Koffiemachines soorten & kooptips

Voor veel personen wereldwijd begint de dag niet zonder hun rituele bakje koffie. Alhoewel sommige koffiekenners het liefst een bezoekje brengen aan hun lokale barista voor hun kopje koffie, kan je eigen koffie thuis brouwen je zowel tijd als geld besparen. Met de lange lijst van brouwmethodes en stijlen van koffiemachines die beschikbaar zijn, kan het kopen van een machine die een kopje maakt die bij je persoonlijke smaak past een lastige taak worden. Voordat je een apparaat gaat kopen voor dat perfecte kopje, zou je meer moeten leren over de verschillende espresso- en koffiemachines, de gewenste brouwmethode en de gemiddelde kosten van koffiezetapparaten.

Direct naar:

 

Kies een koffiemachine

Er zijn veel verschillende manieren hoe je koffie kan maken en koffie experts zijn het er over eens dat sommige beter zijn dan anderen. Uiteindelijk hangt het echter van de persoonlijke smaak af, aangezien sommige koffiedrinkers van een sterkere, dikkere koffie houden, terwijl anderen een kopje koffie willen dat mild en helder is. Neem voordat je een koffiemaker gaat selecteren eerst even de tijd om de verschillende koffie brouwtechnieken te leren.

Koffiemachines kopen tips

 

Automatische druppel koffiemachines

Maak makkelijk en snel volle potten met koffie met een automatische druppelmachine en gemalen koffiebonen. Druppel koffiemachines zijn populair vanwege hun gemak en gebruiksgemak. Ze bestaan uit een waterbassin, een verwarmingselement, een filterbakje, verwarmingsplaat en een kan. Zodra het bassin gevuld en de koffiemaker aangezet is, gaat het koude water door een buis vanaf het bassin naar het verwarmingselement. Het verwarmde water wordt dan door een rubberen buis naar een spuitkop geleid, waar het vervolgens over de gemalen koffie druppelt en in de kan. De kan staat op een verwarmingsplaat die de koffie warm houdt. In de meeste gevallen druppelen koffiemachines water gelijkmatig over de gemalen bonen om een koffie met een intense smaak te creëren.

Koffiemachines kopenDruppelmachines zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, waarbij de capaciteit varieert van 2 tot 12 kopjes. Veel automatische druppelapparaten hebben een programmeerbare tijdsklok, wat het mogelijk maakt om in te stellen wanneer de machine begint met koffie maken en wanneer hij uitgaat. Deze features zijn handig voor personen die een kopje koffie willen hebben zodra ze opstaan en die vergeten om het koffiezetapparaat uit te zetten.

Voor koffiedrinkers die graag vers gemalen bonen gebruiken, worden sommige apparaten met een ingebouwde vermaler geleverd. Sommige consumenten vinden echter dat deze vermalers de bonen niet fijn genoeg vermalen en geven in plaats daarvan de voorkeur aan een losse koffievermaler.

Kannen worden over het algemeen van glas gemaakt, maar er zijn ook modellen van metaal of plastic die hitte bestendig zijn. Veel consumenten geven de voorkeur aan een druppelmachine met een thermoskan. Koffie dat te lang op een verwarmingsplaat staat wordt vaak bitter. Machines met een thermoskan voorkomen deze bitterheid. Druppel koffiemachines voor één kopje gieten de koffie meestal direct in een thermosbeker. De meeste van deze apparaten zijn betaalbaar (rond de €15 tot €100), maar sommige modellen met ingebouwde vermalers kunnen zo’n €200 of meer kosten.

»» Bekijk onze Filter-koffiezetapparaat TOP 10

 

Capsule koffiemachines

Veel koffie enthousiastelingen houden van het gemak van een capsule machine. Deze apparaten gebruiken een boiler om het water snel warm te maken, waarbij genoeg druk wordt uitgeoefend om het door de gesloten capsule met koffie te forceren. Over het algemeen kan je één kopje koffie per capsule maken en het maken van elk kopje neemt weinig tijd in beslag. Sommige consumenten vinden het ongemak dat je speciaal ontworpen capsules moet kopen voor elk merk niet fijn. Voor personen die verschillende kopjes per dag drinken is de extra afval die deze machines creëren mogelijk een reden om deze niet te kopen. Capsules kosten meer per kopje dan het kopen van een zak gemalen koffie of bonen, maar zijn veel goedkoper dan wanneer je een koffie in een café koopt. Deze koffiemachines beginnen met een prijs van rond de €40 voor modellen met een gelimiteerde capaciteit tot meer dan €250 voor grotere, programmeerbare.

»» Wil je de beste koffiepadmachine kopen? Bekijk onze TOP 10

»» Wil je de beste koffiecupmachine kopen? Bekijk onze TOP 10

 

Vacuüm koffiemachines

De vacuüm brouwmethode werd het eerst gebruikt in 1830 en wordt door veel koffie experts als een van de beste gezien. Alhoewel veel oude vacuüm machines nog steeds gevonden kunnen worden, zijn er ook nieuwe met dezelfde oude uitstraling beschikbaar. Deze apparaten bestaan uit twee potten (vaak van glas gemaakt), een sifonbuis, een filter en een pakking.

Veel vacuüm machines zijn gemaakt voor gebruik op het fornuis, maar sommige zijn elektrisch en worden geleverd met hun eigen speciale brander. Water wordt verhit in de onderste kamer en creëert druk, wat het het naar boven naar de sifonbuis forceert. Deze loopt naar de bovenste pot en hier wordt het gemengd met de koffie. De koffiemachine wordt van het vuur gehaald en de vacuümdruk zorgt ervoor dat de koffie weer terugstroomt naar de onderste kamer.

Vacuüm koffiemachines opereren op een temperatuur die gezien wordt als ideaal voor het maken van koffie (tussen de 88 en 96 graden Celsius) en proevers vinden dat ze een superieur kopje koffie maken. Deze systemen zijn erg betaalbaar, want je kan ze al voor zo’n €40 aanschaffen. Het minpunt is het gebrek aan gemak, aangezien je ze constant in de gaten moet houden tijdens het brouwproces.

 

Franse pers of french press

Een Franse pers, ook wel bekend als een koffie pers, maakt het mogelijk om water en koffie samen in één container te laten trekken. Een metalen pers wordt vervolgens gebruikt om de koffiedik van de koffie te scheiden. De Franse pers is een snelle manier om één of twee vers gebrouwen kopjes koffie te maken. Het volle contact tussen de koffie en het water zorgt ervoor dat meer rijkere smaken uit de koffie gehaald worden. Andere voordelen zijn de mogelijkheid om de watertemperatuur en de brouwtijd onder controle te houden. Deze brouwmethode is het beste voor grove gemalen koffie en is een methode die vaak gebruikt wordt tijdens professionele koffie proefsessies. Franse pers koffiemachines zijn goed en modellen kosten vaak minder dan €30.

Goedkoopste Koffiemachines

 

Percolators

Percolators zijn rond het begin van de twintigste eeuw uitgevonden en gebruiken een unieke methode om koffie te brouwen. Ze worden geleverd in elektrische modellen of voor een fornuis en het is een kan met een interne filter om gemalen koffie in te doen. Sommige zijn programmeerbaar. Ze werken door kokend water in een kamer boven de koffie te forceren en zwaartekracht zorgt er vervolgens voor dat water door de koffie stroomt. Dit proces wordt verschillende keren herhaald, totdat een interne tijdklok het apparaat uitschakelt. Veel koffiedrinkers vinden dat het herhaaldelijk koken van de koffie leidt tot een sterke, verbrandde smaak, maar sommige koffiedrinkers geven de voorkeur aan deze methode. Een voordeel van percolators is capaciteit. Grotere modellen kunnen tot wel 100 kopjes koffie maken in een kort tijdsbestek, wat perfect is voor grote groepen. Percolators beginnen rond de €30 voor kleine modellen tot zo’n €200 voor de modellen met de grootste capaciteit.

 

Het juiste koffiezetapparaat uitkiezenGoedkoopste Koffiemachines kopen

Wees meer tevreden en geniet meer van een elektrische koffiemachine door te overwegen welke features het belangrijkst voor je zijn. De meeste kopers bepalen eerst een budget, dus als we dat in gedachten houden, dan is het model met de juiste features en prijs vinden het belangrijkste. Capaciteit en gebruiksgemak zouden overwogen moeten worden en ook smaakvoorkeuren en design.

 

Capaciteit en afmetingen van de kopjes

Een koffiemaker kopen op basis van de hoeveelheid kopjes kan verwarrend zijn. Modellen zijn beschikbaar in afmetingen van een capaciteit van 2 tot 12 kopjes. Er is echter geen industrie standaard voor de afmetingen van een kopje koffie, dus fabrikanten kunnen elk nummer op de kan zetten die ze willen. Een kan met een capaciteit van 10 kopjes kan 1,5 liter water bevatten, terwijl een andere voor 12 kopjes mogelijk maar 1 liter bevat. Een kopje kan dus gezien worden als ergens tussen 100 en 180 ml. Als de capaciteit belangrijk is, dan kan je beter naar het volume van de kan kijken, in plaats van de hoeveelheid kopjes die op de doos geadverteerd worden.

Sommige koffiemachines hebben een dubbel brouwsysteem, wat ook een een dubbel kan systeem wordt genoemd. Hiermee kan je twee potten koffie tegelijk maken. Dit is een goede optie voor personen die normale en cafeïnevrije koffie of twee verschillende soorten koffie tegelijk willen maken. Bepaalde modellen hebben features die het mogelijk maken om de brouwtijd aan te passen, zodat de smaak bevordert wordt tijdens het maken van kleine potten koffie.

Hoe Koffiemachines kopen

Gebruiksgemak

Voor thuisgebruik is gebruiksgemak vaak de belangrijkste factor in het beslissingsproces. Personen die koffie in de ochtend drinken willen snelheid en gebruiksgemak bij hun koffiemachines. Om deze reden worden druppel- en capsulemachines het vaakst gevonden in huishoudens, maar een Franse pers is een goede keuze voor consumenten die een iets lekkerder kopje koffie willen met iets meer inspanning.

Schoonmaak en onderhoud zou ook overwogen moeten worden tijdens het koopproces. Koffieafval en ophoping in een machine kunnen de smaak van de koffie drastisch veranderen, dus zorg ervoor dat je het schoonmaakproces begrijpt en het elke keer wilt opvolgen voordat je een nieuw apparaat mee naar huis neemt.

 

 

Een espressomachine uitkiezen

Espresso wordt gemaakt met koffiebonen die anders geroosterd zijn en wordt gebrouwen met een aantal zeer gespecialiseerde technieken. Druk wordt gebruikt om erg heet, maar niet kokend, water door fijn gemalen koffie te forceren. Deze koffie wordt in een speciale filterhouder gedaan. Deze methode wordt vaker extraheren in plaats van brouwen genoemd. Het eindproduct is een dikkere koffie met meer opgeloste koffiebonen. Omdat het zeer geconcentreerd is, heeft espresso een erg sterke smaak en wordt het gemeten in shotjes, waarbij één shotje ongeveer 30 ml is. Goed gemaakte espresso heeft een laag schuim (crema genaamd) op de top. Veel espressodrinkers voegen gestoomde melk of siroop met een smaakje toe voordat ze genieten van hun drankje. Espressomachines worden vaak bestempeld als handmatig, halfautomatisch of automatisch.

 

Handmatige espressomachines

Voor echte espresso fanatiekelingen is een handmatige espressomachine de beste keuze. Een handmatige hendel en zuiger espressomachine gebruiken vereist een beetje vaardigheid, maar sommige personen zwelgen tijdens het bereidingsproces. Deze koffiemachines gebruiken een hendel en zuiger om heet water door de gemalen koffie te pompen en hebben een metalen boiler die water verhit om stoom te maken voor het brouwen en voor het schuimen van melk. Handmatige espressomachines kunnen een echte espresso maken, maar het proces is tijdrovend en de techniek is mogelijk lastig om te leren. Handmatige hendel en zuiger espressomakers zijn erg duurzaam en zullen vele jaren meegaan en het leren van de techniek kan een geweldige bron van genot zijn voor echte koffie fans. Veel consumenten worden aangetrokken door hun prijs, aangezien verscheidene goed gebouwde modellen beschikbaar zijn voor rond de €125 per stuk.

»» Wil je het beste espresso apparaat kopen? Bekijk onze tests & reviews en doe de beste koop.

 

Halfautomatische espressomachines

De populaire halfautomatische espressomachine is makkelijk om te gebruiken, maar geeft je nog steeds controle over het eindproduct. Er zijn aanpassingen voor de temperatuur, brouwdruk en stamper en ook een handmatige hendel om de pomp aan en uit te zetten. De meeste espressomakers in cafés en restaurants zijn halfautomatisch. Afhankelijk van de afmetingen en features, zal een halfautomatische espressomachine tussen de €250 en €1.500 kosten.

Beste Koffiemachines kopen

 

Automatische espressomachines

Automatische espressomachines zijn nog makkelijker om te gebruiken dan de halfautomatische modellen en zullen een espresso brouwen met de druk op een knop. Automatische espressomakers maken gebruik van een elektronisch controlesysteem in plaats van handmatige besturing van een halfautomatische machine, dus de mogelijkheid om de smaak aan te passen is niet meer aanwezig. Maar voor iedereen die van een goed kopje espresso wil genieten met weinig inspanning en geen giswerk, is een automatische espressomachine mogelijk een goede keuze. Gebruiksgemak heeft echter wel een prijs, aangezien deze automatische modellen over het algemeen duurder dan €1.000 zijn.

Dure automatische machines hebben een ingebouwde vermaler, dubbele boilers en snel stoom. Deze machines zijn ontworpen om alleen water en bonen toe te voegen en ze voor de rust hun gang te laten gaan. Je hoeft niks te meten met een superautomatisch model. Hij zal je bonen vermalen, de koffie naar beneden drukken en zelfs de gebruikte koffie verwijderen zodra het shotje met espresso gemaakt is. Deze diverse machines kunnen ook melk verwarmen en toevoegen om cappuccino’s en latte’s te maken. De prijs van dit soort modellen is zo’n €1.000 tot €1.500.

»» Bekijk onze Volautomatische espressomachine TOP 10

 

Met druk gebrouwen koffiemachines

Deze machines zijn vergelijkbaar met espressomachines, aangezien ze druk gebruiken om de smaak uit de koffie te halen, maar ze hebben geen pomp als bij een espressomaker en creëren daarom niet dezelfde hoeveelheid druk. Veel espresso fans vinden dat het verschil subtiel is en zijn bereid om een beetje van de smaak op te geven voor een veel lagere kostprijs. Deze machines worden zowel in modellen voor het fornuis als in een waterkoker design verkocht. Ze gebruiken stoom of druk van verhit water om het water door de gemalen koffie te drukken. Sommige modellen kunnen ook je bonen vermalen, wat je de mogelijkheid geeft om zowel de soort koffiebonen als de afmeting van de gemalen koffie te bepalen.

 

Koffiemachine accessoires

Of je nu gewoon koffie of espresso maakt, de juiste accessoires kunnen je helpen om het perfecte kopje te maken. Vermaal je bonen vers met een koffievermaler voor een meer smaakvol kopje koffie. Goedkope mes vermalers werken goed, maar kunnen niet de fijn gemalen koffie produceren die nodig is voor espresso. Voor de meeste diversiteit moet je overwegen om een vermaler te kopen die het mogelijk maakt om de exacte grofheid of fijnheid van de koffie te bepalen. De simpele modellen kosten minder dan €20, terwijl grotere modellen vol met features bijna €200 kosten.

Koffie enthousiastelingen kunnen zelfs proberen om hun eigen bonen te roosteren met een koffiebrander. Je doet groene koffiebonen in deze machines en vervolgens worden deze geroosterd op basis van je voorkeur. De meeste modellen zijn tussen de €100 en €250, maar er zijn ook een aantal die bijna €700 kosten.

Een thermoskan is een uitstekende manier om koffie warm te houden, zonder dat je het hoeft te laten verbranden op een verwarmingsplaat. Er zijn stijlen die bij elk decor en budget passen. Je kan ook je koffie met je meenemen als je een thermosbeker aanschaft.

Espresso fans zouden niet de espresso kopjes of schuimkan moeten vergeten. Een schoonmaak kit voor de machine is ook geen overbodige luxe. Het maakt niet uit wat je smaakvoorkeur voor koffie is, want het is altijd mogelijk om een koffiemachine te kopen die past bij je levensstijl en budget en elke morgen een verrukkelijk kopje koffie kan maken.

Koffiemachines tips

 

Conclusie

De juiste koffie- en espressomachine hangt uiteindelijk af van de voorkeur van de drinker. Maar door meer te leren over de soorten modellen en de resultaten die ze produceren, kunnen koffiegenieters hun cafeïne drankje precies krijgen zoals ze het lekker vinden. Alhoewel niks het lichaam en de geest wakker maakt zoals een vers kopje koffie of espresso in de ochtend kan weten dat je een goede deal hebt gevonden ook veel kracht geven. Vergelijk de verschillende modellen en winkels dus goed en koop vervolgens een koffiemachine of koffiemachines die aan je wensen en behoeften voldoen.

Direct naar:

Tags:

1 Reactie
  1. Ik ben op u site terecht gekomen omdat ik op zoek ben naar een koffiezetapparaat dat zowel een kop als een kan koffie kan maken. De sarista valt af door de vele mankementen. Via Google zag ik een afbeelding en kwam ik op u site terecht. Ook hier staat deze foto op van een zwart met zilverkleurig apparaat en een blauw schermpje. Volgens mij kun je aan de zijkant een soort kop maken. Maar ik kan herlaad nergens vinden welk merk of apparaat dit is.

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo