Hoe waterkwaliteit de smaak van koffie beïnvloedt

Koffie bereiden is iets wat balans vereist. Je koopt goed gebrande koffiebonen, een kwalitatieve goed ontwikkeld koffiezetapparaat en onderzoekt technieken om de kwaliteit te verbeteren. De meeste personen vergeten echter een belangrijke stap tijdens het bereiden.

Wanneer je opmerkt dat de koffie die je bereidt continu bitter, vlak of op een andere manier niet goed smaakt, dan is het eerste wat je mogelijk denkt de koffiebonen. Niet een verkeerde plek om te onderzoeken, maar de koffiebonen zelf zijn niet het primaire ingrediënt dat je drinkt. Koffie bestaat voor ongeveer 99% uit water, dus de smaak hiervan is erg belangrijk. Veel personen die thuis koffie zetten zullen mogelijk ook verrast zijn dat ons kraanwater onaangename smaken kan veroorzaken.

Dit zijn een aantal van de belangrijkste factoren die de smaak van je water kunnen beïnvloeden.

 

Mufheid en kwaliteit

Het water dat je gebruikt dient altijd vers te zijn en schoon ruiken, er uitzien en proeven. Koud water uit de kraan is meestal verser dan het hete water en smaakt zeer waarschijnlijk schoner. Je waterkoker helpen met warm water uit de kraan is dus niet zo’n goed idee als dat je mogelijk dacht.

Oud water, gebruikt water of water dat verwarmd en weer afgekoeld is zal een beetje van het zuurstof verloren zijn. Dit maakt de smaak een beetje vlak en verandert de manier waarop de koffie en het water op elkaar reageren. Gebruik daarnaast nooit water dat je zonder de koffie niet zou drinken. Een simpele, betaalbare filter kan je waterkwaliteit echt verbeteren en de aanwezigheid van een hoop grote mineralen verlagen.

Waterkwaliteit testen

 

Hardheid van water

Met de hardheid van water wordt specifiek gerefereerd aan de hoeveelheid calcium en magnesium in je water. Als er te veel van een of beide van deze metalen in je water zit, dan zullen de smaakverbindingen (welke aangetrokken worden door deze metalen) zichzelf hechten en vaste stoffen vormen die de hoeveelheid smaak in de vloeistof in je kopje zullen verlagen.

Wat ook problematisch is, is het feit dat wanneer hard water opgewarmd wordt het veel sneller kalk creëert dan zacht water vanwege al deze mineralen. Dit kan snel ophopen in je koffiemachine en het hele systeem beschadigen.

Om dit probleem te bestrijden gebruiken veel personen waterverzachters, maar pas hier echter mee op. Waterverzachters verhogen het zoutgehalte wat de smaak ook weer kan beïnvloeden. Test je water voordat je het gaat gebruiken voor je koffie om te zien of je een verzachter of filter nodig hebt. Je dient een natriumniveau van 10mg/L aan te houden.

 

Chloor

Chloor is iets wat je zeker weten wilt vermijden tijdens het bereiden van koffie. Zelfs in kleine hoeveelheden kan chloor het smaakprofiel van je drankje beïnvloeden en het kan zelfs de smaak veranderen. Het zal de pH-balans van je koffie verminderen, waardoor het zuurder wordt. Daarnaast kan de stof de metalen onderdelen van je machine aantasten, waardoor je veel sneller op zoek moet gaan naar vervangingsonderdelen dan verwacht. Dit is niet een probleem in Nederland, maar als je ooit op vakantie bent geweest naar het zuiden, dan heb je mogelijk de vieze smaak van het water al eens geproefd. Gebruik een koolstoffilter om dit probleem te voorkomen.

 

LEES OOK

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo