Hoe melk opschuimen: Een gids voor het creëren van perfecte opgeschuimde melk

Heb je ooit een cappuccino geproefd die je smaakpapillen en je geest bevredigde? De kans is groot dat deze cappuccino de perfectie van een espressodrankje niet alleen bereikte door een goed getrokken shot, maar ook door de foutloos uitgevoerde opgeschuimde melk. Wanneer het goed gedaan wordt, dan is opgeschuimde of gestoomde melk erg rijk, romig, dik en soepel. Opgeschuimde melk is vaak licht, luchtig en smaakloos. Melk opschuimen is een combinatie van kunst en vaardigheid en alhoewel het proces in het begin mogelijk intimiderend lijkt, willen wij van Vivakoffie je een makkelijk te volgen handleiding bieden, zodat je binnen een mum van tijd verrukkelijke latte’s maakt. Je hebt je espressomachine namelijk om een reden gekocht; om koffiedrankjes gebaseerd op espresso te creëren. Nu wordt het tijd om te leren hoe je volledig kan profiteren van de functies van je espressomachine. De beste manier om op stoom te komen, is door melk te bewerken.

LEES OOK: Beste melkopschuimer kopen + TOP 10. Lees reviews en vergelijk

 

Werk met de juiste uitrusting

Net als dat een schilder de perfecte canvas, verfkwast en verf nodig heeft, heeft een ontluikende maestro op het gebied van melk opschuimen de juiste uitrusting nodig. Om melk effectief en makkelijk op te schuimen, heb je het volgende nodig:

  • Een stoommethode, zoals een stoompijp op een espressomachine
  • Roestvrijstalen opschuimkan (400-700 ml)
  • Naaldthermometer
  • Verse, koude, volle melk (alhoewel op kan schuimen met magere melk, smaakt volle melk simpelweg beter en schuimt het makkelijker.

Opmerking: Als je niet een espressomachine met snel opwarmende dubbele boiler hebt, dan moet je je melk opschuimen voordat je je shot van espresso trekt.

 

Werk met de stoom

Oké, laten we beginnen met het opwarmen van je stoomapparaat. Voor het gemak gaan we er vanuit dat je de stoompijp van je espressomachine gebruikt voor het melk opschuimen.

  • Doe je espressomachine aan en laat hem opwarmen totdat hij klaar is voor het produceren van stoom. Je merkt mogelijk op dat er water uit je stoompijp begint te spetteren. Alhoewel dit betekent dat je stoompijp klaar is om gebruikt te worden, moet je voor de beste resultaten de stoompijp laten stromen totdat deze stopt met het spuiten van water en ‘droog’ stoomt.
  • Giet vervolgens verse, koude melk in je opschuimkan totdat deze net iets minder dan 1/3 gevuld is en bevestig je thermometer aan de zijkant van de kan. Nu zijn je twee elementen klaar om met elkaar te botsen.
  • Beweeg de opschuimkan omhoog richting de stoompijp. Dompel de pijp in de melk totdat deze bijna de onderkant van de kan bereikt.
  • Terwijl bubbels beginnen te vormen moet je langzaam je opschuimkan omlaag bewegen, zodat je pijp precies tussen de oppervlakte van het melk en de laag waar de bubbels en het schuim beginnen te vormen geplaatst is.

Handleiding Melk Opschuimen

Je kan bepalen of je de stoompijp op de juiste locatie geplaatst hebt door te luisteren naar het geluid dat je melk maakt. Als het geluid je doet denken aan een klein kind die bubbels in zijn melk blaast door een rietje, dan heb je de stoompijp de hoog in de kan geplaatst. Als het geluid echter lijkt op een diep gerommel, dan zit je goed. Op dit moment moet je thermometer zo’n 38 graden aangeven en het lijkt dat je melk in hoeveelheid toeneemt.

 

Werk met de stoompijp

Nu dat je thermometer een temperatuur van 38 graden bereikt heeft en de hoeveelheid melk blijft toenemen, is het belangrijk dat je de opschuimkan continu omlaag blijft bewegen, zodat het uiteinde van de stoompijp zich continu tussen je melk en het schuim dat begint te vormen bevindt. Op dit moment is het van cruciaal belang dat de stoompijp nooit boven de melk uitkomt.

 

Werk met de temperatuur

Let op je thermometer; deze dient richting de 55 graden te stijgen. Zodra je deze temperatuur bereikt hebt, moet je de opschuimkan zo verplaatsen dat de stoompijp halverwege de echte melk zit en blijf schuimen totdat je thermometer 68 graden aangeeft. Deze temperatuur geeft aan dat je moet stoppen met melk opschuimen. Verwijder de opschuimkan en laat de melk kolk of tik de kan tegen je aanrecht, wat bedoeld is om luchtbubbels te verwijderen die mogelijk gevormd zijn.

 

Werk aan je manier van gieten

Dus je hebt je opschuimkan voorzichtig bewogen tijdens het stomen om de stoompijp op de juiste plek te houden en in de gaten gehouden dat de temperatuur de magische 68 graden Celsius bereikt. Zo ja, dan heb je een vol en romig mengsel, waar je geen lepel voor nodig hebt om deze in je kopje te gieten. Als je geen lepel nodig hebt, dan heb je succesvol de perfecte opgeschuimde melk bereikt. Is het je niet gelukt, maak je dan geen zorgen. Melk opschuimen is een vaardigheid die professionele barista’s soms niet eens volledig onder de knie krijgen. Dit komt niet door de moeilijkheid van melk opschuimen, maar meer door het gebrek aan instructies en kennis.

Melk Opschuimen met melkopschuimkan

We hopen dat je met deze instructies de perfecte opgeschuimde melk voor cappuccino’s kan bereiden. Heb je ervaring met melk opschuimen? Deel je ervaringen hier dan onder, zodat andere lezers hier mogelijk van kunnen profiteren.

LEES OOK: Hoe zet je een perfecte Espresso Koffie

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo