Zorgt koffie voor een opgeblazen maag?

Kan koffie voor een opgeblazen maag zorgen? Een opgeblazen maag is een probleem dat vaak voorkomt. Als je een vol, strak gevoel ervaart in je maag en opmerkt dat je maag opgezwollen is, dan heb je last van een opgeblazen maag en koffie kan de veroorzaker zijn.

Gastro-enterologen waarschuwen dat de cafeïne in koffie ervoor kan zorgen dat het voedsel de maag te snel verlaat, wat voor een opgeblazen maag zorgt. Het heeft ook de neiging om spasmes in het spijsverteringskanaal en darm te veroorzaken. Ook dit kan voor een opgeblazen maag zorgen. Daarnaast kan de zuurheid van koffie voor irritatie van de maagwand zorgen. Dit kan een opgeblazen maag veroorzaken of verergeren, vooral bij personen die last hebben van bepaalde voedselallergieën of medische aandoeningen.

 

Koffie verergert verscheidene medische aandoeningen

Een opgeblazen maag is een veel voorkomend probleem van vele maagproblemen. Als je problemen hebt met het prikkelbare darm syndroom (PDS), gastritis of maagzweren, dan dien je het drinken van normale of cafeïnevrije koffie te vermijden volgens onderzoekers van de University of Maryland Medical Center (UMMC).

De zuurheid van beide drankjes kan ontstekingen en irritaties van de maag en darm verergeren. Deze zuren zijn vooral irriterend voor maagzweren in de maag, darmen en slokdarm.

 

Cafeïne verergert de symptomen van een premenstrueel syndroom

Veel vrouwen ervaren een grote verscheidenheid aan symptomen voor en tijdens de menstruatie, die uiteenlopen in ernst van vervelend tot invaliderend. Een opgeblazen maag is een veel voorkomend symptoom van het premenstrueel syndroom (PMS). Het drinken van koffie of consumeren van andere voedingsmiddelen die cafeïne bevatten of erg zuur zijn, kunnen dit probleem verergeren. Daarnaast kan het consumeren van cafeïne andere PMS-symptomen verergeren, zoals kramp, pijn en irriteerbaarheid.

 

Acute of chronische diarree of een opgeblazen maag

Er zijn verscheidene redenen waarom een persoon last kan hebben van diarree. Een aantal van deze zijn bacteriële of virale infecties, voedselallergieën en sommige medicijnen. Een opgeblazen maag is vaak een symptoom die hiermee gepaard gaat en het drinken van koffie zal dit alleen maar erger maken. Als je daarnaast regelmatig dagelijks een hoop koffiedrinkt, dan kan je cafeïnegewoonte leiden tot een erg opgeblazen maag en chronische diarree.

 

Hoe zit het met cafeïnevrije koffie?

Opgeblazen maag cafeïne

Het is mogelijk dat overstappen van normale koffie naar cafeïnevrije kan helpen om het ongemak in de maag en de opgeblazen maag te verminderen. Dit is echter niet altijd het geval. Zoals we al besproken hebben is cafeïne niet het enige aspect van koffie dat maagproblemen en een opgeblazen maag kan veroorzaken. De zuurheid van cafeïnevrije koffie kan ook problemen veroorzaken.

Het is ook belangrijk om te realiseren dat cafeïnevrije koffie niet volledig vrij van cafeïne is. Een normaal kopje cafeïnevrije koffie kan tussen de twee en tien milligram cafeïne bevatten. Dit is een kleine hoeveelheid vergeleken met normale koffie, wat tussen de honderd en twee honderd milligram cafeïne per kopje kan bevatten. Als je er echter gevoelig voor bent, dan kan zelfs die kleine hoeveelheid cafeïne voor problemen zorgen.

 

Voedselallergieën en lactose-intolerantie

Als je overstapt van normale naar cafeïnevrije koffie en nog steeds problemen met een opgeblazen maag hebt, dan is het mogelijk dat koffie niet het probleem is. Lactose is een natuurlijk koolhydraat die in koeienmelk gevonden kan worden.

Lactose-intolerantie kan voor een flinke opgeblazen maag zorgen en een kleine hoeveelheid koeienmelk of andere melkproducten is al voldoende. Dit probleem komt vaker voor dan je mogelijk denkt. Wereldwijd hebben ongeveer 75% van de volwassenen last van dit probleem.

Sommige zoetstoffen en koffieversterkers kunnen ook voor maagproblemen en een opgeblazen maag zorgen. Kunstmatige zoetstoffen, zoals maltitol en sorbitol bevatten koolhydraten met een korte keten die voor de kleine darm aardig lastig om te absorberen zijn. Als ze niet geabsorbeerd worden, dan gisten ze in het colon. Dat zorgt voor gas en een opgeblazen maag.

Om deze problemen tegen te gaan moet je proberen om over te stappen van koffiemelk of crème naar een natuurlijk melkalternatief (bijv. amandelmelk) en een natuurlijke zoetstof, zoals stevia, honing of melasse.

 

Drink een ander drankje

Kruidenthee

Het is misschien moeilijk om over te stappen van koffie naar zachtere alternatieven, maar het kan echt een verschil maken. Als je last hebt van ontwenningsverschijnselen van cafeïne (bijv. hoofdpijn, slaperigheid), drink dan simpelweg veel puur, gefilterd water, doe het rustig aan en je symptomen zullen na een paar dagen over zijn.

Wanneer koffie soms voor irritatie en opgeblazen maag zorgt, dan moet simpelweg stoppen met drinken. Als je je smaak voor koffie verliest, dan kan je direct de wereld van thee ontdekken.

Er zijn veel geweldige keuzes van kruidentheeën die voor een gevarieerde en verrijkende ervaring zorgen en mogelijk ook zachter voor je maag zijn. Een aantal alternatieven die vooral verzachtend werken zijn pepermunt, gember en kamille.

Voor alternatieven die meer op koffie lijken kan je kruiden drankjes maken met cichorei, gerst, paardenbloem wortel, rogge en johannesbrood.

 

LEES OOK:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo