19 bereidingsmethodes voor geweldige koffie

De beste koffie bereiden

Als iemand je tien jaar geleden vroeg hoe je je koffie klaarmaakte, dan was je antwoord voorspelbaar: filter of misschien espresso, nietwaar? Met de nieuwe en progressieve bereidingsmethodes die vandaag de dag beschikbaar zijn, is het waarschijnlijk moeilijk om maar een favoriete methode uit te kiezen. Cold brew? Overgieten? AeroPress? Je snapt het wel, de lijst gaat maar door. Mogelijk zweer je bij de cafetière, maar als je ze niet allemaal geprobeerd hebt, dan weet je ook niet wat je mist.

In dit artikel zullen we elke methode voor het bereiden van de beste koffie die er op dit moment is bespreken. Van normaal tot modern en hopelijk kunnen we je interesse wekken om je favoriete koffie op elke mogelijk manier te bereiden.


 

Korte lijst

Naarmate de koffie-industrie evolueert en innoveert, verschijnen er nieuwe methoden voor het bereiden van koffie. Als je alleen op zoek bent naar een kleine lijst met een aantal van de meest gebruikte methodes, kijk dan snel hierboven. Wil je meer informatie over alle beschikbare bereidingsmethodes, lees dan snel verder.


 

Koffie bereiden met druk

Wanneer we het over koffie met druk bereiden, dan zal je waarschijnlijk direct aan espresso denken. Er zijn echter meer methodes dan de standaard espressomachines om koffie onder de druk te bereiden. Druk is simpelweg een manier van koffie bereiden, wat resulteert in snelle extractietijden en een meer intens drankje (vergeleken met andere bereidingsmethodes).

Koffie bereiden met druk

Laten we een kijkje nemen naar de drie meest gebruikte manieren om koffie onder druk te bereiden: de espressomachine, percolator en AeroPress.

 

1

Espressomachine

koffie bereiden espressomachineIedereen die iets over koffie weet, weet wat een espressomachine is. Ze zorgen er al sinds het begin van de 20e eeuw dat we van cafeïne worden voorzien.

Vandaag de dag zijn ze er in verschillende vormen en maten, met veel functies en gadgets. Laat je echter niet in de war brengen door de hele mooie machines, want de basis is hetzelfde. Water onder druk wordt door een kamer met fijngemalen koffiebonen door een filter geduwd, wat resulteert in wat we een shot espresso noemen.

Zijn ze duur? Ja en nee, je kunt zo weinig of zo veel uitgeven als je wilt.

Op onze website kan je verschillende koffiemachines vinden voor thuisgebruik. Ook zal je goedkopere opties kunnen vinden als je een beperkt budget hebt.

Als je meer van ambachtelijke of ouderwetse machines houdt, dan zijn pistonmachines interessant om te overwegen, waarbij je aan een hendel trekt voor een verrukkelijk kopje koffie.

Als je van op espresso gebaseerde koffiedranken houdt, maar zo min mogelijk tijd wilt spenderen aan de bereiding, dan zijn espresso volautomaten voor jou. Dit zijn geweldige machines, maar kunnen erg duur zijn. Daarnaast heb je normaal gesproken minder controle over de smaak dan bij handmatige modellen.

Wat je kan verwachten

Tijd: Dit hangt af van je apparaat. Een commerciële machine heeft mogelijk 15-40 minuten nodig om op te warmen en een apparaat voor thuisgebruik heeft maar zo’n 3 minuten nodig. Zodra de machines warm zijn heb je je shot binnen 20-30 seconden.

Soort maling vereist: Je hebt een fijne consistente maling nodig. Een trucje is om een beetje van je maling tussen de vingers te nemen en samen te knijpen. Kijk wat er gebeurt met de koffie (het moet samenklonteren in tussen je vingers). Te grof en het zal niet samenklonteren, te fijn en het zal te veel samenklonteren.

Resulterende drankje: Een goede shot espresso is sterk, scherp en vol van smaak (het mag echter niet bitter zijn).

Vereiste vaardigheid: Dit hangt helemaal af van de espressomachine die je koopt. Sommige maken bijna automatisch een kopje, terwijl je bij handmatige machines zult moeten oefenen en experimenteren voor je favoriete shotje.

Beste geschikt voor: Wanneer je van melkdranken houdt (bijv. latte) of als je een persoon bent die van een snelle en scherpe shot cafeïne houdt. Espressomachines zijn uniek; geen enkele andere machine kan een shotje espresso met dezelfde kwaliteit creëren.

Niet geschikt voor: Als je de voorkeur geeft aan een subtiel smakend drankje, niet honderden euro’s uit wilt geven aan een machine of aanrechtruimte een luxe is. Als je veel onderweg bent, dan zijn er mogelijk betere machines beschikbaar die bij je drukke reisleven passen.

Pluspunten:
 • Snel een drankje (zodra de machine eenmaal opgewarmd is)
 • Uiteenlopende prijs (en kwaliteit), van relatief goedkoop tot erg duur
 • Zeer geconcentreerde, scherpe cafeïne shot
Minpunten:
 • Goedkopere machines geven je vaak niet optimale resultaten
 • Nemen aardig wat ruimte in beslag op je aanrecht
 • Erg lastig om schoon te maken

»» bekijk hier onze beste espressomachine TOP 10 »


 

2

Mokkapot of percolator

Heb je niet een paar honderd euro om te spenderen, maar wil je nog steeds een shotje dat op een espresso lijkt met een apparaat dat met druk werkt? Dan is de mokkapot of percolator een ideale keuze voor je.

Mokkapot

De magie van de mokkapot zit hem in het bereidingsproces met zijn bereidingsproces van drie kamers. Water in de onderste kamer kookt en de stoom zorgt voor druk dat het water door de vermalen koffie naar de bovenste kamer drukt.

Is het resulterende shotje hetzelfde als een espressoshot? Afhankelijk van wie je dit vraagt, niet echt. Als je het goed doet (je hebt niet een hoop vaardigheden nodig), dan krijg je een erg sterk drankje waarmee je de dag doorkomt. Hoe beter de machine, hoe beter de kwaliteit. De machines van Bialetti worden als de beste gezien en zijn daardoor ook het populairst.

Wat je kan verwachten

Tijd: Als je je water eenmaal hebt verwarmd, duurt het niet langer dan 5 minuten (een beetje langer als je een inductiekookplaat gebruikt). Om die reden is het een goede optie voor personen die op zoek zijn naar een dosis cafeïne in de ochtend, maar niet een hoop tijd hebben.

Soort maling vereist: Dit is het lastigste van alles. Je wilt het grover dan een fijne espresso maling en fijner dan de maling voor filterkoffie. Als dat niet helpt, dan zal je gewoon moeten experimenteren om de juiste maling te vinden. Begin grof en ga steeds fijner totdat je de textuur en smaak krijgt die je fijn vindt. Als je resulterende koffie te slap/waterig is, dan is je maling te grof. Te bitter betekent een te fijne maling.

Resulterende drankje: Niet een espresso shot, maar het verschil is niet groot (als je de juiste maling en techniek gebruikt). Verwacht een scherpe en sterk smakende koffie.

Vereiste vaardigheid: Je hoeft niet een barista te zijn. Zodra je de juiste maling hebt (wat het lastigste is), is het een redelijk simpel proces. Vul simpelweg de kamers, zet de mokkapot op het vuur en houd hem goed in de gaten.

Beste geschikt voor: Als je een beperkt budget hebt of iets erg draagbaar wilt, maar geen fan bent van de ‘schone en dunne’ smaak van filterkoffie.

Niet geschikt voor: Als je van de smaak en textuur van een shot espresso houdt. Het resulterende drankje is sterk (en zelfs een beetje bitter), dus als dat niet voor jou is, zoek dan verder.

Pluspunten:
 • Erg goedkoop
 • Snel een kopje koffie
 • Erg draagbaar; je kan zelfs mini-versies kopen die perfect zijn voor het reizen
Minpunten:
 • Sommige personen zeggen dat het smaakt als een espresso shot van 15 jaren geleden (lage kwaliteit)
 • Het risico van over en onder extractie is groot (afhankelijk van hoe goed je bent in koffiebonen malen)

»» bekijk hier onze beste percolator TOP 10 »


 

 

3

AeroPress

De AeroPress heeft een cultstatus onder de reizende koffiegemeenschap, en het lijkt meer op een wetenschappelijk project dan op een koffiezetapparaat. Maar als je het ons vraagt is het iets wat de koffiewereld precies nodig had.

AeroPress

Alles wordt zo simpel mogelijk gehouden. De juiste temperatuur, juiste luchtdruk en juiste maling bieden een heerlijke kopje koffie binnen een paar minuten. Dit is momenteel echt de snelste manier van koffie bereiden.

Wanneer je een AeroPress koopt, dan koop je een simpele driedelige tool die het mogelijk maakt om geweldige koffie met minimale inspanning te bereiden. De koffie is zelfs zo goed, dat we hem beter vinden dan de Chemex.

Wat je kan verwachten

Tijd: Ondanks het simpele ontwerp kan je op verschillende manieren een kopje koffie bereiden met de AeroPress. Maar als je haast hebt, dan kan dit binnen een minuut gedaan worden zodra je water heet is. Schoonmaken is ook erg makkelijk.

Soort maling vereist: Dit is het mooiste van de AeroPress, het maakt niet uit. Je krijgt een ander resultaat op basis van je maling, dus je kunt per dag wisselen afhankelijk van je humeur.

Resulterende drankje: Mooie kleur en smaak. Het is meer een ‘schoon’ smakende koffie (anders dan bijvoorbeeld de cafetière of mokkapot). De AeroPress in vier woorden is: soepel, rijk, puur en snel.

Vereiste vaardigheid: Zelfs je kat kan hem gebruiken, het is zo makkelijk. Wees echter niet lui, want zodra je de normale techniek onder de knie hebt, kan je proberen om andere methodes en technieken te gebruiken.

Beste geschikt voor: Als je een reiziger bent of iemand die een snelle, schone en geweldig smakende koffie wilt. Of misschien houd je van kamperen? De AeroPress vinkt alle vakjes af.

Niet geschikt voor: Dit klinkt misschien overdreven, maar iedereen moet een AeroPress kopen (iedereen die koffie drinkt in ieder geval). Als je het idee van afval en papieren filters gebruiken niet fijn vindt, dan is dit misschien niet geschikt voor je.

Pluspunten:
 • Erg draagbaar; je kan hem overal mee naartoe nemen, zonder dat hij kapot gaat (hij is gemaakt van plastic zonder BPA)
 • Je kan je drankje een hoop aanpassen (veel plezier met experimenteren)
 • Maakt een geweldig, schoon kopje koffie
Minpunten:
 • Er zijn papieren filters nodig, wat afval creëert
 • Je kunt slechts twee kopje koffie per keer maken, dus voor een grote groep is dit apparaat niet geschikt

»» lees hier onze aeropress review »


 

Koffie bereiden door te laten trekken

Trekken is gewoon een ander woord voor onderdompeling, en het is de meest fundamentele (en langst bestaande) methode om koffie te zetten.

Het is simpel gezegd vermalen koffie met heet water mengen, zodat ze samen hun magie uit kunnen voeren. Vervolgens scheid je de twee, waarbij koffie achterblijft en je de koffiedik weggooit (je kan een hoop dingen doen met koffiedik).

Cafetière koffie

Klinkt simpel nietwaar? De trektijd komt echter redelijk precies. Scheid de twee te vroeg en je krijgt een slappe hap, doe het te laat en je krijgt een typische bittere koffie. Leren hoe je op de juiste manier moet trekken is echter geen hogere wiskunde. En wanneer je het goed doet houd je een drankje over met een unieke smaak, waarbij je smaken van je koffiebonen ontdekt die je nog niet kende.

De meest gebruikte manier om vermalen koffie te laten trekken, is met de cafetière, maar we zullen ook de softbrew, koffiezakjes en de vacuümpot bespreken.

 

4

Cafetière

De cafetière is de onofficiële mascotte van thuis bereide koffie. Deze tool trekt koffie al in huishoudens sinds voordat je grootouders geboren waren en hij heeft een erg loyale groep volgers. Waarom? Er zijn waarschijnlijk meerdere redenen hiervoor, maar de belangrijkste zijn volgens ons het gebruiksgemak, goedkoop en een uiteindelijk drankje met een smaak en gevoel als geen enkele andere methode.

Cafetière

Als je koffie wilt bereiden met een cafetière, zorg er dan voor dat je kwalitatieve koffiebonen gebruikt en de juiste maling hebt. Dit zijn twee dingen waar veel mensen fouten maken en zodoende onterecht de cafetière als slecht bestempelen.

Wat je kan verwachten

Tijd: Dit is niet een erg snelle methode, maar ook niet super langzaam. Van bijna kokend water tot trekken en scheiden heb je ongeveer 10 minuten nodig. Tijdens het trekken heeft je cafetière je volledige aandacht nodig.

Soort maling vereist: Een grove maling is de enige die hier werkt. Een te fijne maling betekent dat koffiedeeltjes door het filter gaan en in je uiteindelijke drankje terechtkomen. Hierdoor maakt de koffie te lang contact met het water, waardoor je een bitter drankje krijgt.

Resulterende drankje: Een unieke, zachte aromatische koffie die vol van smaak van je specifieke koffiebonen is. Er zal echter altijd een beetje koffie in je drankje komen, dus vermijd het laatste slokje als je dit niet fijn vindt.

Vereiste vaardigheid: Koffie zetten met een cafetière is makkelijk. Een perfect drankje bereiken is echter iets lastiger. Als je echter duidelijke instructies volgt, dan zal je ongetwijfeld een heerlijk drankje overhouden.

Beste geschikt voor: Als je van het unieke drankje houdt dat je van een cafetière krijgt of als je vaak koffie moet zetten voor meerdere personen.

Niet geschikt voor: Als je veel reist, want hij is meestal van glas gemaakt, alhoewel er wel roestvrijstalen opties zijn.

Pluspunten:
 • Onderscheidende en unieke smaak
 • Eenvoudig te gebruiken met het juiste advies
 • Mogelijkheid om grote potten koffie te maken zonder het proces te hoeven herhalen
Minpunten:
 • Smaak past misschien niet bij je
 • Trekken is lastig om te perfectioneren en iets wat het vaakst fout gaat bij een cafetière

»» bekijk hier onze beste cafétiere TOP 10 »


 

5

SoftBrew

SoftBrew is een relatief nieuwe uitvinding (sinds 2010) en wordt omgeschreven als primitief maar toch geavanceerd. We hebben geen idee wat ze met die slogan bedoelen, aangezien twee tegenstrijdige dingen zijn. Als we de SoftBrew echter in onze eigen woorden moeten omschrijven, dan zouden we zeggen: “Het is als een french press, maar dan makkelijker”.

SoftBrew

Deze tool is de betekenis van simpel. Vul het roestvrijstalen filter met vermalen koffie, voeg heet water toe, laat het 4-8 minuten trekken en serveer. Het is net als een theepot en er zijn geen trucjes vereist.

Het mooie van deze gadget is het speciale filter (wat het bedrijf geavanceerd noemt). Deze heeft duizenden piepkleine gaatjes, wat inhoudt dat je elke soort maling kan gebruiken (ja, zelfs erg fijn).

Wat je kan verwachten

Tijd: Zodra je heet water hebt neemt het 4-8 minuten in beslag.

Soort maling vereist: Alles kan, je kunt elke gewenste maling gebruiken. Ga dus lekker experimenteren met je favoriete smaak.

Resulterende drankje: Vergelijkbaar met de cafetière. Het speciale filter maakt een maling kleiner dan 150 micrometer, wat het resulterende drankje diepte, smaak en volheid geeft. Het is als bij een cafetière, maar dan schoner.

Vereiste vaardigheid: Geen. Je kan een uitstekende kopje koffie met de SoftBrew bereiden wanneer je je ogen dicht hebt en je handen vastgebonden zijn. Dat is ook precies de bedoeling.

Beste geschikt voor: Als geen interesse hebt in het uitvogelen van de vele stappen die bij het creëren van een goede koffie naar voren komen en als je de voorkeur geeft aan een makkelijk te bereiden koffie die beter smaakt dan oploskoffie.

Niet geschikt voor: Als je je bereiding af en toe wilt veranderen en een beetje creatief wilt zijn met hoe je bereidt. Past dit profiel bij jou, dan zal je dit apparaat niks aan vinden.

Pluspunten:
 • Erg makkelijk om te gebruiken
 • Relatief snel klaar
 • Beschikbaar in verschillende afmetingen
Minpunten:
 • Gemaakt van keramische onderdelen en daarvoor niet geschikt voor reizen (te breekbaar)

LEES OOK: Hoe French Press koffie maken?


 

6

Koffiezakje

Het idee van oploskoffie is geweldig. Het zit in een kleine pot, welke je overal mee naartoe kunt nemen en je hoeft alleen maar heet water te hebben. Er is echter een probleem; het smaakt verschrikkelijk. Maak kennis met het koffiezakje, de oplossing voor slecht smakende oploskoffie.

Koffiezakje

Vermalen koffie (niet oplosbare koffie) in een filterzakje doe je rechtstreeks in je hete water. Laat het een gewenste tijd trekken en je hebt je drankje. En heb je geen zin om koffiezakjes te kopen, dan kan je altijd je eigen maken.

Net als bij alle bereidingsmethodes waarbij de koffie in het water trekt, bestaat er een risico dat je het te lang laat trekken als je de tijd niet in de gaten houdt. Dat is echter het enige wat je fout kan doen.

Wat je kan verwachten

Tijd: De snelheid van het algehele proces is zo snel als bereiden mogelijk is. Je drankje zal binnen 3-4 minuten klaar zijn. Malen of voorverwarmen is niet nodig.

Soort maling vereist: Als je van tevoren verpakte koffiezakjes koopt, dan is de keuze niet aan jou. Wanneer je echter je eigen maakt, kies dan voor een medium-fijne maling (elke maling werkt, maar hoe fijner, hoe meer smaak je krijgt).

Resulterende drankje: Niks speciaals, aangezien je bonen niet vers vermalen of goed opgeborgen worden, maar het is nog altijd beter dan oploskoffie.

Vereiste vaardigheid: Kan je thee zetten? Zo ja, dan kan je dit ook.

Beste geschikt voor: Als je geen oploskoffie wilt, maar nog steeds een dosis cafeïne wilt hebben wanneer je onderweg bent.

Niet geschikt voor: Als je graag het proces van je eigen koffie bereiden wilt aansturen of niet van koffie houdt dat niet vers gemalen is.

Pluspunten:
 • Geen dure apparaten voor koffiebereiding vereist
 • Erg draagbaar
 • Goedkoop
Minpunten:
 • Geen vers gemalen bonen smaak
 • Afval (moeder natuur zal niet blij met je zijn)

 

7

Vacuümpot

Dit apparaat staat ook wel bekend als een sifonpot. Koffie op deze manier bereiden is zo uniek als maar kan. Het is een combinatie van bereidingsmethodes: volledige onderdompeling (aangezien je koffie in het water gaat), maar ook een vacuümactie om een geweldig smakend kopje te bereiden.

Vacuümpot

Het is geen eenvoudige manier om koffie te bereiden. Er is een hoop inspanning en processen vereist, dus dit is misschien iets om elke dag te gebruiken (tenzij je tijd in overvloed hebt natuurlijk).

Sommige personen zweren bij het geweldige kopje koffie dat je volgens hen krijgt, maar wij denken meer dat het een gadget is. Het is een apparaat om uit de kast te halen wanneer je bezoek over de vloer hebt en te laten zien hoe geavanceerd jou manier van koffie bereiden is. Zorg er wel voor dat je je buren van tevoren waarschuwt als je deze tool gebruikt, want anders denken ze mogelijk dat je illegale dingen aan het bereiden bent.

Wat je kan verwachten

Tijd: Maak ongeveer 10 minuten vrij voor deze methode. Het naderhand schoonmaken van deze vacuümpot is alles behalve makkelijk.

Soort maling vereist: Een medium/grove maling zal de beste resultaten bieden, net als bij een Chemex.

Resulterende drankje: Erg schoon en vol van smaak (wanneer je het goed doet). Aangezien je drankje alleen maar contact maakt met glas, zal het de puurst smakende koffie zijn die je proeft.

Vereiste vaardigheid: Je bent betrokken bij het hele proces en je moet de stappen goed volgen. Als je een wetenschapper bent of soms illegale brouwsel creëert, dan weet je wat je moet doen.

Beste geschikt voor: Als je echt betrokken wilt zijn bij het bereiden van je koffie en iets unieks uit wilt proberen.

Niet geschikt voor: Wanneer je een snel en makkelijk te bereiden koffiedrankje wilt.

Pluspunten:
 • Wanneer je het goed doet produceert dit volgens expert een van de best smakende kopjes koffie
 • Je vrienden zullen denken dat je een koffie-expert bent
Minpunten:
 • Het is een geavanceerde bereidingsmethode. Bereid jezelf voor op fouten
 • Erg breekbaar; je kan hem beter thuis laten
 • Als je gewoon een simpele koffie wilt, dan zal je dit ding haten

 

Koffie bereiden met een filter

Filterkoffie geniet op het moment weer een hele nieuwe opleving. Het lijkt wel of elke maand een nieuw, vreemd uitziend en progressief filterapparaat uitgevonden wordt. In dit hoofdstuk zullen we filtermethodes waarbij je water over de koffie giet, cold brew, filterkoffieapparaten en alles daartussen bespreken.

Elektrische percolator

Deze bereidingsmethode is relatief recht toe recht aan. Giet water over je vers vermalen koffiebonen die in een soort van filter zitten. Zwaartekracht helpt het water terwijl het door de koffie stroomt (en in het opvangreservoir onderaan terechtkomt). Het resultaat is een schoon, helder en licht smakend drankje. Je kan het beste een ketel met ganzennek gebruiken, zodat je meer controle hebt over het gieten.

 

Minder is meer met deze bereidingswijze. De meeste filterapparaten zijn klein, draagbaar, goedkoop en gewoon een geweldige manier om een kleine hoeveelheid heerlijke koffie te bereiden. Hieronder zullen we de elektrische percolator, Chemex, Hario V60, Kalita Wave, Melitta Ready Set Joe, Vietnamese filterapparaat, Beehouse filterapparaat en de cold brew filtermethode bespreken.

 

8

Elektrische percolator

De percolator is niets nieuws of geavanceerd in de koffiewereld. Als je naar een saai diner op het Noordelijk halfrond bent geweest, dan is de kans groot dat je ook gepercoleerde koffie hebt gedronken. Er schijnen zelfs personen te zijn die van gepercoleerde koffie houden, maar die personen hebben waarschijnlijk nooit echte koffie gedronken.

elektrische percolator

Het drankje in een percolator wordt meerdere keren gekookt, wat leidt tot over-extractie en een bittere, bruine rotzooi als een resultaat. Als je denkt dat slechte koffie beter is dan geen koffie, dan zul je mogelijk iets drinkbaars kunnen maken van deze bruine rotzooi. Smaken verschillen nu eenmaal.

Recente innovaties hebben ervoor gezorgd dat bepaalde koffiemachines flink verbeterd zijn. De huidige automatische filterkoffieapparaten zijn bijvoorbeeld veel beter dan de modellen van vroeger. Genoeg reden in onze ogen om met een wijde boog om een elektrische percolator te lopen.

Wat je kan verwachten

Tijd: Volgens de instructies moet je de percolator tien minuten zijn werk laten doen. Dit is echter een geweldige manier om je koffie te verpesten. Probeer 3-4 minuten voor betere resultaten.

Soort maling vereist: Je moet een grove maling gebruiken. Als je een fijne maling gebruikt zal je de koffie alleen maar meer verpesten.

Resulterende drankje: Niks speciaals. Als je een grove maling gebruikt en de machine niet langer dan vier minuten zijn ding laat doen, dan zal je iets drinkbaars krijgen. Je zal echter niet het enthousiasme van andere methodes hebben om dit drankje op te drinken.

Vereiste vaardigheid: Geen, doe simpelweg koffie en water in de machine en doe hem aan.

Beste geschikt voor: Als je het niet belangrijk vindt hoe je koffie smaakt en je simpelweg je dosis cafeïne wilt hebben. Het is snel en makkelijk.

Niet geschikt voor: Iedereen die respect voor koffiebonen heeft.

Pluspunten:
 • Snel en makkelijk
 • Vult je huis met de geur van koffie
Minpunten:
 • Slechte manier om koffie te zetten; bitter en heet
 • Moet vaak worden gereinigd om smaak- en gezondheidsredenen

 

9

Chemex

Als je voor het eerst een Chemex ziet, wil je hem misschien eerder als vaas gebruiken dan koffieapparaat. Er is echter een reden waarom hij er zo uitziet. Hij bereidt geweldige koffie en doet dit met stijl.

Het grootste voordeel van een Chemex ten opzichte van andere drupmethodes, is capaciteit. Je kan makkelijk 3 of 4 kopjes per keer maken, in plaats van 1 of 2. Dit is dus erg handig als je vaak voor een groep koffie moet bereiden.

Chemex

Net als bij andere vergelijkbare bereidingsmethodes is het niet zo simpel als koffie in het filter doen en hier water over heen gieten. Je moet de fijne details onder de knie krijgen, zoals de maling, watertemperatuur en hoeveelheid koffie. Zodra je dit echter gelukt is, zal je verrukkelijke koffie kunnen bereiden.

Wanneer je hem vergelijkt met de AeroPress, cafetière, Hario V60 en Kalita Wave, dan presteert deze gadget zeker niet slechter.

Wat je kan verwachten

Tijd: Zo’n 3,5 minuut nadat je alle voorbereidingen getroffen hebt, betekent dat dit een snelle manier is om koffie te bereiden.

Soort maling vereist: Speel hiermee om je voorkeur te vinden, maar ideaal is alles tussen medium en grof en dan iets meer richting medium.

Resulterende drankje: Chemex filters zijn ongeveer 30% dikker dan de filters bij andere filtermethodes. Dit betekent dat je een koffie met een rijkere smaak krijgt. Denk aan een cafetière, maar dan zonder de koffiedeeltjes.

Vereiste vaardigheid: Er zijn veel manieren waarop je koffie bereiden met een Chemex kan verpesten, waardoor je een slap of bitter drankje krijgt. Oefening baart kunst bij deze methode.

Beste geschikt voor: Als je een voorstander van filterbereiding bent en iets wilt hebben dat ook direct fungeert als een kunstwerk. Ook als je meer dan twee kopjes per keer wilt bereiden, is dit het geschikte apparaat.

Niet geschikt voor: Als je maar een paar kopjes hoeft te bereiden of je je koffieapparaat graag mee op reis neemt.

Pluspunten:
 • Maak 3-4 kopjes in één keer
 • Zeer rijk en aromatisch drankje
 • De mooiste manier om koffie te zetten
Minpunten:
 • Grote kans op een slappe of bittere koffie
 • Te groot als je maar 1-2 kopjes koffie per keer wilt bereiden

 

10

Hario V60

We zullen eerlijk zijn. Toen we onze eerste V60 kregen, hadden we er niet veel vertrouwen in. Het leek gewoon zo simpel vergeleken met andere machines voor deze bereidingsmethode. Sindsdien hebben we echter geleerd om geen vooroordelen te hebben.

De Hario V60 is een simpele, maar briljante manier om koffie te bereiden. Hij is klein en licht, wat betekent dat je hem bijna overal mee naartoe kunt nemen en de resulterende koffie smaakt geweldig. Hij is simpel, draagbaar en werkt; wat wil je nog meer?

Hario V60

Ja, hij ziet er super simpel uit, maar de innovatie van dit kleine filterapparaat zit hem in zijn unieke ontwerp. Aan de onderkant van de conus zit een groot gaat, welke gevoed wordt door ronde ribben aan de zijkanten.

Plaats een papieren filter, doe hier je vermalen koffie in en je bent klaar om te beginnen. Net als bij andere filtermethodes is er een techniek om het perfecte drankje te bereiken. Maar na een paar keren proberen zal je dit onder de knie hebben.

Wat je kan verwachten

Tijd: 3 minuten gieten en daarna ongeveer een halve minuut laten bezinken betekent dat je binnen 5 minuten een kopje koffie hebt. Dat is snel genoeg.

Soort maling vereist: Medium-fijne maling werkt het beste.

Vereiste vaardigheid: Het proces is erg recht toe, recht aan. Let wel op dat je fouten kunt maken door de manier waarop je giet. Het voordeel is dat je volledige controle hebt over je bereiding, wat betekent dat je je koffie aan kan passen op basis van je voorkeuren.

Beste geschikt voor: Als je veel onderweg bent of reist (kamperen of backpacken), maar geen genoegen wilt nemen met oploskoffie. De V60 is erg licht en een geweldige toevoeging aan de uitrusting van elke koffieliefhebber. Perfect voor wanneer je snel koffie wilt bereiden met de filtermethode.

Niet geschikt voor: Als je de soort persoon bent die met de druk op een knop koffie wil.

Pluspunten:
 • Creëert snel een kwalitatief drankje
 • Erg makkelijk om schoon te maken
 • Zeer betaalbaar
Minpunten:
 • Maakt gebruik van speciale filters, die je online moet kopen (houd je voorraad in de gaten)

 

11

Kalita Wave

De Kalita Wave is de aartsvijand van de Hario V60 en legt het vuur zeker aan de schenen. Net als de V60 heeft de Kalita Wave een eenvoudig conus vorm filterhouder. Het vlakke in plaats van conische ontwerp van de V60 betekent echter een langere bezinktijd en minder ruimte voor fouten.

Kalita Wave

Dit begint langzaam een favoriet van veel koffieliefhebbers te worden en daar is een goede reden voor. Met de Kalita Wave kan je keer op keer en met gemak een heerlijk kopje koffie creëren. En voor veel personen is consistentie erg belangrijk op het gebied van dagelijkse bereidingsmethodes.

Wat je kan verwachten

Tijd: Aangezien de bereiding erg lijkt op die van de Hario V60, is de tijd die nodig is voor een drankje nagenoeg hetzelfde.

Soort maling vereist: Een fijne maling die ongeveer dezelfde consistentie als tafelzout heeft.

Resulterende drankje: Het resultaat is een rijke, schoon smakende koffie, vergelijkbaar met de meeste filterapparaten.

Vereiste vaardigheid: Het design van deze tool betekent dat er minder kans op fouten is, dus het is erg recht toe recht aan. Het onder de knie krijgen van deze methode hangt helemaal af van hoe je giet.

Beste geschikt voor: Als je van deze bereidingswijze houdt en iets kleins en lichts wilt dat je consistent een uitstekend drankje geeft (zelfs op dagen waar alles fout gaat).

Niet geschikt voor: Als je meer controle wilt over de bereiding. Probeer dan de Hario V60.

Pluspunten:
 • Creëert snel een kwalitatief drankje
 • Erg makkelijk om schoon te maken
 • Zeer betaalbaar
Minpunten:
 • Maakt gebruik van speciale filters, die je online moet kopen (houd je voorraad in de gaten)

 

12

Vietnamees filterapparaat

Het Vietnamese filterapparaat (ook wel een ‘Phin’ genoemd), is een tool waarmee je binnen 4-5 minuten één kopje koffie kunt bereiden. Dit maakt hem geweldig voor solo-koffiedrinkers die op zoek zijn naar een snelle en makkelijke manier om filterkoffie te bereiden.

Vietnamees filterapparaat

In tegenstelling tot sommige bovenstaande methodes komt er bij deze niet veel vaardigheden naar voren en de manier van gieten maakt ook niks uit. Het is bijna zo makkelijk als maar kan. Voeg simpelweg je water toe en wacht.

Waarom zijn we fans van dit Vietnamese filterapparaat? In de zomer houden we van ijskoffie en daarvoor is deze tool erg geschikt.

Wat je kan verwachten

Tijd: Binnen 4-5 minuten zal je drankje klaar zijn.

Soort maling vereist: Redelijk grof. Ongeveer als voor een cafetière, maar dan iets fijner.

Resulterende drankje: Uniek. Het is minder sterk dan een espresso, maar veel soepeler en schoner dan een cafetière. Aangezien er geen gebruik gemaakt wordt van papieren filters, zal de olie in je drankje terechtkomen, net als bij een French press.

Vereiste vaardigheid: Volg een paar simpele instructies en je zal deze methode binnen een mum van tijd onder de knie hebben. Hij vereist lang niet zoveel inspanning van jou kant dan bij sommige andere filtermethodes.

Beste geschikt voor: Als je een filterapparaat voor enkele kopjes wilt, maar hiervoor niet de juiste manier van gieten wilt leren. Als je een fan van Vietnamese ijskoffie bent, dan moet je deze zeker kopen.

Niet geschikt voor: Aangezien je maar een kopje per keer kunt bereiden, is hij uiteraard niet geschikt om koffie voor grotere groepen of huishoudens te bereiden.

Pluspunten:
 • Gemakkelijk onder de knie te krijgen
 • Perfect voor enkel kopje koffie
 • Licht, draagbaar en duurzaam
Minpunten:
 • Je krijgt maar een kopje per keer
 • Het ontbreken van een papieren filter betekent dat je een kleine hoeveelheid koffieresten op de bodem van je kopje krijgt (vooral als je te fijn maalt)

 

13

Melitta Ready Set Joe

De Melitta Ready Set Joe is de handigste optie op de markt. Perfect voor fanatieke kampeerders die van een goed kopje koffie houden.

Melitta Ready Set JoeHet is een simpele plastic conus filter die binnen een mum van tijd je koffie bereidt. Zijn prijskaartje en draagbaarheid betekent dat hij een favoriet van kampeerders en reizigers is.

Wat je kan verwachten

Tijd: 4-5 minuten en je hebt dosis cafeïne.

Soort maling vereist: Medium-fijn werkt het beste.

Resulterende drankje: Niets wat in de buurt komt van een meer geavanceerd filterapparaat, maar het is nog steeds beter dan cowboy koffie.

Vereiste vaardigheid: Niet veel, het is zo simpel als maar kan.

Beste geschikt voor: Als je een kampeerder, backpacker of koopjesjager bent.

Niet geschikt voor: Als je van de schone smaak van een meer geavanceerd filterapparaat houdt, dan zal je niet onder de indruk zijn van deze.

Pluspunten:
 • Goedkoop; je hebt er al een voor een zakcentje
 • Erg draagbaar en licht
 • Zeer eenvoudig om schoon te maken
Minpunten:
 • Niks geweldigs op het gebied van de koffie (het is plastic)
 • Maar een kopje per keer

 

14

Bee House filter

De Bee House is nog een Japans filterapparaat die de laatste tijd veel aandacht krijgt in de koffiewereld. Dit komt waarschijnlijk omdat hij makkelijk te gebruiken is, geweldige filterkoffie bereidt en er mooier uitziet dan de meeste filtermodellen (hij is gemaakt van keramiek en beschikbaar in verschillende kleuren).

Bee House

Het is belangrijk om op te merken dat de leercurve meer vergevingsgezind is dan de Hario V60 of de Kalita Wave (hij loopt langzamer leeg en werkt met een grove maling). Dit betekent dat dit een geweldige optie is om de wereld van koffie bereiden met water over koffie gieten te ontdekken. Je krijgt ongetwijfeld een geweldig drankje, zelfs als je hier erg slecht in bent.

Wat je kan verwachten

Tijd: De bereidingstijd is zo’n 3/3,5 minuut.

Soort maling vereist: Medium-fijn is ideaal; iets fijner dan een standaard filterkoffie maling (vergelijkbaar met tafelzout).

Resulterende drankje: Je krijgt een schone en helder smakende koffie (zoals bij de meeste filtermodellen). Aangezien hij echter langzamer leegloopt dan andere methodes, kan je meer smaak verwachten.

Vereiste vaardigheid: Oefening baart kunst, maar je kunt de Bee House veel makkelijker onder de knie krijgen dan andere bereidingsmethodes in deze categorie.

Beste geschikt voor: Als je een filterapparaat wilt die heerlijke koffie bereidt, maar er ook nog eens mooi uitziet (hij zal ongetwijfeld bij je keuken passen).

Niet geschikt voor: Neem je graag een koffieapparaat mee tijdens het reizen? Koop dan deze niet, want het keramische materiaal is uiteraard niet geweldig om mee te reizen.

Pluspunten:
 • Gebruikt standaard filters, dus die kan je in elke supermarkt vinden
 • Gemaakt van keramiek, wat warmte langer vasthoudt dan plastic
Minpunten:
 • Keramiek is breekbaar, dus pas op

 

15

Clever Dripper

Deze ziet eruit als elk ander filterapparaat waarbij je water over de koffie giet (niet dat daar iets mis mee is). Wanneer je echter beter kijkt, dan zal je merken dat de Clever Dripper een kruising is tussen een trek en overgiet apparaat.

Clever Dripper

Wat dit kleine apparaat onderscheidt van de andere modellen in deze categorie, is zijn handige klein klepje dat voorkomt dat het water in je kopje stroomt totdat je deze opent.

Je gebruikt hem zoals elk ander filterapparaat. Dus je plaatst een filter en voegt je koffie en water toe. Dit laat je vervolgens zolang trekken als je wilt. Wanneer je drankje klaar is, plaats je het filter op je kopje wat ervoor zorgt dat het klepje opengaat en je heerlijke koffie in je kopje stroomt. Dit is zo gedaan, zodat je meer controle hebt over de bereiding, wat betekent dat je hem volgens je smaak en stemming aan kunt passen.

Wat je kan verwachten

Tijd: Dit hangt wederom af van je voorkeur. 3-4 minuten is het minimum, maar laat het langer trekken als je dat lekker vindt.

Soort maling vereist: Medium/fijne maling is ideaal, maar aangezien je meer controle hebt over de tijd, kan je hier een beetje mee experimenteren.

Resulterende drankje: Sommige vinden het heerlijk en zeggen dat je het beste van een cafetière en filterapparaat krijgt (minus de minpunten). Andere vinden het echter niks speciaals. Volgens ons smaakt het als elk ander kwalitatief filterapparaat.

Vereiste vaardigheid: Volg de stappen en timing en je zal de basis binnen een mum van tijd onder de knie hebben.

Beste geschikt voor: Als je van de overgiet methode houdt, maar eens iets anders wilt proberen.

Niet geschikt voor: Als je van de mooiere dingen in de koffiewereld houdt (zoals de Chemex), dan zal je niet onder de indruk zijn. Hij ziet er goedkoop en plastisch uit.

Pluspunten:
 • Makkelijk om te gebruiken en schoon te maken
 • Geschikt om mee te nemen op reis
 • Goedkoop
Minpunten:
 • Ziet er goedkoop en breekbaar uit, ook al is het plastic
 • Niet het mooiste filterapparaat dat je aan je uitrusting toe kan voegen

 

16

Cold brew (koud bereide koffie)

Als je nog nooit van koud bereide koffie hebt gehoord, dan ben je nieuw in de koffiewereld of je hebt de laatste jaren geen aandacht besteed aan koffie. Cold brew zoals het in het Engels heet, is een van de meest populaire met cafeïne geïnfuseerde innovaties van onze tijd en nee we hebben het niet over ijskoffie.

Cold brew

Je bereidt het kort gezegd door langzaam koud gefilterd water door vers gemalen koffie te laten druppelen gedurende een lange periode (vaak 10 uur of meer).

Is het zoals hete koffie, maar dan koud? Nee, het lijkt er totaal niet op. Aan het einde zal je geduld beloond worden met een sterke, intense, uniek smakende koffie met een super soepele afwerking (geen zuurheid of bitterheid). Het is niet nodig om de smaak te ‘verbeteren’ met melk of zoetstoffen. Dit betekent dat je de echte herkomst van de koffiebonen en waar ze verbouwd worden kan proeven.

Koud bereide koffie is onze persoonlijke favoriet, omdat het tot twee weken vers blijft. Dus vul een paar oude potten in de koelkast en met één keer bereiden heb je voor dagen achter elkaar je dosis cafeïne.

Wat je kan verwachten

Tijd: De bereidingstijd is 10-24 uur, maar je geduld zal beloond worden.

Soort maling vereist: Grof (net als grof zand).

Resulterende drankje: Het is een sterk en intens drankje, maar zonder elke vorm van bitterheid. Je krijgt de volle smaken van de gebruikte koffiebonen. Het mooiste is dat de nasmaak super soepel is.

Vereiste vaardigheid: Zorg ervoor dat je de juiste maling hebt, stel je koude druppelaar in zoals bedoeld en dat is alles wat je hoeft te doen.

Beste geschikt voor: Als je in een warme omgeving bent of wanneer het zomer is (dan heb je dit echt nodig). Het is ook een geweldige optie voor iemand die de typische scherpe pieken en dalen van standaard koffie ervaart. Cold brew geeft je je dosis cafeïne, maar zonder de ‘crash’ (je blijft mentaal alert, maar kalm).

Niet geschikt voor: Als je geen geduld hebt. Dit is de langzaamste bereidingsmethode die je ooit zal tegenkomen.

Pluspunten:
 • Unieke smaak zonder de bitterheid
 • Geen cafeïne crash
 • Maak extra en bewaar het in de koelkast
Minpunten:
 • Vereist tijd en geduld

 

17

Nitrokoffie

Nitrokoffie is gebaseerd op koud bereide koffie en een van de meest recente innovaties in de koffiewereld. Je zult er het komende jaar ongetwijfeld meer over horen.

Nitrokoffie

Zoals de naam aangeeft is het (koud bereide) koffie volgepompt met stikstof, wat de smaak en textuur op een erg fijne manier beïnvloedt. Het resultaat is vergelijkbaar met cold brew, maar scherper en een beetje zoeter, en het ziet er beetje uit als Guinness bier.

Wat je kan verwachten

Tijd: Als je nitrokoffie zelf wilt bereiden, dan moet je eerst cold brew maken (en je hebt meer dan een paar kopjes nodig). Dit neemt zo’n 24 uur in beslag en zodra je je systeem opgesteld hebt, is het net of je een biertje trekt.

Soort maling vereist: Net als cold brew.

Resulterende drankje: Een scherp, licht en romig drankje, wat er bijna uitziet als een schuimend biertje. De al hoge hoeveelheid cafeïne in je cold brew wordt gecombineerd met stikstof (wat cafeïne sneller in je bloedstroom absorbeert), betekent dat je een flinke energieboost krijgt.

Vereiste vaardigheid: Het hele systeem opbouwen en het gieten perfectioneren kan lastig zijn.

Beste geschikt voor: Als je van cold brew houdt (dan vind je dit helemaal lekker).

Niet geschikt voor: Als je van hete, traditionele koffie.

Pluspunten:
 • Biedt een flinke cafeïne hoeveelheid
 • Het is een erg lichte, romige en verfrissende manier om koude koffie te drinken
 • Je hoeft geen melk of suiker toe te voegen; waardoor het gezonder is dan normale koffie
Minpunten:
 • Het is niet bepaald makkelijk om te bereiden en vereist een investering in uitrusting en tijd

 

Koffie bereiden door te koken

Zijn al deze apparaten voor het bereiden van koffie noodzakelijk? Ja, ze maken koffie bereiden leuk en maken het mogelijk om je drankje aan te passen. Zolang koffie al bestaat is er echter één bereidingsmethode die het simpelste van alles is: je koffie koken met water.

koffie bereiden door te koken

Het enige wat je nodig hebt om koffie te zetten is water, warmte en vermalen koffie, dus waarom zou je het moeilijker maken dan nodig? Als je geen koffieapparaat (in de buurt) hebt, dan hoef je je geen zorgen te maken. Je kan met de meest eenvoudige dingen een degelijk kopje koffie bereiden.

We zullen hieronder een kijkje nemen naar de cowboy en Turkse methode.

 

18

Cowboy koffie

Dit is de oudste bekende methode van koffie bereiden. Het is ouderwets, maar het werkt en je hebt niet veel nodig om het te maken. Het wordt meestal rond het kampvuur gebruikt wanneer niemand spullen voor het bereiden van koffie heeft meegenomen. Het enige wat je nodig hebt is een vlam en pan.

Cowboy koffie

Het enige wat je hoeft te doen is de pan vullen met water en aan de kook brengen, doe er je vermalen koffie in, haal het van het vuur af en laat het een paar minuten koken. Zodra de koffie bezonken is naar de bodem van de pan, kan je langzaam de koffie in je mok gieten. Niks speciaals vereist.

Wat je kan verwachten

Tijd: Zodra het water kookt heb je 4-5 minuten nodig om je koffie te bereiden, een paar meer om de koffie te laten bezinken en nog een paar meer om het in je mok te gieten met een vaste hand. Uiteindelijk duurt het zo’n 10 minuten, maar we hebben niet gezegd dat dit een snelle methode was.

Soort maling vereist: Medium-grof is ideaal en alles groter dan dat. Voeg geen fijn gemalen koffie toe, want anders zal je een mond vol koffiedik hebben.

Resulterende drankje: Het is een vallen en opstaan methode en het juiste resultaat hangt af van je timing, je maling en alle andere variabelen die gepaard gaan met de bereiding. In alle gevallen is het echter nog altijd beter dan oploskoffie, maar dit is niet iets wat in in een café geserveerd zal worden.

Vereiste vaardigheid: Kan je een ei koken? Zo ja, dan ben je al geslaagd voor de cursus cowboy koffie bereiden.

Beste geschikt voor: Als je geen geld hebt om te investeren in een koffieapparaat.

Niet geschikt voor: Het bereidingsproces is alles behalve verfijnd, dus als je dat niks vindt, controleer dan of je een geschikt filterapparaat in je rugzak hebt gedaan.

Pluspunten:
 • Je hebt geen luxe accessoires nodig, dus je kan het nagenoeg overal bereiden
 • Je voelt je als Bear Grylls, Ed Stafford, etc.
Minpunten:
 • Het resulterende drankje is niks speciaals
 • De kans is groot dat je je koffie en jezelf verbrandt

 

19

Turkse koffie

Vanaf 1299 regeerde het Ottomaanse rijk Turkije gedurende een indrukwekkend lange periode en Turkse koffie speelde een grote rol bij het behouden van een uithoudingsvermogen. De kans is groot dat we dat laatste stuk zelf verzonnen hebben, maar je kan er wel zeker van zijn dat Turkse koffie erg sterk is en al erg lang een veel gebruikte bereidingsmethode is.

turkse koffie

Turkse koffie bereiden lijkt makkelijk, maar zoals bij alle bereidingsmethodes vereist het nog steeds een beetje vaardigheid om het goed te doen.

Voor de bekendste manier gebruik je een Turks koffiepannetje (cezve), water en erg fijn gemalen koffie. Je laat de koffie een paar keer sudderen (2-3 keer) en uiteindelijk krijg je een drankje dat je lekker zult vinden of niet. Je kunt het omschrijven als sterk, maar met een uitstekende smaak en een dikke schuimlaag bovenop.

Wat je kan verwachten

Tijd: 3-4 minuten voor een kopje. Het is een snelle bereidingsmethode.

Soort maling vereist: De fijnste maling die je kunt krijgen, bijna poeder. Je hebt een speciale koffiemolen nodig om dit te bereiken.

Resulterende drankje: Erg aromatisch, aardig scherp en vol. Als je van sterke zwarte koffie houdt, dan is de kans groot dat je Turkse koffie ook lekker vindt.

Vereiste vaardigheid: Niet veel, het is redelijk recht toe, recht aan.

Beste geschikt voor: Als je van zwarte en sterke koffie houdt. Het is een geweldige manier om wakker te worden in de ochtend.

Niet geschikt voor: Als je van de schone en heldere smaak houdt die je krijgt bij de meeste filtermethodes.

Pluspunten:
 • Snel en makkelijk
 • Een unieke, sterke smaak en aroma
 • Minimale uitrusting vereist
Minpunten:
 • Erg makkelijk om je koffie te veel te koken of zelfs te verbranden
 • Werkt niet met inductiekookplaten (alleen vuur)
 • Het laatste beetje in je koffie zit vol met koffiedik (het is niet de bedoeling dat je dit opdrinkt)

 

Conclusie

koffie bereidingsmethoden

Wat vind je van deze bereidingsmethodes? Hopelijk heb je een aantal ideeën opgedaan om de komende week uit te proberen. Hebben we een bereidingsmethode gemist die volgens jou echt in dit artikel moet staan of wil je je ervaringen delen over een van de bovenstaande bereidingsmethodes? Laat dan zeker hieronder een reactie achter.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo