Colombiaanse koffie
Colombia is een van de grootste koffieproducenten ter wereld en staat bekend om zijn productie van hoogwaardige arabicabonen. Genieten van een kopje Colombiaanse koffie betekent genieten van een helderzure koffie met milde fruitige en chocoladeachtige smaken.
De nationale identiteit van Colombia is nauw verbonden met de Colombiaanse koffieproductie. De fictieve koffieteler Juan Valdez is een van de meest herkenbare exportproducten van het land. Het “Cultureel Koffielandschap” van Colombia werd in 2011 zelfs uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed.
Lees verder om erachter te komen wat Colombiaanse koffie zo bijzonder maakt en hoe het heeft gediend om een land vorm te geven en te definiëren.
Interessante feiten over Colombiaanse koffie
- Sinds het vredesverdrag in 2016 zijn FARC-leden begonnen met het trainen als koffieboeren en barista’s bij het koffietechnologiepark van Tecnicafe.
- Colombiaanse koffiebonen kunnen donker gebrand worden zonder hierdoor erg bitter te worden, waardoor ze ideaal zijn voor espressodranken.
- Koffiesoorten zijn onder andere Typica, Bourbon, Caturra en Maragogype.
- Milde en goed gebalanceerde smaak dat een gemiddelde tot hoge zuurgraad heeft.
- Een populaire boon voor blends met zijn citrusachtige, fruitige en kruidige aroma.
Smaken
Koffie in Colombia bestaat uit een groot aantal variëteiten afkomstig uit verschillende teeltgebieden. Dit maakt het moeilijk om een bepaalde reeks smaken in de koffie van deze regio vast te pinnen.
Bepaalde dominante kenmerken komen echter terug:
- Proevers omschrijven het regelmatig als mild en goed uitgebalanceerd met een medium, zijdeachtig volheid en een zuivere smaak in het kopje. De zuurgraad is middelmatig tot hoog en levert een helder en levendig drankje op.
- De meest voorkomende smaken zijn bloemige nuances, sporen van tropisch fruit, rode bessen of appels en een zoetheid die lijkt op chocolade, suikerriet of karamel.
Aroma’s leunen vaak richting citrus, fruit en nuances van kruiden. Hun gemakkelijk drinkbare aard maakt Colombiaanse bonen populair in blends om de intensere smaken van bonen uit andere landen te verzachten.
Meest noemenswaardige koffiesoorten
Drie van de meest prestigieuze koffiesoorten van Colombia zijn vernoemd naar de regio’s waar ze worden geteeld – Medellin, Armenia en Manizales – waarbij Medellin Supremo van bijzonder belang is. Ze bevinden zich gezamenlijk in het belangrijkste centrale teeltgebied en worden vaak samen op de markt gebracht onder de afkorting MAM. De zuurgraad van de koffie uit deze regio is hoger dan die van de koffieteelt in de oostelijke regio.
Castillo-koffie is het vermelden waard vanwege zijn populariteit en de controverse binnen Colombia. Gecreëerd om bestand te zijn tegen de gevaren van koffieroest, deelt het een genetisch erfgoed met robusta bonen, wat velen doet twijfelen aan de kwaliteit ervan. Castillo staat bekend om zijn zachtheid, aroma en citroenzuurgehalte en er is bewijs dat het de potentie heeft voor hoogwaardige single-origin bonen.
Caturra bonen worden beschouwd als een van de beste die Colombia biedt. Ze werden voor het eerst ontwikkeld in Brazilië, maar zijn nu populair in de hele regio. Caturra bonen onderscheiden zich door hun heldere zuurgraad en een lage tot middelmatige volheid, maar helaas worden ze constant bedreigt door koffieroest.
Een interessante laatste vermelding is de koffie die bekend staat als ’tinto’, wat ruwweg ‘inktachtig water’ betekent. Dit is koffie van de mensen en op grote schaal beschikbaar op straat in Colombia voor minder dan tien cent per kopje. Tinto staat niet bekend om zijn hoge kwaliteit of single-origin, maar eerder om zijn bijdrage aan de koffiecultuur van het land. Als je in Colombia bent, moet je een kopje Tinto proberen om een echte culturele ervaring van hun koffie te krijgen.
De FNC en Juan Valdez
De Colombiaanse regering heeft het economische potentieel van de Colombiaanse koffie-industrie al lange tijd erkend en heeft het een onderdeel van de nationale identiteit gemaakt. De Colombiaanse federatie voor koffieboeren (FNC) werd in 1927 opgericht om de belangen van koffieboeren te vertegenwoordigen en is nu de grootste non-profit organisatie op het platteland ter wereld.
In 1959 creëerde de FNC het fictieve karakter Juan Valdez, een ongelooflijk succesvolle en langlopende marketingcampagne die geen enkel ander koffieproducerend land heeft geëvenaard. Dit populaire karakter sprak consumenten aan die voor het eerst op zoek gingen naar bonen uit een bepaald land.
Vandaag de dag blijft de FNC niet alleen streven naar het genereren van winst, maar ook naar het creëren van een positieve sociale impact. Onderzoekprojecten, training, milieubescherming en gemeenschapsontwikkeling dragen allemaal positief bij aan de half miljoen koffieboeren in Colombia.
Groeiomstandigheden voor perfecte Colombiaanse bonen
Colombia heeft twee belangrijke groeiregio’s:
- De hooglanden van de Sierra Nevada van Santa Marta
- En de hellingen van de drie delen van het Andesgebergte die het land doorkruisen.
De grotere centrale regio rond Medellin omvat bijna 14.000 vierkante kilometer en staat bekend als de Colombiaanse koffieteeltas. De bergachtige oostelijke regio is kleiner en ligt rond de steden Bogotá en Bucaramanga. Beide gebieden zijn gezegend met hooggelegen boerderijen tot 2.000 meter en vruchtbare vulkanische bodems. De koffie wordt voornamelijk in de schaduw geteeld bij temperaturen van 8 tot 24 graden Celsius.
De afwisseling van natte en droge seizoenen in het tropische land zorgt voor twee oogsten, een van september tot december en de andere van april tot juni. De teeltomstandigheden in het hele land zijn ideaal voor de productie van superieure bonen met een hoge zuurgraad. Die van de centrale regio staan bekend om hun volheid, rijke smaak en hogere zuurgraad. Bogotá is minder zuur, maar behoudt een rijke helderheid. Bucaramanga is milder, vaak vol en rijk aan smaak.
Hoe worden Colombiaanse bonen verwerkt?
Colombiaanse arabicabonen worden uitsluitend nat verwerkt, waarbij water wordt gebruikt om de kostbare kersen te scheiden van het omringende pulp. Natte verwerking is een relatief nieuwe techniek die resulteert in een schoner, helderder en fruitiger product. Hierdoor is het zeer geschikt voor het fel zure Colombiaanse product.
Omdat de koffie-industrie in Colombia grotendeels bestaat uit zeer kleine boerderijen verspreid over steile hellingen, is een significante mechanisatie van het oogstproces onmogelijk. Koffiebonen worden zorgvuldig een voor een geplukt. Hoewel het proces inefficiënt is, resulteert het in een hogere kwaliteit van het product en is een van de kenmerken waarop het land zijn reputatie heeft opgebouwd.
De huidige staat van de koffie-industrie in Colombia
De koffieteelt vormt een groot deel van de economie in Colombia. Zij zijn de op twee na grootste koffieproducent ter wereld met 12% van de wereldproductie. Daarmee lopen ze alleen achter op Brazilië en Vietnam, maar in tegenstelling tot deze twee landen verbouwt Colombia bijna uitsluitend hoogwaardige arabicabonen.
Voor Colombianen is koffie niet alleen een plant, maar een deel van hun nationale identiteit. De koffieteelt biedt rechtstreeks werk aan een half miljoen boeren en is daarmee de grootste bron van werkgelegenheid op het platteland. Bijna alle Colombiaanse bonen worden geteeld op kleine percelen van gemiddeld 5 hectare en worden onderhouden door een familie.
Een van de grootste risico’s voor de industrie op dit moment is de veranderende weerpatronen als gevolg van de klimaatverandering. Stijgende temperaturen en hevige, onvoorspelbare regenval hebben beide een negatieve invloed gehad op de productie van bonen. Arabicabonen, die de overgrote meerderheid van de Colombiaanse oogst uitmaken, zijn bijzonder kwetsbaar voor klimaatschommelingen.
Klimaatverandering heeft ook de verspreiding van andere grote plagen in de koffie-industrie versneld, zoals de koffieroestschimmel en de koffiebessenboorder (Hypothenemus hampei). Beide gevaren hebben zich nu verspreid naar hoger gelegen gebieden, waar ze in staat zijn om meer boerderijen te infecteren en de koffieopbrengsten verder te verlagen.
Beste bereidingsmethodes voor Colombiaanse koffie
1Espresso
Espresso
Colombiaanse bonen staan bekend om hun hoge zuurgraad en milde smaak, waardoor ze ideaal zijn voor espresso. Ze kunnen donker gebrand en sterk bereid worden zonder het risico van een uitgesproken bitterheid. De hoge zuurgraad betekent ook dat ze geschikt zijn voor melkachtige espressodranken zoals macchiato’s en cappuccino’s.
2AeroPress
AeroPress
De AeroPress wordt vaak aanbevolen bij Colombiaanse bonen. Hun uitgebalanceerde smaak en gladde, volle mondgevoel maken deze bonen zeer geschikt voor de AeroPress bereidingsmethode. Bogota, de hoofdstad van Colombia, organiseert zelfs een jaarlijks AeroPress kampioenschap, wat de bereidingscultuur in het land versterkt.
3Oploskoffie
Oploskoffie
Hoewel oploskoffie NOOIT de aanbevolen manier is voor een koffieliefhebber om te genieten van een kwalitatieve boon, is het vermeldenswaardig dat Colombiaanse bonen tot de beste behoren voor de productie van oploskoffie. Omdat ze zo zacht en mild zijn, is geen van de negatieve smaken die kunnen ontstaan bij het bereiden en verwerken van oploskoffie zo uitgesproken. Zelfs binnen Colombia is oploskoffie erg populair. Maar ons advies is om oploskoffie helemaal te vermijden. Verspil geen kostbare bonen!
Beste manier van branden van Colombiaanse bonen
Een van de prachtige dingen aan Colombiaanse bonen, is dat ze erg geschikt zijn voor verschillende manieren van branden. Dit is grotendeels het gevolg van hun milde smaken en zachte mondgevoel.
Licht branden is het beste voor het waarderen van de subtiele nuances van een drankje en zeker aan te bevelen als je verschillende soorten koffie wilt proeven. Licht branden zorgt ervoor dat de verschillen tussen de verschillende soorten gemakkelijker kunnen worden gedetecteerd. Hun heldere zure aard en citrusvruchten ondertonen worden het best benadrukt door licht branden, waardoor de onderliggende smaken van de bonen behouden blijven. Ook de aroma’s van cacao en karamel komen naar voren.
Medium tot donker gebrand heeft meer intense smaken en rijke aroma’s. Hoewel nog steeds zuur, is hun heldere fruitigheid gedempt en de zoetere cacao smaken komen meer naar de voorgrond.
Conclusie
Colombia en koffie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en we hopen dat dit artikel je enig inzicht heeft gegeven in waarom.
Vulkanische gronden met een hoge luchtvochtigheid en een toewijding om alleen de beste arabicabonen te verbouwen hebben dit Zuid-Amerikaanse land een welverdiende gouden reputatie gegeven. Overweeg om je dag te beginnen met een kopje Colombiaanse koffie en deel je ervaringen hieronder.
LEES OOK:
- Braziliaans koffie: alle ins en out
- Sumatraanse koffie: een complete handleiding
- Ethiopische koffie: alles wat je moet weten
- Sulawesi koffie: alles wat je moet weten
- Keniaanse koffie: ontdek er alles over