aan dat koffie inname helpen om de kans op anuskanker te verminderen (let op dat we het hier over inname van koffie en niet het drinken van koffie hebben).

 

Voorkomt vroegtijdige veroudering

Naast het voorkomen van kankerverwekkende effecten, kunnen de antioxidanten in koffie helpen om het gevaar voor de schade van ultraviolet stralen op onze huid te verlichten. Zodoende kan het drinken van koffie mogelijk helpen om huidkanker te voorkomen.

 

Voorkomt cognitieve achteruitgang

Het drinken van koffie kan helpen om mentale stoornissen zoals Alzheimer, Parkinson en andere vormen van dementie te voorkomen. In een onderzoek laat men zien dat consumptie van koffie vrouwen helpt om om te gaan met stress en depressie en andere zelfmoord gedachten te voorkomen.

 

Gezondheidsrisico’s van koffie

Koffie wordt echter ook gekoppeld aan bepaalde gezondheidsrisico’s. Een overvloedige consumptie van koffie kan leiden tot verslaving en uiteindelijk overlijden. Meer dan acht kopjes koffie per dag drinken kan zorgen voor een verhoogde hoeveelheid slechte cholesterol in het bloed, wat resulteert in gewichtstoename en diabetes.

Daarnaast kan de consumptie van koffie ervoor zorgen dat mannen met grotere prostaten meer symptomen krijgen. Sommige componenten van koffie, zoals melanoïdine dat gevormd wordt na het branden van koffie, kan bij sommige personen voor allergische reacties zorgen. Zwangere vrouwen worden ook aanbevolen om niet te veel koffie te drinken, aangezien dit kan leiden tot een miskraam.

 

Conclusie

Nieuwe onderzoeken geven aan dat koffie antioxidanten koffie een gezondere antioxidant oplossing maken dan andere bekende antioxidant componenten. De primaire krachtbron van antioxidanten in koffie kan teruggevonden worden in de polyfenolen, cafeïne en chlorogeenzuur. Maar bijna elk onderzoek dat koffie bestempeld als een super antioxidant, geeft ook aan dat cafeïne een gevaar voor de gezondheid kan vormen waar op gelet moet worden.

Afgezien van het feit dat cafeïne makkelijk een verslavend stimuleringsmiddel kan zijn, kan het ook leiden tot verscheidene gezondheidsproblemen, zoals een verhoogd niveau van LDL (slechte cholesterol), hartziekte en spiertrillingen. Dit laatste kan veroorzaakt worden door onvoldoende magnesium in het bloed, een essentieel mineraal dat het lichaam nodig heeft om fysiologische processen te reguleren, zoals celenergie absorptie. Het is daarom een goed idee om koffie gematigd te consumeren. De voordelen die we hierboven besproken hebben krijg je alleen met een gematigde consumptie.

LEES OOK:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo