11 koffiedranken die je niet snel op een menukaart zult zien

We weten niet hoe het met jullie zit, maar wij hebben soms het gevoel dat we in een koffiesleur terechtkomen. Je kan maar zoveel van die standaard koffiedranken bestellen totdat je het gevoel krijgt dat je geweldige dingen misloopt die dit verrukkelijke drankje kan bieden.

Dat is vanaf vandaag echter voorbij. Het blijkt dat verschillende culturen wereldwijd een grote verscheidenheid aan alternatieve bereidingsmethodes uitgevonden hebben voor koffie, wat het toevoegen van onder andere citroensap, eieren en alcohol omvat.

Dus zet je French press en Hario V60 even aan de kant en leer meer over deze waanzinnige koffiedranken.

 

Turkse koffie

Turkse Koffie

Je hebt waarschijnlijk wel eens iets gehoord over deze of het misschien zelfs uitgeprobeerd. Turkse koffie wordt wereldwijd geconsumeerd, maar het is het favoriete drankje in (je raadt het al) Turkije, het Midden-Oosten en Oost-Europa.

Het is een drankje dat doordrenkt is met geschiedenis, want het recept is de laatste 400 jaar onveranderd gebleven. De bereiding is relatief eenvoudig. Je neemt water en suiker en kookt ze samen voordat je een zeer fijne mix van koffie en kardemompoeder toevoegt en opnieuw kookt. Na het koken even laten schuimen alvorens het geheel in een klein kopje te gieten (denk aan een Italiaans espressokopje).

Je slokt langzaam en geniet. Het langzame deel is erg belangrijk bij deze koffie, want als je dat niet doet, dan zal je ervaren hoe een mond vol koffiedik en kardemompoeder smaakt.

 

Vietnamese ijskoffie

Vietnamese ijskoffieVervolgens gaan we naar Azië, waar warme dranken al jarenlang de orde van de dag zijn. Vietnamese koffie is de laatste jaren steeds populairder geworden, dus mogelijk heb je er al eens iets over gehoord. Het is erg populair in Vietnam en in heel Zuidoost-Azië zijn er verschillende varianten te vinden.

Het is in wezen een ijskoffie die uit twee lagen bestaat, met zoete gecondenseerde melk als de basis, in het midden zwarte koffie en daar bovenop schuim. Het wordt traditioneel met ijsklontjes geserveerd en gemaakt met robusta bonen (niet onze favoriet), maar als je arabica bonen gebruikt en het warm drinkt is het net zo lekker.

 

Oliang (Thaise koffie)

Oliang Thaise koffie

Nu gaan we vlug naar het nabij gelegen Thailand, waar we Oliang of Thaise koffie met maïs, sojaboon en sesamzaad vinden. Oliang wordt gemaakt door aanvullende ingrediënten aan je normale koffie toe te voegen, deze allemaal in een sok te doen, hier heet water overheen te gieten en het 10-15 minuten laten trekken voordat je suiker toevoegt en het over ijsklontjes giet. Vervolgens voeg je zoete gecondenseerde melk toe (zoals op de straten van Bangkok), doet hier een rietje in en geniet.

Als je geen fan van de sokmethode bent, dan kan je het mengsel simpelweg dezelfde tijd in heet water laten trekken en tot slot filteren (dit is echter niet de traditionele bereidingswijze).

 

Yuanyang (koffie met thee)

Unieke koffiedranken yuanyangKoffie? Thee? Waarom niet een beetje van beide? Yuan yang is een populair drankje in Hong Kong; zelfs zo erg dat de Starbucks winkels in Hong Kong het tijdelijk als een Frappucino aanboden.

Yuan yang wordt gemaakt door sterke zwarte thee te zetten in een pot, hier verdampte of gezoete gecondenseerde melk en koffie doorheen te roeren en vervolgens naar smaak te zoeten. Voeg wat zandkoekjes toe en je hebt een high tea (of koffie) met een Aziatische twist.

 

Mazagran (Portugese citroenkoffie)

Mazagran citroenkoffieVervolgens gaan we naar Portugal, waar ze andere unieke manieren om koffie te drinken hebben uitgevonden; specifiek citroen met koffie. Nu denk je misschien niet dat koffie en citroen intuïtief klinken, maar deze ijsdrank kan eigenlijk ongelooflijk verfrissend zijn.

Het is in wezen een koffielimonade gemaakt door sterke koffie te nemen en te mengen met citroensap en suiker naar smaak. Vervolgens giet je het allemaal over het ijs, ga je lekker zitten en geniet van je unieke limonade.

 

Griekse frappé

griekse frappeWe blijven in Europa met nog een verfrissende manier om van het beste drankje ter wereld te genieten; de bekende frappé, welke voornamelijk erg populair is in Griekenland.

Om het te maken voeg je een kleine hoeveelheid koud water, oploskoffie en suiker aan een pot of cocktailshaker toe en schud je 10-20 seconden flink heen en weer (of totdat het erg schuimig is). Vervolgens giet je het mengsel over ijs, voeg water en melk naar smaak toe en voilà, je hebt een frappé gemaakt.

 

Zweedse koffie met ei

zweedse koffie met eiNu naar Scandinavië waar ze een een nieuwe manier van koffie voor het ontbijt hebben bedacht. Ei-koffie is zowel in Zweden als Noorwegen erg populair en is precies hoe het klinkt.

Om het te maken meng je een rauw ei met gemalen koffie en een kleine hoeveelheid water, totdat het de consistentie heeft van een ei-koffie mengsel. Vervolgens doe je dit mengsel in een pot met kokend water, meng, giet af en serveer.

Het resultaat is volgens de liefhebbers een van de meest soepele en romige kopjes koffie die je ooit gedronken hebt; zorg er echter wel voor dat je eieren vers zijn.

 

Ierse koffie

Ierse koffieAlcohol en koffie, wat heb je nog meer nodig? Bijna iedereen heeft wel eens gehoord van een Ierse koffie of het zelfs geprobeerd, hoewel de meeste mensen gewoon Baileys gebruiken in plaats van het echte drankje maken.

Het enige wat je nodig hebt voor dit drankje is je favoriete koffie, Ierse whiskey, bruine suiker en slagroom. Het is een uitstekend drankje voor na het diner of misschien zelfs voor het ontbijt (wij oordelen niet).

 

Pharisäer (Duitse rumkoffie)

Pharisaer koffieWe zetten de alcholtrend voort en kunnen onze oosterburen en hun Pharisäer of rumkoffie niet overslaan. Het drankje is in Duitsland ontstaan, maar je kan het natuurlijk overal nuttigen.

Net als bij de Ierse methode neem je gewoon je favoriete sterke kopje koffie, voeg suiker toe en voeg vervolgens een shot (of meer) rum toe voordat je het afmaakt met slagroom en wat cacaopoeder. Traditioneel gezien moet je het drankje niet roeren zodra je deze bereid hebt, maar door de slagroom heen drinken.

 

Cafe de Olla (Mexicaanse koffie)

Cafe de Olla mexicaanse koffieBijna aan het einde van onze wereldreis is er cafe de olla of Mexicaanse kaneelkoffie. Alhoewel het geen alcohol bevat, is het vergelijkbaar met Ierse koffie of pharisäer, omdat het meer een dessert dan een drankje is en daar is niks mis mee.

Het is ongelooflijk gemakkelijk te maken. Je neemt gewoon water, grof gemalen koffie, bruine suiker en een kaneelstok en kookt het allemaal samen. Vervolgens haal je het van het vuur en laat je het ongeveer 10 minuten trekken voordat je het afgiet en serveert; je kunt optioneel slagroom toevoegen voor extra verwenning.

De kaneel combineert uitstekend met de koffie en voegt nog een diepte van smaak toe, terwijl de bruine suiker decadentie toevoegt dat witte suiker simpelweg mist.

 

Ethiopische koffieceremonie

Unieke koffiedranken Ethiopische koffieceremonie

De laatste op onze lijst met unieke dranken is meer een ritueel dan een drankje, maar is het desalniettemin waard om te vermelden. Net als bij een theeceremonie in Japan houdt de koffieceremonie rekening met alles, van de soort kopjes en potjes die gebruikt worden tot de atmosfeer van de omgeving. Het wordt traditioneel uitgevoerd als een teken van vriendschap en gastvrijheid en mag nooit worden afgewezen, omdat het een grote belediging voor de gastheer zou zijn.

Om te beginnen zal de vrouw (traditioneel is het een vrouw die het uitvoert) wierook verbranden om boze geesten af te weren en dit zal blijven branden tijdens de ceremonie. Ze zal dan een jebena of koffiepot van klei, gevuld met water op het vuur plaatsen en vervolgens groene koffiebonen boven hete kolen schoonmaken.

Nadat de warmte het omhulsel verwijdert, zal de gastvrouw doorgaan met het branden van de bonen boven de hete kolen vergelijkbaar met hoe men het fornuis zou kunnen gebruiken om popcorn te maken; normaal gesproken brandt ze de bonen totdat ze medium tot donkerbruin zijn.

De vers gebrande bonen worden vervolgens gemalen in een vijzel met stamper en toegevoegd aan de jebena, waar het hele mengsel aan de kook wordt gebracht voordat het wordt geserveerd in kopjes zonder oor.

Het hele proces kan enkele uren in beslag nemen en elk onderdeel moet met eerbied en respect worden behandeld. Als je ooit de kans krijgt om een ceremonie bij te wonen, maak dan zeker van de gelegenheid gebruik.

 

Conclusie

En dat zijn 11 unieke manieren om je koffie interessant te maken (niet dat dit noodzakelijk is). Nu wordt het tijd om je gasten te verwennen met een uniek drankje dat ze waarschijnlijk nog nooit geproefd hebben. Veel succes!

LEES OOK: Koffie: de ultieme gids naar de beste koffie

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo