Waarom slechte koffie je zwak maakt

Goede koffie is geweldig. Het kan je hersenfunctie, geheugen en energieniveau bevorderen. Het kan fungeren als een enorme bron van antioxidanten en wordt geassocieerd met verschillende soorten gezondheidsvoordelen. Koffie kan zelfs je lichaam en geest beïnvloeden, net als Cho Gong oefeningen. Het kan helpen om spieren op te bouwen zonder te trainen. Slechte koffie kan echter je gezondheid en je prestaties negatief beïnvloeden.

Toen ik begon met het gebruiken van espresso tijdens mijn studietijd, behaalde ik de meest geweldige cijfers. Ik had echter ook hevige gewrichtspijn, rillingen, angst en (alhoewel ik het niet wist) stond ik op het punt om hersenmist te krijgen. Zelfs slechte koffie was een verbetering voor me. Maar nadat ik gezond begon te leven, raakte ik gewend aan me geweldig voelen.

Het enige probleem was, dat ik me niet meer zo geweldig voelde toen ik koffie dronk. Uiteraard kreeg ik de energieboost waar koffie om bekend staat, maar ik was ook humeurig, had een kort lontje en mijn gewrichtspijn kwam vaak terug. En zodra de effecten van de koffie over waren, voelde ik me mentaal nutteloos.

Ik dacht dat de negatieve effecten simpelweg een compromis waren waar ik mee moest leven om te kunnen genieten van koffie. Het rare was echter dat ik deze problemen niet met elke soort koffie ervoer. Toen ik bijvoorbeeld koffie in Italië dronk, kon ik veel vaker genieten van koffie zonder de bijwerkingen. Dus ik besloot om vijf jaar lang geen koffie meer te drinken.

Na jaren onderzoek naar manieren om weer te kunnen genieten van koffie, kwam ik eindelijk achter het geheim waarom ik zoveel last had van koffie.

Slechte Koffie herkennen

 

Waarom slechte koffie slecht voor je is

Soms weten je smaakpapillen gewoon wat het beste voor je is. Je vindt de smaak van slechte koffie niet lekker om dezelfde reden als dat je benzine niet lekker zal vinden, je lichaam probeert aan te geven dat het toxisch is.

De gegevens over koffieconsumptie gaat op en neer. Sommige onderzoeken laten gezondheidsvoordelen zien, terwijl andere juist negatief zijn. Dit is mogelijk verwarrend, maar de reden is simpel. Slechte koffie is slecht voor je en wetenschappers zijn geen experts op het gebied van het differentiëren van soorten koffie wanneer ze hun onderzoeken uitvoeren.

Onderzoeken over koffie en gezondheid houden niet rekening met de verwerkingsmethodes of waar de koffiebonen vandaan komen. Dit betekent dat de koffiebonen bijna altijd besmet zijn met mycotoxinen. Dit zijn schadelijke onderdelen die gecreëerd worden door schimmels die op koffiebonen groeien (onder andere). Deze onderdelen veroorzaken verschillende soorten gezondheidsproblemen, zoals cardiomyopathie, kanker, hypertensie, leverziektes en zelfs beschadigingen aan de hersenen. Ze zorgen er ook voor dat je koffie bitter smaakt, net of het suiker nodig heeft.

Sommige soorten koffie hebben meer mycotoxinen dan andere, wat een van de redenen is waarom je bij sommige onderzoeken ziet dat het drinken van koffie voordelen biedt en andere nadelen laten zien. Het probleem is niet zo zeer de koffie, maar de schimmel op de koffie. Het kan zelfs verschillen per oogst, vooral bij grotere koffieproducenten.

Mycotoxinen zitten bijna in alle minder kwalitatieve koffiemerken. Een onderzoek liet zien dat 91,7% van groene koffiebonen besmet is met schimmel. Dit is voordat ze verwerkt waren, wat schimmel nog meer kans geeft om te groeien. Nog een onderzoek liet zien dat 52% van de groene koffiebonen en bijna 50 procent van de gebrande koffie schimmel bevatten. Koffie is een van de grootste bronnen van mycotoxinen in de voedselvoorraad.

Onderzoekers concludeerde het volgende: “… normale koffieconsumptie kan leiden tot blootstelling aan OA (ochratoxine)”. Ochratoxine A is slecht nieuws. Het valt je nieren aan, veroorzaakt kanker en heeft een negatief effect op je immuunsysteem. Ik heb er persoonlijk ervaring mee, aangezien ik in een huis woonde met schimmels die ochratoxine genereerde en ernstige schade toebrachten aan mijn immuunsysteem en autonoom zenuwstelsel.

 

Koffie is alleen slecht voor je als het fungeert als een leveringsplatform voor schimmel

Goedkopere koffie kost minder, omdat er gebruik gemaakt wordt van bonen met een slechte kwaliteit en het toegestane percentage van beschadigde (beschimmelde) bonen hoger is. Vervolgens verwerken bedrijven ze met technieken die smaak toevoegen, maar de hoeveelheid toxinen vergroten.

Slechte Koffie vermijden

Koffie ‘blends’ zijn slecht nieuws, omdat ze goedkope bonen van verschillende gebieden mengen, wat bijna garandeert dat je beschimmelde krijgt. Daarom is het belangrijk om koffie van een enkele boerderij te kopen. Als je koffie dat gemaakt is voor de massa drinkt, dan komen de bonen in je koffiemolen zeer waarschijnlijk uit verschillende landen. Het is dezelfde logica die je vertelt om niet een hamburger te eten met vlees van verschillende dieren.

Cafeïnevrije koffie is nog erger. Cafeïne is een natuurlijk beschermingsmechanisme van de plant tegen insecten en schimmels. Het voorkomt dat schimmel en andere organismen kunnen groeien op de bonen. Schimmel is overal, maar cafeïne helpt om te voorkomen dat het op de bonen groeit terwijl deze opgeslagen liggen. Wanneer je de cafeïne verwijdert, hebben de bonen niks meer om zich mee te beschermen. Cafeïnevrije koffie bevat zowel meer aflatoxine als ochratoxine. Dit is een van de reden waarom de meeste cafeïnevrije koffie zo slecht smaakt (tenzij een speciale en duurdere verwerkingsmethode wordt gebruikt).

Je denkt mogelijk dat duurdere koffie beter voor je is, maar dit is niet noodzakelijk het geval. Arabica koffiebonen bevatten over het algemeen minder schimmels dan robusta bonen. Maar zelfs duurdere soorten koffie worden vaak verwerkt op manieren die de groei van schimmels stimuleren.

Wat is Slechte Koffie

De natuurlijke verwerkingsmethode komt veel voor in Afrika. Bij deze methode worden de bonen buiten gelaten waar er vogelpoep en ander vuil op terugkomt. Dit veroorzaakt uiteraard schimmel. Een van mijn favoriete koffiebranders omschrijft natuurlijke verwerkte bonen als: “verrukkelijk, smaakvol en bewustzijnverruimend”, omdat ze beïnvloeden hoe zijn hersenen werken.

Het natte verwerkingsproces is niet heel veel beter. Bij deze methode worden de koffiebonen in grote tonnen gedaan, waar vervolgens water aan toegevoegd wordt. Vervolgens laten ze de bonen gisten, zodat het makkelijker is om de buitenkant van de bonen te verwijderen. Hoeveel op elke oogst groeit is onvoorspelbaar, maar het zorgt meestal voor meer toxinen.

Gezondheidsexperts genieten bijna net zoveel van het in de grond boren van koffie als verzadigde vetten. Het bewijs is alleen conflicterend als je niet het complete plaatje bekijkt. De waarheid is dat de juiste soort koffie erg gezond is.

Er is erg veel informatie beschikbaar wat laat zien dat personen die koffie drinken gezonder zijn en langer met veel energie leven. Koffie verbetert focus, terughalen van geheugen en prestaties tijdens sporten. Het is ook een van de grootste bronnen van antioxidanten in ons dagelijkse dieet. Koffie is een krachtige thermogeen, wat vetverbranding stimuleert.

De juiste koffie is goed voor je. Schimmel niet. Meng de twee nooit samen.

 

LEES OOK:

4 Opmerkingen
  1. wat een goed geschreven stuk over de schimmels, mycotoxine. ik ben 57 jaar en heb nooit koffie gedronken, nu heb ik een boek gelezen het bulletproof voedingsplan, met uitgebreide beschrijving bulletkoffie en gezondheid, nu wil ik de koffie gaan drinken laag in de schimmels, is er een advies van u uit welke koffie?? want helaas staat het niet beschreven

  2. Maar welke koffie (merk/soort) is dan wél goed voor je. Het zou mooi zijn om daar het artikel mee af te sluiten. Nu laat je de lezer alleen achter met slecht nieuws en vragen

  3. Inderdaad, welke koffie is dan wel goed? Daar ben ik al aan tijdje naar op zoek. In de VS wel merken kunnen vinden maar hier in NL is dat niet duidelijk. Tips?

  4. Nu is er meerdere keren gevraagd wat dan wel de juiste koffie is voor u en dat is tevens mijn vraag. Jammer dat daar dan geen enkele reactie op komt.

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo