Heerlijke en unieke koffiedranken
Beginnend vanuit de Ethiopische hooglanden heeft de koffieboon zich sindsdien wereldwijd verspreid. Veel verschillende culturen hebben zich daarbij laten inspireren door de nederige boon om hun eigen unieke dranken te ontwikkelen.
Van de toevoeging van eidooiers in Vietnam tot gelato in Italië en pikante peperkorrels in Senegal, hieronder bespreken we 19 manieren om koffie te bereiden van over de hele wereld, inclusief de bereidingswijze, zodat je ze thuis kunt uitproberen.
De oorsprong van koffie
Hoewel koffie vandaag de dag wereldwijd wordt verbouwd en geproefd, kan de oorsprong ervan worden teruggevoerd op de intuïtie van een enkele geitenhoeder op het Ethiopische plateau. De herder merkte dat zijn geiten bijzonder energiek werden na het eten van bepaalde bessen. Hij rapporteerde zijn waarneming aan een plaatselijk klooster en uit deze nederige beginjaren ontstond de wereldwijde industrie die we vandaag de dag kennen.
Tegen de 15e eeuw werd er koffie verbouwd en verhandeld op het Arabisch schiereiland. Europeanen sloten zich in de 17e eeuw aan bij de cafeïnetrein en koffiehuizen werden al snel ontmoetingsplaatsen voor kunstenaars en intellectuelen. In 1723 bracht een marineofficier een koffieplant zaailing mee op een gevaarlijke reis over de Atlantische Oceaan naar het eiland Martinique. De zaailing gedijde, wat een bloeiende koffie-industrie op het eiland bevorderde, en diende als de moederplant voor de koffiebomen in het hedendaagse Zuid- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied.
Door middel van kolonisatie, handel en religieuze missies zijn koffiezaden over de hele wereld getransporteerd, waar velen bloeiden en anderen omkwamen. Vandaag de dag is koffie na ruwe olie het meest gewilde product ter wereld.
1Affogato (Italië)
Affogato (Italië)
De Affogato is een klassieke Italiaanse bereiding van espresso en gelato. In het Italiaans betekent “affogato” verdronken, een verwijzing naar het feit dat de espresso over een schepje gelato wordt gegoten en verdrinkt.
De Affogato lijdt aan een kleine identiteitscrisis, niet wetende of het een dessert of een drankje moet zijn. Ondanks de verwarring rond deze drank, is het een wereldwijde hit, met variaties in overvloed met behulp van gezette koffie, ijs, likeur, en allerlei creatieve toppings die hem volledig in “dessert”-gebied plaatsen.
Benodigdheden
- Een schepje gelato van topkwaliteit, vanille of fior de latte smaak
- Een dubbele shot espresso
- Een gekoelde kom
- Optionele extra’s: slagroom, verkruimelde biscotti, rijpe bessen, een scheut van je favoriete likeur, verbrijzelde noten.
*In een traditionele Affogato maakt de eenvoud deel uit van de aantrekkingskracht, maar het laat ook geen plaats over voor sub-ingrediënten om zich te verstoppen. Zorg ervoor dat je de beste gelato en espresso gebruikt die je kunt vinden.
Bereiding
- Doe een schepje gelato in de kom. Het gebruik van een gekoelde kom helpt ervoor te zorgen dat de gelato niet onmiddellijk smelt bij toevoeging van de espresso.
- Giet de espresso snel over de gelato.
- Voeg naar wens extra toppings toe.
2Kaffeost (Zweden)
Kaffeost (Zweden)
Kaffeost is een lastige. De naam vertaalt zich in “koffiekaas”, wat een passende beschrijving van de drank is. Het gaat om hete koffie die over blokjes kaas wordt gegoten. De kaas zelf is een Fins product genaamd “Leipäjuusto” of broodkaas in Finland.
In Finland wordt de broodkaas in plakjes gesneden bij de koffie geserveerd, maar in Noord-Zweden geeft men er de voorkeur aan om het rechtstreeks in de koffie te serveren. De kaasblokjes verzachten en absorberen de koffie, maar smelten niet.
Benodigdheden
- 2 liter volle melk
- 60 ml volle room
- 2 theelepels stremsel
- Een thermometer
- Kaasdoek
- Een grote pan
- Een zeef
- Een ovenvaste schaal, zoals een taart- of cakevorm
- 1 kopje gezette koffie
Het is misschien mogelijk om je Finse broodkaas in een speciaalzaak te kopen, maar het is leuk en de moeite waard om je eigen kaas te maken.
Bereiding
- Doe de melk en room in een grote pan en verwarm ze tot 37 C. Haal de pan van het vuur en roer het stremsel erdoor.
- Laat het mengsel een uur staan terwijl de wrongel zich vormt, verwarm het dan opnieuw op tot 37 C terwijl je de kleine wrongeldeeltjes voorzichtig naar het midden van de pan beweegt. Breng vervolgens het hele mengsel aan de kook.
- Bekleed de zeef met het kaasdoekje en plaats er een opvangbak onder om het water op te vangen dat erdoorheen stroomt. Giet de wrongel in het kaasdoek, vouw het doek om de wrongel heen en druk er hard op om er zoveel mogelijk water uit te drukken.
- Met de wrongel nog in de zeef gewikkeld, leg je er een zwaar gewicht op en laat de wrongel nog een paar uur uitlekken tot je een stevige kaas hebt.
- Plaats de kaas in een ovenvaste schaal en bak op 177 C tot hij goudbruin is.
- Om kaffeost te maken, snij je de kaas in blokjes en doe je ze in een mok. Giet je favoriete koffie eroverheen en geniet ervan. De echte delicatesse zijn de in koffie geweekte kaasblokjes, niet het kaas en koffie mengsel
3Türk Kahvesi (Turkije)
Türk Kahvesi (Turkije)
Turkse koffie is over de hele wereld bekend, maar wordt nog maar zelden aangeboden in westerse cafés. Het bestaat uit een unieke bereidingswijze die meer is dan een recept.
De belangrijkste aspecten van Turkse koffie zijn dat de suiker wordt toegevoegd voor het koken, in plaats van aan het uiteindelijke kopje, en dat de uiterst fijngemalen bonen aan het einde van het proces niet worden uitgezeefd.
Het kookproces dat bij Turkse koffie wordt toegepast, laat een dik schuim achter op het oppervlak, wat een kenmerk van de stijl is. Er wordt nooit room of melk toegevoegd en de koffie wordt nooit geroerd om het schuim niet te verstoren.
Benodigdheden
- 1 eetlepel zeer fijngemalen arabicabonen
- 1 kopje koud water
- 1 kardemom zaaddoos
- 1 – 2 theelepels witte suiker
- Een cezve of kleine steelpan*
- 2 demitasse kopjes
*Het traditionele potje voor het koken van Turkse koffie wordt een “cezve” genoemd. Als je er geen hebt, werkt een kleine pan prima.
Bereiding
- Breng water en suiker aan de kook in de cezve of steelpan.
- Haal van het vuur en voeg de koffie en kardemom toe.
- Zet de cezve terug op het vuur en laat het mengsel zacht koken. Haal van het vuur wanneer de koffie schuimt. Herhaal dit proces twee keer.
- Giet in 2 demitasse kopjes, en laat een paar minuten staan terwijl de koffie naar de bodem zakt.
4De Einspänner (Oostenrijk)
De Einspänner (Oostenrijk)
Oostenrijkers nemen koffie zeer serieus, vooral in de hoofdstad Wenen, waar veel koffiehuizen te vinden zijn. De “Weense koffiehuiscultuur” werd in 2011 door de UNESCO uitgeroepen tot “immaterieel cultureel erfgoed”.
De Einspänner is een enkele of dubbele espresso met slagroom. De naam komt van het Duitse woord voor een enkele paardenkoets, die met één hand kan worden bestuurd, terwijl de andere hand vrij is voor koffieconsumptie. De slagroom topping dient als isolerende laag, zodat koetsiers extra tijd hebben om van hun espresso te genieten voordat deze afkoelt.
Benodigdheden
- Dubbele shot espresso
- Suiker, naar smaak
- 100 ml slagroom
- 1 theelepel poedersuiker
- ½ theelepel vanille-extract
- Optionele toppings: chocoladesnippers, cacaopoeder
- Garde of elektrische handmixer
- Gekoelde kom
Bereiding
- Klop in de gekoelde kom de slagroom met suiker en vanille tot stijve pieken vormen.
- Meng de espresso en de suiker, indien gewenst, samen in een glas. Vul aan met de slagroom.
- Voeg desgewenst chocoladesnippers en/of cacaopoeder toe.
5Ca Phe Trung (Vietnam)
Ca Phe Trung (Vietnam)
Ca phe trung wordt ook wel Vietnamese ei-koffie genoemd en smaakt, net als kaffeost, veel beter dan het klinkt. Het wordt meestal gemaakt van eidooiers, suiker, gecondenseerde melk en robusta koffie.
Hoewel de oorsprong van de drank onzeker is, suggereren velen dat het ontstond toen zuivelproducten schaars waren in het land. Koffiedrinkers die wanhopig op zoek waren naar een romig kopje koffie werden gedwongen om creatief te worden en in plaats daarvan geklopte eidooiers te gebruiken.
Benodigdheden
- 1 ei
- 3 theelepels Vietnamese koffiepoeder
- 2 theelepels gezoete gecondenseerde melk
- Een phin, of een ander zetapparaat.
Bereiding
- Zet een kopje sterke, donkere koffie. Het gebruik van een phin en Vietnamese robusta koffie voegt authenticiteit toe.
- Scheid het eigeel van het wit. Gooi de eiwitten weg of bewaar ze voor een ander doel.
- Klop de eidooiers samen met de gecondenseerde melk op tot een schuimig mengsel. Blijf mengen terwijl je een eetlepel van de gezette koffie toevoegt.
- Schep het eigeelschuim op de rest van de koffie en geniet ervan.
6Scandinavische ei-koffie (Zweden/Noorwegen)
Scandinavische ei-koffie (Zweden/Noorwegen)
Scandinavische ei-koffie is een bereidingsmethode die in Zweden en Noorwegen is ontwikkeld en daarna over de rest van de wereld verspreide. De gemalen koffie wordt gemengd met rauw ei voordat het aan kokend water wordt toegevoegd.
De theorie is dat de eiwitten afbreken in kokend water en eiwitten vrijgeven die zich binden aan bittere onzuiverheden in de koffie. Het resultaat is een mooie goudkleurige koffie met een schone, zijdezachte textuur en een superzachte smaak. De strategie ontstond uit noodzaak, in een tijd dat goede koffie niet direct beschikbaar was, waardoor het tegenwoordig minder vaak voorkomt.
Benodigdheden
- 1 eetlepel grof gemalen koffie
- 1 kopje water
- 1 kopje ijswater
- 1 ei
- Een pan
- Een zeef
Bereiding
- Breek het ei in een kopje en voeg de gemalen koffie en 2 eetlepels ijswater toe. Je kunt ook de eierschalen toevoegen, als je wilt. Meng het goed door elkaar.
- Breng het kopje water aan de kook en voeg het koffiedik mengsel toe. Kook 5 minuten.
- Haal van het vuur en voeg de rest van het ijswater toe. Hierdoor zinken de vaste deeltjes naar de bodem.
- Serveer de vloeibare koffie vanaf de bovenkant van de pot. Als er klonten rondzweven, kan je het drankje eerst door een zeef gieten.
7Cafezinho (Brazilië)
Cafezinho (Brazilië)
Cafezinho betekent “kleine koffie” en is synoniem voor de gastvrijheid in Brazilië. Een cafezinho wordt aangeboden als een uitnodiging om te gaan zitten en te ontspannen, je zorgen weg te laten vallen, en te genieten van wat conversaties en goed gezelschap.
Vergeleken met een gewone filterkoffie is cafezinho extreem dik en sterk. Het is nog geconcentreerder dan espresso en wordt superzoet geserveerd zonder melk of room. De unieke eigenschappen komen voort uit het gebruik van een speciaal doekfilter voor de bereiding.
Benodigdheden
- ¾ kopje koud water
- 1 volle eetlepel gemalen espressobonen, bij voorkeur uit Brazilië
- 1 theelepel suiker, of naar smaak
- Kleine pan
- Cafezinho flanelfilter of papieren filter
Bereiding
- Doe het water en de suiker in de pan en verhit tot net onder het kookpunt.
- Voeg de gemalen koffie toe, haal van het vuur en roer goed door elkaar.
- Giet het mengsel in het filter over een cafezinho of espressokopje en wacht tot het er doorheen druppelt.
- Probeer het niet te forceren door in het filter te knijpen en je geduld zal worden beloond.
8Qahwa (Saoedi-Arabië)
Qahwa (Saoedi-Arabië)
Qahwa is simpelweg het Arabische woord voor “koffie”, maar het wordt op een unieke manier geserveerd in Saoedi-Arabië. Hoewel de bereidingsmethode vergelijkbaar is met Turkse koffie, gebruiken ze groene koffiebonen en maken ze een zeer zwak drankje. Samen met kardemom worden er regelmatig een paar andere kruiden toegevoegd, waaronder saffraan, rozenwater, kaneel en kruidnagel.
Traditioneel wordt de koffie geserveerd door de jongste persoon op de bijeenkomst en wordt het beschouwd als een teken van respect om als eerste te worden geserveerd. Het wordt bijna altijd geserveerd met dadels of een andere zoetigheid.
Benodigdheden
- 1 eetlepel groene koffiebonen, licht gebrand en grof gemalen
- 1 eetlepel kardemom peulen, fijngestampt
- 2,5 kopjes water
- 5 kruidnagels, optioneel
- ⅛ theelepel saffraandraden, optioneel
- 1 theelepel rozenwater, optioneel
- Kleine pan
- Zeef of filter
Bereiding
- Breng het water aan de kook in de steelpan en voeg de gemalen bonen toe. Laat het 10 minuten koken.
- Voeg de fijngestampte kardemom en kruidnagel toe en kook nog 5 minuten.
- Haal de pan van het vuur en wacht een paar minuten terwijl de koffie naar de bodem zakt.
- Voeg eventueel rozenwater en saffraan toe.
- Zeef of filter de koffie in een kan of theepot om op te dienen.
9Café de Olla (Mexico)
Café de Olla (Mexico)
Café de Olla betekent “Koffie in een pot”, een naam die voortkomt uit het feit dat het bereid wordt in een kleipot. Het is een rustgevende drank die het vaakst te vinden is in landelijke gebieden met een koud klimaat.
De uitgesproken smaak van de drank komt van kaneel en piloncillo, een traditionele Mexicaanse suiker. Andere mogelijke toevoegingen zijn kruidnagel, piment, zwarte peperkorrels en sinaasappelschil. Zelden wordt het geserveerd met melk of room.
Benodigdheden
- 8 kopjes koud water
- 3 piloncillo conussen, of ⅓ kopje basterdsuiker*
- 1 kaneelstokje
- 8 eetlepels grof gemalen Mexicaanse koffie
- Optionele toevoegingen: 1 kruidnagel, 2 piment bessen, 3 zwarte peperkorrels en 4 reepjes sinaasappelschil
- Een steelpan
- Een opscheplepel
*Je moet proberen op zoek te gaan naar echte Mexicaanse piloncillo, maar basterdsuiker kan gebruikt worden als vervanging.
Bereiding
- Doe het water in de steelpan en voeg de piloncillo conussen, kaneel en de optionele ingrediënten die je smaakpapillen aanspreken toe.
- Breng het water aan de kook, laat de suiker oplossen, haal het van het vuur en voeg de gemalen koffie toe. Laat dit 8 – 10 minuten trekken.
- Schep de vloeistof in kopjes en serveer.
10Pharisäer Kaffee (Duitsland)
Pharisäer Kaffee (Duitsland)
Pharisäer kaffee is een Duitse koffie gevuld met rum en bedekt met slagroom.
Het verhaal gaat ten ronde dat het werd uitgevonden vanwege een lokale pastoor, die zeer streng was als het op alcohol aankwam. Men combineerde hun koffie met rum en bedekten deze met slagroom om te voorkomen dat de rumaroma’s door de pastoor geroken zouden worden.
Het is niet de bedoeling dat je Pharisäer koffie roert, maar dat je hem door de slagroom slurpt.
Benodigdheden
- 60-120 ml sterk gezette koffie
- Suiker, naar smaak
- 45 ml Jamaicaanse rum
- 100 ml slagroom
- Een lang glas
Bereiding
- Giet de koffie in een lang kopje, traditioneel een glazen tumbler.
- Roer de suiker en rum erdoor.
- Klop de slagroom met de hand of met een elektrische mixer tot stijve pieken.
- Bedek het drankje met slagroom en roer het niet verder.
11Yuanyang (Hong Kong)
Yuanyang (Hong Kong)
Yuanyang is een populaire drank in Hong Kong gemaakt van een mengsel van koffie en Hong Kong-stijl melkthee.
De naam verwijst naar mandarijneenden die in paren voorkomen en de mannelijke en vrouwelijke eenden zijn zeer verschillend van uiterlijk. Op dezelfde manier zijn koffie en thee zeer verschillend, maar de combinatie ervan is prachtig.
De meest populaire theesoorten om te gebruiken zijn de sterke cafeïnehoudende Assam en Ceylon die, in combinatie met koffie, zorgen voor een drankje met een flinke stoot.
Benodigdheden
- 1 kopje sterk gezette koffie
- 1 kopje water
- 2 eetlepels zwarte theebladeren, bij voorkeur Assam of Ceylon
- 360 ml gezoete, gecondenseerde melk
- Kleine pan
- Zeef
Bereiding
- Om de melkthee te bereiden, doe je het water en de theebladeren in de steelpan en breng je deze zacht aan de kook. Zet het vuur lager en laat het drie minuten zachtjes sudderen.
- Haal van het vuur, voeg de gezoete gecondenseerde melk toe en zet terug op het vuur om nog eens drie minuten te pruttelen.
- Zeef de theeblaadjes uit.
- Combineer één kopje melkthee met het kopje koffie en meng goed door elkaar. Je kunt desgewenst experimenteren met de thee/koffieverhouding.
- De yuanyang kan direct warm geserveerd worden, of gekoeld en vervolgens over ijs gegoten worden voor een verfrissend alternatief.
12Café Touba (Senegal)
Café Touba (Senegal)
Café Touba is een Senegalese drank op smaak gebracht met granen van selim (ook bekend als Guinese peper). In tegenstelling tot veel andere gekruide koffiesoorten op deze lijst, worden in Café Touba de gedroogde specerijen samen met de koffie gemalen tot een poeder dat vervolgens wordt bereid als gewone filterkoffie.
Het wordt beschouwd als een elixer, omdat de pepers gezien worden als bestrijders van depressie, anti-allergene eigenschappen hebben en de spijsvertering bevorderen. Café Touba is vernoemd naar de heilige stad Touba in Senegal en de consumptie ervan neemt toe, zowel in Senegal als in de buurlanden.
Benodigdheden
- 1 eetlepel koffiebonen
- ½ theelepel selim pepergranen*
- 1 kopje koud water
- Kleine pan
- Filterapparaat voor een kopje
*Probeer echte selim peper te vinden als je Café Touba wilt maken. Het is verkrijgbaar bij gespecialiseerde kruidenierswinkels of online.
Bereiding
- Verwarm de steelpan op middelhoog vuur en voeg de peperkorrels toe. Beweeg ze een paar minuten in de pan totdat ze gebrand, maar niet verbrand zijn. Ze zullen een peperige aroma afgeven waardoor je misschien gaat niezen.
- Plaats de gebrande korrels samen met de koffiebonen in een molen en maal ze tot een grove textuur.
- Doe ze samen met het koude water in de pan en breng aan de kook. Laat 5 minuten sudderen.
- Giet het mengsel in je filterapparaat naar keuze.
13Café Lagrima (Argentinië)
Café Lagrima (Argentinië)
Lagrima is het Spaanse woord voor traan en beschrijft deze milde drank. Het omvat een espressokopje gevuld met warme melk en slechts een kleine ’traandruppeltjes’ koffie.
Argentinië, en de hoofdstad Buenos Aires in het bijzonder, heeft een bloeiende koffiecultuur, hoewel de koffie zelf zelden van topkwaliteit is. Meestal zijn bonen Braziliaanse import van lage kwaliteit die “suiker gebrand” zijn, een techniek waarbij groene bonen samen met suiker worden gebrand. Dit kan de populariteit van een drank met zo’n lage hoeveelheid koffie verklaren.
Benodigdheden
- ½ shot espresso, ongeveer 20 ml
- 200 ml melk, volle melk is het populairst
- Kleine pan
Bereiding
- Verwarm de melk in de pan.
- Giet de melk in een mok en voeg de espresso toe.
14Bulletproof Coffee (VS)
Bulletproof Coffee (VS)
Bulletproof koffie is een vreemde combinatie die de laatste jaren een opmerkelijk succes heeft gekend. Op de markt gebracht als maaltijdvervanger, energiedrank en hersenbooster. Het bestaat uit koffie, boter en gepatenteerde “Brain Octane Oil”.
Bulletproof koffie werd in 2013 opgericht door Dave Asprey. Hoewel weinig van de claims van Asprey worden ondersteund door de wetenschap, is zijn koffierecept ongelooflijk populair en het bedrijf kondigde onlangs aan dat het nog eens 19 miljoen dollar aan financiering had opgehaald.
Benodigdheden
- 1 kopje koffie bereid met 2½ eetlepel gemalen Bulletproof koffiebonen of andere koffiebonen
- 1 theelepel – 2 eetlepels Brain Octane Oil of een andere middenketen triglyceride (MCT) olie
- 1 eetlepel ongezouten boter van met grasgevoerde koeien
- Een blender
Natuurlijk raadt Asprey aan om voor zijn officiële recept voor Bulletproof koffie, zijn producten te kopen, maar ook merkloze alternatieven werken goed.
Bereiding
- Doe alle ingrediënten in de blender en meng gedurende ongeveer 30 seconden tot je een romige, schuimende drank hebt.
- Probeer te beginnen met 1 theelepel MCT-olie de eerste keer dat je Bulletproof koffie probeert en verhoog
- geleidelijk de hoeveelheid naarmate je meer ervaring opdoet met de drank.
15Flat White (Australië)
Flat White (Australië)
De oorsprong van de Flat White wordt fel betwist tussen Australië en Nieuw-Zeeland, maar zijn vroegste gedocumenteerde verschijning was in Sydney in 1985. Sinds die tijd is het drankje wereldwijd populair geworden.
Soms bekend als een natte cappuccino, de Flat White bestaat uit een dubbele shot espresso met daarop gestoomd melkschuim. Veel mensen noemen het onterecht een kleine latte, maar de melk-koffieverhouding tussen de twee dranken verschilt. De Flat White heeft minder gestoomde melk waardoor de koffiesmaak sterker is.
Benodigdheden
- Dubbele shot espresso
- 120 ml melk
- Espressomachine met stoompijp*
- Opschuimkan
- Lange lepel
*Je moet dit drankje alleen thuis proberen als je toegang hebt tot een kwalitatieve espressomachine met een stoompijp en de vaardigheden om deze te gebruiken.
Bereiding
- Verwarm een mok van 180 ml voor met heet water. Deze stap is belangrijk voor dranken met een geringe inhoud zoals deze, anders koelt de espresso te snel af.
- Trek een dubbele shot espresso in de warme mok (het hete water moet je eerst weggieten).
- Giet de melk in de opschuimkan en schuim het met de stoompijp. Gebruik bij het opschuimen de lepel om de microbellen van de bovenkant van de stoomkruik naar beneden te duwen.
- Hierdoor ontstaat de karakteristieke fluweelachtige textuur van de Flat White.
- Giet de gestoomde melk rechtstreeks in het midden van de espresso. Latte art is optioneel.
16Espresso Romano (Italië)
Espresso Romano (Italië)
Een Espresso Romano wordt bereikt door een citroenschijfje rond de rand van het kopje te schuiven en op te dienen met een citroenschil aan de zijkant. De combinatie van citroen en espresso is niet ongebruikelijk omdat de zuurheid van de citroen de zoetheid van de espresso zou versterken.
Sommigen suggereren dat deze drank ontstond tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen water schaars was en het citroensap werd gebruikt voor ontsmetting in plaats van wassen. Andere bronnen geven aan dat Italianen de combinatie van citroen en espresso al lang beschouwen als een remedie tegen hoofdpijn.
Benodigdheden
- Een enkele of dubbele shot espresso
- Een citroenschijfje citroen
- Een strookje citroenschil
Bereiding
- Trek een enkele of dubbele shot espresso in een voorverwarmd espressokopje.
- Wrijf de citroenschijf rond de rand van het glas. Vermeng de citroen op geen enkel moment met de espresso, want het citroensap zorgt ervoor dat de crema verdwijnt.
- Serveer met de strook citroenschil.
17Kopi Joss (Indonesië)
Kopi Joss (Indonesië)
Kopi Joss is wereldwijd zeer bekend geworden en is een toeristische attractie in Indonesië (alhoewel het kijken naar een klontje brandende kolen in een kopje koffie lijkt op de drank van de duivel).
Het verhaal gaat ten ronde dat Kopi Joss werd uitgevonden in de jaren 1960, in de Indonesische stad Yogyakara door een koffiekraamverkoper genaamd Mr. Man (ja geen grapje, Mr. Man de koffieman). Blijkbaar had hij buikpijn en toen hij zelf een kopje koffie maakte, zag hij de brandende kolen die hij gebruikte om het water te koken en toen kreeg hij een idee.
De steenkool zou het beter maken (we weten niet zeker hoe hij dat wist, maar hij wist het wel). Hij nam een stuk van de hete kolen en liet het in zijn koffie vallen. En hij voelde zich beter. Omdat het werkte begon hij het te verkopen. En je kunt het nog steeds kopen bij dezelfde drankkraam vandaag de dag.
Volgens velen helpt het om opgeblazenheid, misselijkheid, maagzuur en diarree te verminderen.
Benodigdheden
- Indonesische koffie (genoeg voor een kopje)*
- Suiker
- Een BBQ zodat je de kolen kunt verwarmen
- Houtskool
- Een lepel om de kolen weer uit je drankje te halen, zodra ze afgekoeld zijn
*Bij het origineel wordt de gemalen koffie los in het kopje gedaan; voor wanneer je volledig authentiek wilt zijn.
Bereiding
- Verwarm je kolen. Het moet echt heet zijn.
- Zet je koffie – aangezien dit in Indonesië is uitgevonden, is dat een goede keuze voor je boon, maar elke koffie volstaat.
- Vul je kopje 2/3 met koffie – je hebt ruimte nodig om de kolen in het kopje te laten vallen en het op te laten schuimen.
- Voeg een of twee theelepel(s) suiker toe.
- Laat een hete steenkool in de koffie vallen en kijk hoe het sist.
- Laat het voldoende afkoelen om jezelf niet te verbranden.
- Haal het stuk steenkool eruit en drink het.
18Irish Coffee (Ierland)
Irish Coffee (Ierland)
Er is een reden waarom Ierse ogen glimlachen en we zijn er vrij zeker van dat die reden Irish Coffee is. En het gaat niet alleen om wat whisky in een koffie te gieten. Het is delicater en genuanceerder dan dat. Als je het goed doet, is het net alsof de Ierse engelen voor een kort bezoekje zijn gekomen. Het is spectaculair.
Benodigdheden
- Koffie (filter niet espresso)
- Bruine suiker
- Volle room (licht geklopt)
- Goede whisky
- Irish coffee mok
- Lepel
Bereiding
- Zet de koffie.
- Verwarm je kopje voor.
- Bedek de rand van je kop met de suiker (optioneel).
- Giet de koffie.
- Doe suiker in de kopje.
- Meng de Ierse whiskey hierdoor.
- Vul aan met volle room (doe dit door het over de achterkant van de lepel te gieten).
19Mazagran (Portugal)
Mazagran (Portugal)
Koud bereide koffie en limonade combineren klinkt misschien raar, maar het is eigenlijk overheerlijk. Vooral als je in zo’n beetje elke Portugese badplaats zit en je de oceaanbries op je huid en de zon op je gezicht voelt, met een heerlijk mazagran in de hand.
Volgende legende hebben Franse soldaten in de jaren 1840 deze drank uitgevonden terwijl ze gestationeerd waren op het Mazagran fort in Algiers, Algerije. De koffie hielp hen wakker te blijven en samen met de limonade voegden ze vaak rum toe (zo’n geweldig idee).
Benodigdheden
- 3 kopjes cold brew concentraat
- 2 kopjes suiker
- 2 kopjes water
- Gekoeld sodawater
- 2 kopjes versgeperste limonade (vers maken, niet in de winkel kopen)
- Rum naar smaak (optioneel)
- IJs (veel)
- Een grote kruik
- Citroenen voor garnering
- Glazen
Bereiding
- Breng in een middelgrote pan het water en de suiker aan de kook.
- Roer tot de suiker volledig is opgelost, haal van het vuur (stroop).
- Roer in je grote kruik de cold brew en citroensap door elkaar.
- Voeg de stroop naar smaak toe.
- Doe er een scheutje rum in (optioneel).
- Voeg een scheutje sprankelend water toe.
- Serveer met een citroenschijfje.
Wat is je favoriete unieke koffiedrank?
Als deze lijst ons iets leert, dan is het wel dat koffie een opmerkelijk veelzijdige drank is. Het is geadopteerd door culturen over de hele wereld en verwerkt tot unieke dranken die echt representatief zijn voor de afzonderlijke regio’s.
Hoewel niet elk recept iedereen aan zal aanspreken, geeft elk recept een fascinerende kijk op een bepaald punt in de geschiedenis van een bepaalde gemeenschap.
Dus probeer er vandaag nog een of nodig je vrienden uit en proef ze allemaal. Laat ons hieronder weten wat je hebt geprobeerd en hoe het is gelukt.