Koffietermen kunnen verwarrend zijn en vele zijn gebaseerd op buitenlandse woorden. Daarnaast gebruiken veel mensen de termen ook verkeerd, wat voor nog meer verwarring zorgt. In dit artikel zullen we meest gebruikte termen kort uitleggen.
Namen van koffiedrankjes en definities
- Caffè latte – Gelijke delen espresso en gestoomde melk.
- Café au lait – Sterke druppel gebrouwen of cafetière koffie met gestoomde melk toegevoegd. Deze verschilt van een caffè latte, aangezien geen espresso als basis wordt gebruikt.
- Cappuccino – Gelijke delen espresso en gestoomde melk en hier een laagje opgeschuimde melk op. Bevat mogelijk chocolade of andere zoete toevoegingen.
- Frappe – IJskoffie drankje met mokka of karamel. Erg populair bij McCafé.
- Espresso – Sterke koffie die gemaakt wordt onder hoge druk en temperatuur. Espresso wordt vaak als basis gebruikt voor andere koffiedrankjes, zoals caffè latte en cappuccino.
- Gestoomde melk – Melk dat verwarmd en vergroot is, maar niet opgeschuimd.
- Opgeschuimde melk – Melk dat verwarmd en opgeschuimd is met een stoompijp op een espressomachine om het schuimend te maken.
- Decafé – Cafeïnevrije koffie waarbij tenminste 97,5% van de originele hoeveelheid cafeïne verwijderd is.
- Caffè Americano – Koffie gemaakt door shotjes espresso aan heet water toe te voegen.
- Macchiato – Espresso aangevuld met gestoomde melk. Je kan een macchiato bestellen met een siroop, zoals bijvoorbeeld karamel macchiato.
- Frappuccino – Een ijskoffie drankje van Starbucks. Dit moet je zien als een koffie milkshake gemaakt met koffie en fruit en dit gemengd met ijs.
Bestel definities van koffie
- Room – Slagroom toegevoegd bovenop een koffiedrankje.
- Soja – Sojamelk in plaats van koeienmelk wanneer men dat wil.
- Dubbel – Twee shotjes espresso in plaats van een in een koffiedrankje.
- Mokka – Chocolade smaakstof in een koffiedrankje.
- Rauwe suiker – Suiker dat minder verwerkt is dan normale suiker. Deze heeft grotere korrels en smaakt als een kruising tussen normale suiker en bruine suiker.
- Barista – Naam van de persoon in een café die koffie maakt. De term geldt voor zowel mannen als vrouwen.
- Venti – De naam voor een 700ml koffiedrankje in Starbucks.
- Lang – De naam voor een 350ml koffiedrankje in Starbucks.
- Grande – De naam voor een 475ml koffiedrankje in Starbucks.
- Trenta – De naam voor een 900ml koffiedrankje in Starbucks (niet overal beschikbaar).
Koffie brouwtechniek definities
- Pour over – Pour over koffie wordt gemaakt door heet water in een ketel over gemalen koffie in een plastic of keramische kegel te gieten. De meeste cafés zullen pour over koffie maken als je daar om vraagt.
- Cafetière – Cafetière koffie wordt gemaakt door gemalen koffie in een glazen pot te plaatsen en heet water toe te voegen. Een soort filter die je aandrukt wordt gebruikt om de koffiedik naar de bodem te drukken nadat je dit een paar minuten hebt laten trekken. Hierna wordt de koffie geserveerd.
- Espresso – Een espressomachine wordt gebruikt om koffie met een hogere temperatuur en druk te brouwen dan een automatische druppelmachine. Espressomachines hebben mogelijk een stoompijp die gebruikt kan worden om gestoomde of opgeschuimde melk te maken. Dit wordt vervolgens gebruikt voor het maken van bijvoorbeeld een caffè latte of cappuccino.
- Auto druppel – De meest voorkomende koffiemachine. Dit koffiezetapparaat verwarmt automatisch water en laat dit hete water langzaam in een filtermandje stromen waar gemalen koffie in zit. De beste automatische druppelmachines gebruiken kegelfilters en hebben een thermoskan.
- Cowboy koffie – Deze koffie wordt gemaakt zonder een koffiemachine en zonder een filter. Voeg gemalen koffie toe aan heet water in een pan, laat het trekken en giet vervolgens voorzichtig de koffie af, zodat de meeste koffiedik in de pan achterblijft.
Definities van koffie onderdelen
- Espressomachine – Gespecialiseerde koffiemachine die erg heet water en hoge druk gebruikt om een soort koffie te maken die espresso heet. Deze sterke koffie wordt gebruikt om koffiedrankjes zoals een caffè latte of cappuccino te maken. Je kan de espresso ook los drinken in een klein espresso kopje.
- Cafetière – Glazen pot met een metalen scherm en filter. Plaats gemalen koffiebonen in de glazen pot, giet er heet water overheen en laat het ongeveer 3 minuten trekken. Druk het filter naar beneden om de koffiedik van de vloeistof te scheiden en serveer de koffie.
- Koffiefilter – Kleine plastic of keramische kegel die boven een koffiekan geplaatst wordt. Vaak wordt hier een papieren filter in gedaan, waar de gemalen koffie vervolgens in gedaan wordt. Er zijn echter ook machines die geen papieren filter nodig hebben. Heet water wordt over de koffie gegoten en koffie stroomt er aan de onderkant uit.
- Bus – Een opslag bus voor koffiebonen. Heeft mogelijk ventilatie om de gassen van de bonen vrij te laten, wat de versheid maximaliseert.
- Auto druppelkoffiemachine – De meest voorkomende soort koffiemachine. Gemalen koffie wordt in een filtermandje gedaan en hier wordt vervolgens heet water overheen gegoten. Aan de onderkant stroomt de gebrouwen koffie naar buiten.
- Koffie filtermandje – Dit is een plastic kegelvormig mandje van een koffiezetapparaat waar de koffiefilter en gemalen koffie in gedaan wordt.
- Koffiefilter types – De vorm van het koffiefilter mandje bepaald wat voor soort koffiefilter je nodig hebt. Dit is kegelvormig of een mandje.
- Kegel filter – Papieren koffiefilter die een kegelvorm heeft met een punt op de bodem.
- Mand filter – Papieren koffiefilter die vlak aan de onderkant is. Dit is de meest voorkomende vorm voor koffiezetapparaten.
- Reservoir – Het onderdeel van een koffiezetapparaat waar koud water in geplaatst wordt voor het brouwen van koffie.
- Koffie vermaler – Wordt gebruikt om hele koffiebonen te vermalen tot vermalen koffiebonen. Er zijn drie primaire soorten koffievermalers, namelijk: burr vermalers, discus vermalers en mes vermalers.
- Koffiemachine voor een enkel portie – Koffiemachine die een klein compartiment voor gemalen koffiebonen heeft en makkelijk en snel een kopje koffie te maken. Voorbeelden zijn Senseo, DeLonghi etc.
Koffiebonen en koffie roast termen
- Fair trade – Koffiebonen die op zo’n manier gekocht worden dat de verbouwers een eerlijke prijs krijgen.
- Enkele herkomst – Dit geeft koffiebonen aan die uit een enkel land of regio komen, in plaats van koffiebonen uit verschillende locaties.
- Schaduw verbouwd – Koffiebonen die verbouwd worden onder het bladerdek van het regenwoud, in plaats van dat er bomen omgezaagd worden om koffiebomen te laten groeien.
- Donkere roast – Koffiebonen die het langst geroosterd worden en zodoende een donkere kleur en gerookte smaak krijgen. Donkere roast koffie heeft minder cafeïne dan lichte roast. Donkere roast bonen hebben olie op het oppervlakte.
- Franse roast – Erg donker geroosterde koffie, rokerig en zoet.
- City roast – Medium-donkere koffie roast, meer rokerig, zoeter en meer olieachtig dan medium roast.
- Medium roast – Koffie die geroosterd is na de eerste scheur krijgt een zoetere smaak en de bonen hebben wat olie aan de oppervlakte na het roosteren.
- Lichte roast – Koffiebonen die het kortst geroosterd zijn behouden een lichtbruine kleur naar het roosteren. Na de eerste scheur wordt gestopt met roosteren. Lichte roast koffie is zuurder dan een donkere roast.
- Eerste scheur – Wanneer koffiebonen geroosterd worden bereiken ze een temperatuur die ervoor zorgt dat de koffiebonen zichtbaar uitzetten en een krakend geluid maken. De eerste keer dat dit gebeurd wordt de eerste scheur genoemd.
- Tweede scheur – Wanneer men na de eerste scheur door blijft roosteren zetten de bonen nog verder uit, waardoor een tweede keer een krakend geluid gemaakt wordt, wat bekend is als de tweede scheur.